آنفولانزا یا Flu
:quality(80)/https://static.zeevash.ir/Posts/Image/524340bcdc324cdbb1bd6fc841d75eb6.jpg)
آخرین بهروزرسانی: ۳۰ بهمن ۱۴۰۲مقالات
بیماریی که معمولا از پاییز تا بهار به سراغ ما میآید. با عطسه، سرفه، کوفتگی و دیگر دردسرهای آن هم که تقریبا همه آشنایی داریم. ولی با توجه به همهگیری کرونا، وضعیت این بیماری نیز کمی پیچیده شده است. اکنون برای مقابله با هر دوی این بیماریها باید تلاش کرد و بهترین راه برای جلوگیری از ابتلای به هر دو بیماری، استفاده از واکسن و رعایت پروتکلهای بهداشتی است. ما در تیم تخصصی داروخانه آنلاین دارو مارکت، برای شناخت بهتر این بیماری و افزایش دانش و آگاهی شما، مجموعهای از اطلاعات مفید را گردآوردی کردهایم.
آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا یا Flu یک بیماری ویروسی مسری است که از طریق فرد به فرد یا سطح به فرد منتقل میشود. ویروس از طریق مایعات خارج شده از طریق بینی و دهان، به افراد دیگر منتقل میگردد. پاییز و زمستان فصلهای اصلی انتقال به این بیماری هستند که بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا، استفاده از واکسن است.
تفاوت سرماخوردگی و آنفولانزا
هر دوی این بیماریها نشانههای مشابه زیادی دارند از جمله:
- آبریزش بینی
- عطسه
- بدن درد
- کوفتگی کلی
ولی در کل مهمترین تفاوت، شدت علائم است. از طرفی یکی دیگر از تفاوتهای مهم این دو بیماری، میزان خطرساز شدن آنها است. در هر دو مورد ذکر شده، آنفولانزا مورد شدید و خطرسازتری است. آنفولانزا میتواند به عارضههای شدیدی همراه شود؛ همچون:
- سینوزیت
- عفونت گوش
- عفونت ریه
- شوک سپسیس
اگر علائم شما شدید است، بهتر است که برای تشخیص دقیقتر به پزشک مراجعه کنید. پزشک آزمایشاتی را انجام میدهد که میتواند به تعیین علت علائم شما کمک کند.
علائم سرماخوردگی و آنفولانزا نیز به دلیل همپوشانی با علائم COVID-19 باید با احتیاط درمان شوند.
به دلیل اهمیت بالای این بیماری در زمان حال، باید تفاوت میان آنفولانزا، سرماخوردگی، آلرژی و COVID-19 را بهتر درک کنیم.
اصلی ترین علائم COVID-19 عبارتند از:
- خستگی بیدلیل
- تب
- سرفه
- نفس تنگی
باید توجه داشته باشید که عطسه جزو علائم شایع COVID-19 نیست.
علائم آنفولانزا هم مانند COVID-19 از جمله تب و بدن درد است. اما ممکن است تنگی نفس را به عنوان نشانه آنفولانزا تشخیص ندهید.
علائم آلرژی معمولاً مزمن هستند و شامل عطسه، سرفه و خس خس سینه میباشد.
تشخیص آنفولانزا
همانطور که اشاره کردیم، علائم آنفولانزا، سرماخوردگی و COVID-19 دارای شباهتها و تفاوتهای اساسی با هم هستند. ولی برای تشخیص نهایی بهتر است که به پزشک مراجعه شود و آزمایش انجام شود.
علائم اصلی آنفولانزا عبارت است از:
- تب: از اصلیترین علائم آنفولانزا است که از تب با دمای 8/37 C تا 40 C را شامل میشود و در بزرگسالان معمولا جزو اولین نشانهها محسوب میشود.
- سرفه: سرفه خشک و مداوم از نشانههای معمول آنفولانزا است.
- درد عضلانی: معمولا در گردن، کمر، پاها و دستان است.
- سردرد: معمولا جزو اولین نشانههای آنفولانزا است و میتواند شدید باشد.
- کوفتگی و خستگی
آنفولانزای 24 ساعته چیست؟
یک بیماری دیگر به نام "آنفولانزای 24 ساعته" هم هست که شباهتی به آنفولانزای اصلی ندارد. این بیماری، یک بیماری ویروسی است که معده و دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار میدهد که نشانههای آن به شرح زیر است:
- اسهال
- تهوع
- درد شکمی
- کم اشتهایی
- تب خفیف
- درد و کوفتگی کلی بدن
- سردرد
دوره بیماری
اکثر افراد در عرض یک هفته از آنفولانزا بهبود مییابند. اما ممکن است چند روز دیگر طول بکشد تا به حالت عادی خود بازگردند و معمولاً چند روز پس از برطرف شدن علائم آنفولانزا احساس خستگی به سراغ شما میآید.
مهم است که از در طول مدت درمان خانه بمانید تا زمانی که حداقل 24 ساعت بدون استفاده از داروهای تب بر، تب نداشته باشید.
این بیماری میتواند از یک روز قبل از شروع نشانهها تا مدت 1 هفته بعد از ایجاد نشانهها قدرت انتقال و سرایت داشته باشد.
اگر در طول همهگیری COVID-19 علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا دارید، باید در کنار تست برای مشخص شدن عامل بیماری، خود را قرنطینه کنید.
دوره نهفتگی چیست و طول دوره نهفتگی آنفولانزا چند روز است؟
دوره نهفتگی به دورهای گفته میشود که طی آن ویروس در بدن شما قرار دارد و در حال تکثیر است. دوره نهفتگی معمولی آنفولانزا بین 1 تا 4 روز است. در این مدت، ممکن است هیچ نشانهای از بیماری را نشان ندهید. این به این معنی نیست که شما نمیتوانید آن را به شخص دیگری منتقل کنید. بسیاری از افراد قادر به انتقال ویروس به دیگران از یک روز قبل از بروز علائم تا حدود یک هفته پس از بروز اولین نشانه هستند.
درمان
اکثر موارد آنفولانزا تا حد زیادی خفیف هستند و میتوانید بدون نیاز به داروهای تجویزی، خود را در خانه درمان کنید. مسئله مهم این است که به خاطر مسری بودن این بیماری، باید در صورت مشاهده علائم، سریعا خود را قرنطینه کنید.
موارد دیگری که باید در حین طول درمان خود رعایت کنید از این قرار است:
- نوشیدن زیاد مایعات
- رسیدگی به عوارض بیماری با داروهای بدون نسخه
- حفظ بهداشت فردی برای عدم انتقال بیماری به دیگران
- استفاده از ماسک در صورت داشتن تماس با دیگران
اگر علائم بدتر شد، حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است داروی ضدویروس تجویز کند که هرچه زودتر این دارو را مصرف کنید، اثرگذاری آن بیشتر خواهد بود. شما باید درمان را ظرف 48 ساعت از زمان شروع علائم آغاز کنید.
این داروها به درمان کمک میکنند و میتوانند مدت زمان ابتلا به بیماری را تا 2 روز کاهش دهند. اگر زمان طلایی مصرف این داروها را (48 ساعت اول شروع بیماری) از دست دادید نگران نباشید؛ این دارو همچنان میتواند به روند بهبودی کمک کند مخصوصا اگر در گروههای پرخطر قرار دارید. لازم است به این نکته توجه کنید که؛ این داروها میتوانند عوارضی در پی داشته باشند به همین خاطر حتما به تجویز پزشک برای مصرف آن نیاز دارید و چنانچه در گروههای با ریسک بالا قرار دارید، در صورت مشاهده هرگونه علامتی سریعا به پزشک خود مراجعه کنید.
گروههای پر خطر در بیماری آنفولانزا شامل چه افرادی است و چه کسانی در معرض خطر بیشتری قرار دارند؟
گروههای پرخطر به شرح زیر میباشند:
- افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف
- زنانی که باردارن هستند یا کمتر از 2 هفته از زمان زایمان آنها گذشته
- افراد بالای 65 سال
- کودکان زیر 5 سال و مخصوصا زیر 2 سال
- بیماران بستری شده و تحت مراقبت
- افراد با مشکلات مزمن مانند بیماری قلبی و یا ریوی
داروهای بدون نسخه در آنفولانزا چیست؟ از چه داروهایی میتوان در آنفولانزا استفاده کرد؟
در طول درمان آنفولانزا، از داروهایی برای کمک به کم شدن نشانههای بیماری میتوانید استفاده کنید. این داروها عبارتند از:
- مسکنها: استامینوفن، ایبوپروفن و در کل مسکنهای مشابه برای کنترل نشانههایی مانند تب، درد عضلانی و سردرد مفید هستند.
- Decongestants یا ضداحتقانها: کمک به رفع گرفتگی و فشار ایجاد شده در گوش و سینوسها. این داروها میتوانند سبب عوارضی شوند پس حتما قبل از استفاده از این دسته از داروها، حتما از عوارضش آگاه شوید.
- Expectorant یا خلط آورها: کمک به تسهیل خروج خلط از مجاری تنفسی و تبدیل سرفه خشک به سرفه خلطدار.
- ضدسرفهها: به کاهش میزان سرفه کمک میکنند. یک جایگزین خوب برای این داروها، قطره ترکیبی عسل و لیمو است.
نکته مهم: کودکان و جوانان تحت هیچ شرایطی نباید از آسپرین برای درمان هرگونه بیماری استفاده کنند که احتمال ابتلا به عارضهای به نام Reye’s Syndrome که منجر به نارسایی حاد کبدی میشود، را در این گروههای سنی به شدت افزایش میدهد.
مراقب باشید که داروهای مختلف را بدون دانش قبلی باهم مصرف نکنید. استفاده از داروهای غیرضروری به همراه داروهای ضروری میتواند عوارض جانبی ناخواسته ایجاد کند. بهتر است از داروهایی استفاده کنید که برای رفع علائم اصلی شما به کار میروند. در ضمن استراحت کافی داشته باشید. بدن شما سخت در حال مبارزه با ویروس آنفولانزا است، بنابراین باید مدت زمان نسبتا زیادی را به استراحت خود اختصاص دهید.
همچنین باید مایعات زیادی بنوشید آب، دمنوشها و سوپ میتوانند به شما در تامین مایعات بدن کمک کنند. مایعات گرم مانند سوپ، چای عسل از مزایای بیشتری برخوردارند و به تسکین درد گلو کمک میکنند.
واکسن آنفولانزا چیست؟ چه افرادی باید واکسن آنفولانزا را دریافت کنند؟
بهترین و کارآمدترین راه برای جلوگیری از ابتلا به آنفولانزا و جلوگیری از شیوع آن، استفاده از واکسن است.
برای ساخت واکسن، دانشمندان گونههایی از ویروس آنفولانزا را انتخاب میکنند که تحقیقات نشان میدهد در فصل آنفولانزا قرار است بیشتر از دیگر گونهها قرار است رایج شوند. میلیونها واکسن با آن گونهها تولید و توزیع میشوند و هر ساله این روند برای بهروز بودن واکسن تکرار میشود.
به همه افراد بالای 6 ماه توصیه میشود که از این واکسن استفاده کنند خصوصا افراد با ریسک بالا از جمله:
- زنان باردار
- کودکان زیر 5 سال
- افراد 18 سال و کم سنتر که تحت درمان آسپرین قرار دارند
- افراد بالای 65 سال
- افراد با اضافه وزن بالا
- افرادی که در مراکز درمانی و مراقبتی کار میکنند و یا بستری هستند
- افراد دارای بیماریهای مزمن
از طرفی بهترین زمان تزریق واکسن، قبل از شروع پاییز است چرا که تا زمان شروع ماههای اوج آنفولانزا، بدن زمان کافی برای ساخت ایمنی را دارد (حدود 2 هفته).
آیا با دریافت واکسن آنفولانزا فرد دچار بیماری میشود؟
بسیاری از مردم گزارش میدهند که هر سال از ترس بیمار شدن از طریق واکسیناسیون، از زدن واکسن خودداری میکنند. درک این نکته مهم است که واکسن آنفولانزا نمیتواند باعث ایجاد آنفولانزا در شما شود. واکسنهای آنفولانزا حاوی ویروس آنفولانزای مرده هستند که این گونه از ویروسها آنقدر قوی نیستند که باعث ایجاد بیماری شوند.
عوارض جانبی واکسن آنفولانزا چیست؟
امکان ایجاد عوارض جانبی در اثر تزریق واکسن وجود دارد از جمله:
- درد در نقطه تزریق
- تب خفیف تا چند روز پس از تزریق
- درد و کوفتگی ملایم
این عوارض جانبی اغلب خفیف هستند و فقط برای مدت کوتاهی دوام میآورند. عوارض جانبی یک واکسن به شدت از علائم احتمالی آنفولانزا کمتر است و این مسئله خود از دلایل خوبی برای دریافت واکسن است.
در موارد نادر، برخی از افراد ممکن است نسبت به واکسیناسیون واکنش آلرژیک جدی داشته باشند. اگر قبلاً به هر واکسن یا دارویی واکنش آلرژیک نشان دادهاید، به پزشک خود اطلاع دهید.
حرف آخر
بنا به شرایط امروزه و با توجه به همهگیری COVID-19، شاید دیگر مسئلهای مثل آنفولانزا چندان به چشم نیاید. ولی تحت هیچ شرایطی نباید آنفولانزا را دست کم گرفت. در صورت عدم رسیدگی و درمان به موقع، این بیماری میتواند به راحتی شرایطی به شدت حاد را برای شما و نزدیکانتان ایجاد کند. بنابراین از تزریق واکسن غافل نشوید و رعایت دستورالعملهای بهداشتی را هم بهخاطر خودتان و هم دیگران، جزء اولویتهای روزانه خود قرار دهید.
لیست بیماریها:
- Covid19
- Reye’s Syndrome
- Allergy
- Gastroenteritis or 24-hour flu