از ماه اکتبر ۲۰۲۴، کمپین واکسیناسیون علیه Mpox یا همان آبله میمون در کنگو آغاز شده است. این کمپین ابتدا در سه استان که بیشتر تحت تأثیر شیوع این بیماری هستند، یعنی اکواتور، کیوو جنوبی و سانکورو انجام شد. بزرگسالان در این مناطق، اولین گروهی بودند که واکسن دریافت میکردند. به گفته کریس کاسیتا اوساکو، هماهنگکننده کمیته مقابله با Mpox در کنگو، این کمپین به طور ویژه برای این سه استان طراحی شده است.
اولین محموله واکسن Mpox شامل ۱۰۰ هزار دوز واکسن JYNNEOS که توسط شرکت دانمارکی Bavarian Nordic تولید شده، طی ماههای اخیر به پایتخت کنگو رسید. این واکسنها به عنوان بخشی از کمکهای اتحادیه اروپا به کنگو اهدا شده است. همچنین، یک محموله جدید شامل ۱۰۰ هزار دوز دیگر نیز روز شنبه به دست مقامات کنگو میرسد. با وجود این ۲۰۰ هزار دوز، هنوز تعداد واکسنهای مورد نیاز برای مقابله کامل با شیوع Mpox در کنگو بسیار بیشتر است. مقامات کنگو اعلام کردهاند که حداقل به ۳ میلیون دوز واکسن نیاز دارند تا بتوانند شیوع این بیماری را کنترل کنند. اتحادیه اروپا قول داده است که ۵۰۰ هزار دوز دیگر نیز اهدا کند، اما هنوز زمان دقیق ارسال آنها مشخص نیست.
از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون، تعداد مبتلایان به Mpox در سراسر قاره آفریقا به شدت افزایش یافته و تاکنون ۵۵۴۹ مورد تأیید شده و ۶۴۳ مرگ گزارش شده است. بیشتر این موارد، یعنی ۹۱ درصد آنها، در کنگو رخ داده است که این کشور را به مرکز اصلی شیوع این بیماری در جهان تبدیل کرده است. همچنین، کشور بوروندی به عنوان دومین کشور آسیبدیده از نظر تعداد موارد گزارش شده، معرفی شده است و بیشتر موارد ابتلا در کودکان زیر ۱۵ سال دیده میشود.
در واکنش به این شیوع گسترده، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آفریقا (Africa CDC) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) هفته گذشته یک برنامه واکنش سراسری برای مقابله با Mpox را در سطح قاره آفریقا راهاندازی کردند. این اقدام سه هفته پس از اعلام وضعیت اضطراری جهانی از سوی WHO به دلیل شیوع این بیماری در ۱۲ کشور آفریقایی انجام شد.
دولت کنگو نیز استفاده اضطراری از واکسن JYNNEOS را تأیید کرده است. این واکسن پیشتر در اروپا و ایالات متحده مورد استفاده قرار گرفته است. در حال حاضر، کمپین واکسیناسیون در کنگو فقط برای بزرگسالان اجرا خواهد شد و اولویت با افرادی است که در تماس نزدیک با افراد مبتلا بودهاند یا در گروههای پرخطر مانند کارگران جنسی قرار دارند. با این حال، طبق اعلام آژانس دارویی اروپا، ممکن است تا پایان ماه جاری مجوز استفاده از این واکسن برای کودکان ۱۲ تا ۱۷ سال صادر شود.
این کمپین واکسیناسیون با هدف کنترل شیوع گسترده Mpox در کنگو و سایر نقاط آفریقا انجام میشود، اما همچنان کمبود دوزهای واکسن یک چالش بزرگ در مسیر دستیابی به این هدف است.
منبع: NBCNews