سندرم متابولیک، شامل مجموعهای از عوامل خطرزا برای بیماریهای قلبیعروقی است و به طور میانگین در حدود یک سوم افراد مشاهده میشود. این سندرم خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی را بهطور قابلتوجهی افزایش میدهد. در مطالعهای جدید که در مجله Annals of Internal Medicine منتشر شده است، تأثیر روش تغذیه محدود به زمان (TRE) به عنوان شکلی از فستینگ متناوب بر افراد مبتلا به این سندرم بررسی شد. بر اساس این تحقیقات، محققان دریافتند که تغذیه در بازه ۸ تا ۱۰ ساعته میتواند به بهبود کنترل قند خون در افراد مبتلا به سندرم متابولیک کمک کند. با وجود محدود بودن این مطالعات؛ اما نتایج آن با تحقیقات قبلی همخوانی دارد و تاثیرات مثبتی بر سلامت این افراد داشته است.
در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر درباره علائم و علل سندرم متابولیک، به مقاله زیوش در این رابطه مراجعه کنید.
تاثیرات مثبت تغذیه محدود به زمان
سندرم متابولیک شامل مجموعهای از عوامل خطرزا مانند فشار خون بالا، قند خون بالا، چربی اضافی در ناحیه شکم، سطح بالای تریگلیسرید و سطح پایین کلسترول خوب (HDL) است. افرادی که به این سندرم دچار هستند، اگر تحت درمان قرار نگیرند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی قرار دارند. یکی از روشهای پیشنهادی برای کاهش این خطرات، تغذیه محدود به زمان است؛ روشی که در آن کالری فقط در یک بازه زمانی مشخص از روز مصرف میشود. در خارج از این بازه، تنها نوشیدنیهای بدون کالری مانند آب، چای یا قهوه تلخ مجاز هستند. برای مثال، فردی ممکن است صبحانه خود را در ساعت ۹ صبح شروع کند و آخرین وعده غذاییاش را تا ۹ شب به پایان برساند. در روش TRE، ممکن است فرد اولین وعده غذایی را به تعویق انداخته و در ظهر شروع کند که بازهای ۹ ساعته برای غذا خوردن ایجاد میکند.
در این تحقیق، ۱۰۸ فرد مبتلا به سندرم متابولیک بهطور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول تنها مشاوره تغذیه دریافت کردند؛ در حالی که گروه دوم علاوه بر مشاوره تغذیه، یک برنامه TRE شخصیسازیشده در بازه ۸ تا ۱۰ ساعته داشتند. نتایج نشان داد گروه TRE بهبود قابل توجهی در سطح HbA1c (شاخص متوسط قند خون) داشتند که کاهش آن به معنای کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ است. همچنین این گروه بدون از دست دادن توده عضلانی وزن کم کردند، شاخص توده بدنی (BMI) خود را کاهش دادند و در ناحیه شکم دچار کاهش چربیها شدند.
با این حال، محققان به محدودیتهایی از جمله کوتاه بودن مدت مطالعه و وابستگی به گزارشهای افراد درباره زمان غذا خوردن اشاره کردند. با وجود این محدودیتها، نتایج این مطالعه با تحقیقات مشابه درباره فستینگ متناوب همخوانی دارد و نتایج امیدوارکنندهای به همراه داشته است.
اهمیت کیفیت غذا
با توجه به محدودیت زمانی برای خوردن غذا، انتخاب مواد غذایی مغذی و باکیفیت در این بازه اهمیت زیادی دارد. تنها توجه بر زمان غذا خوردن برای دستیابی به نتایج مثبت کافی نیست و نوع غذاها نیز باید در نظر گرفته شود. در نهایت، این روش برای همه مناسب نیست. زنان باردار، افراد دچار سوء تغذیه، و افرادی که داروهای کنترل قند خون مصرف میکنند، ممکن است نتوانند از مزایای TRE بهرهمند شوند.
منبع: HealthLine