آیا میدانستید که حلقه ضد بارداری واژینال تا ۹۹٪ در جلوگیری از بارداری مؤثر است؟ اگر به دنبال روشی هستید که بدون نیاز به یادآوری روزانه زندگی را برایتان سادهتر کند، این مقاله برای شماست. در اینجا، با جزئیات کامل در خصوص جلوگیری از بارداری با حلقه ضد بارداری واژینال، مزایا و معایب آن صحبت خواهیم کرد. این روش برای بسیاری از زنان یک انتخاب مناسب و مطمئن است. اما این همه ماجرا نیست؛ باید بدانید که چه کسانی نباید از این روش استفاده کنند و چگونه میتوان این حلقه را در واژن قرار داد. پس اگر به دنبال اطلاعاتی جامع و کامل در مورد این روش پیشگیری از بارداری هستید، ادامه مطلب را از دست ندهید.
حلقه ضد بارداری واژینال چیست؟
حلقه ضد بارداری واژینال (Vaginal Ring) یک وسیله کوچک و انعطافپذیر است که درون واژن قرار میگیرد و به عنوان یک روش هورمونی برای جلوگیری از بارداری استفاده میشود. جالب است بدانید که این حلقه حاوی هورمونهای استروژن و پروژسترون مصنوعی است که به طور مداوم از طریق دیواره واژن آزاد میشوند. به همین دلیل است که به آن حلقه استروژن و پروژسترون مصنوعی هم میگویند.
عجیب است اما واقعیت دارد که تنها با قرار دادن این حلقه کوچک، میتوانید به مدت سه هفته و تا حد زیادی خیال خود را از بابت باردار نشدن راحت کنید. این راه حل ساده و موثر به راحتی با نسخه پزشک قابل تهیه است و به دلیل استفاده آسان، یکی از محبوبترین روش های جلوگیری از بارداری است. اما یادتان باشد، این روش از شما در برابر انواع بیماری جنسی محافظت نمیکند. پس اگر نگران انتقال بیماریهای مقاربتی هستید، توصیه میکنیم استفاده از کاندوم برای جلوگیری از انتقال بیماری جنسی را انتخاب کنید.
نحوه عملکرد حلقه ضد بارداری واژینال
روش کار حلقه ضد بارداری واژینال بسیار هوشمندانه و ساده است: این حلقه کوچک که درون واژن قرار میگیرد، به آرامی هورمونهای استروژن و پروژسترون مصنوعی را آزاد میکند. در نتیجه استروژن مانع تخمکگذاری میشود، یعنی هیچ تخمکی برای بارور شدن وجود نخواهد داشت. پروژسترون هم مایع دهانه رحم را غلیظ میکند تا اسپرم نتواند وارد رحم شود. این هورمونها همچنین لایه داخلی رحم را نازک میکنند تا در صورت باروری تخمک، امکان چسبیدن آن به دیواره رحم کمتر شود. حلقه به مدت ۲۱ روز درون واژن میماند و سپس برای ۷ روز برداشته میشود تا خونریزی طبیعی رخ دهد. پس از آن، یک حلقه جدید جایگزین میشود و این چرخه دوباره آغاز خواهد شد.
روش استفاده از حلقه ضد بارداری واژینال
روش استفاده از حلقه ضد بارداری واژینال بسیار ساده است. حلقه را مثل یک تامپون فشرده کنید و داخل واژن قرار دهید. این حلقه باید به مدت سه هفته در جای خود بماند. سپس آن را بیرون بیاورید و دور بندازید. پس از هفت روز، دوباره حلقه جدیدی را وارد واژن خود کنید. بهترین زمان برای شروع استفاده از حلقه، معمولاً یکی از پنج روز اول چرخه قاعدگی است که توصیه میکنیم حتماً در این خصوص با پزشک مشورت کنید. در ادامه، روش استفاده از حلقه استروژن واژینال را کاملتر توضیح دادهایم.
چگونه حلقه ضد بارداری واژینال را در واژن قرار دهیم؟
برای قرار دادن حلقه واژن، اصلاً نگران نباشید! اگر میتوانید تامپون بگذارید، از پس این کار هم به سادگی برمیآیید. ابتدا دستهایتان را خوب بشویید و خشک کنید. سپس در یک وضعیت راحت قرار بگیرید؛ میتوانید دراز بکشید، چمباتمه بزنید یا یک پا را روی صندلی بگذارید. حلقه را از بستهبندی خارج کنید و آن را بین انگشت شست و اشارهتان نگه دارید. حالا، دو طرف حلقه را به هم فشار دهید تا باریکتر شود و آن را تا جایی که میتوانید به داخل واژن فشار دهید.
باز هم نگران نباشید! اگر جایگذاری حلقه در واژن را به درستی انجام دهید، کار خود را میکند. حلقه استروژن و پروژسترون مصنوعی را به مدت سه هفته در واژن نگه دارید، سپس برای یک هفته بیرون بیاورید تا خونریزی طبیعی رخ دهد. هر ماه، در همان روز هفته که حلقه را گذاشتید، یک حلقه جدید قرار دهید و دوباره از همان روش استفاده کنید. اگر فراموش کردید و حلقه بیش از چهار هفته داخل واژن باقی ماند، حتماً با پزشک خود مشورت کرده و از یک روش جلوگیری دیگر استفاده کنید.
چگونه حلقه ضد بارداری واژینال را خارج کنیم؟
برای خارج کردن حلقه از واژن، ابتدا دستهایتان را خوب بشویید و خشک کنید. سپس، انگشت اشاره خود را به آرامی وارد واژن کنید و لبه حلقه را با انگشتتان قلاب کنید یا با دو انگشت لبه آن را بگیرید. حالا با ملایمت حلقه را به سمت بیرون بکشید. بعد از خارج کردن، حلقه را در بستهبندی فویلیاش بگذارید و در سطل زباله بیندازید؛ هرگز آن را در توالت نیندازید. اگر هنگام خارج کردن حلقه درد یا خونریزی داشتید یا نتوانستید آن را خارج کنید، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. به یاد داشته باشید که پس از برداشتن حلقه ضدبارداری، به مدت ۷ روز حلقه جدیدی قرار ندهید. ممکن است در این مدت کمی خونریزی شبیه به پریود داشته باشید، اما نگران نباشید؛ چرا که همچنان در برابر بارداری محافظت شدهاید. بعد از ۷ روز، حتی اگر هنوز خونریزی دارید، حلقه جدیدی بگذارید و چرخه را ادامه دهید.
مزایای حلقه ضد بارداری واژینال که نمیدانستید!
حلقه ضد بارداری واژینال یک روش ساده و مؤثر برای جلوگیری از بارداری است که میتواند زندگی شما را راحتتر کند. این حلقه مزایای زیادی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- استفاده آسان و راحت، بدون نیاز به یادآوری روزانه
- روش بسیار ایمن و مؤثر در پیشگیری از بارداری
- امکان حذف حلقه در هر زمان برای باردار شدن
- مناسب برای افرادی که به لاتکس حساسیت دارند
- عدم نیاز به وقفه در رابطه جنسی برای استفاده
- مخفی و خصوصی بودن، به طوری هیچ کس متوجه وجود آن نمیشود
- کاهش خونریزی و سبکتر شدن دورههای قاعدگی
- کاهش دردهای قاعدگی و بهبود علائم پیش از قاعدگی
- کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان، رحم و روده
- کاهش خطر فیبروئیدها، کیستهای تخمدانی و برخی بیماریهای خوشخیم پستان
- بهبود آکنه و مشکلات پوستی
- کمک به بهبود علائم سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) و اندومتریوز
- بازگشت سریع به حالت باروری پس از قطع استفاده
- قابلیت استفاده برای مدیریت دورههای قاعدگی و به تأخیر انداختن آنها
معایب و عوارض حلقه ضد بارداری واژینال
حلقه درون واژن، مانند هر روش جلوگیری حاملگی هورمونی دیگری ممکن است با برخی عوارض و خطرات همراه باشد که برای آگاهی بیشتر از آنها بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. در ادامه به عوارض و معایب حلقه ضد بارداری واژینال میپردازیم.
معایب احتمالی حلقه ضدبارداری
این حلقه ممکن است مشکلات زیر را به همراه داشته باشد:
- نمیتواند از عفونتهای مقاربتی (STIs) محافظت کند
- احتمال خارج شدن ناگهانی حلقه از واژن
- احتمال کاهش اثرگذاری در صورت عدم استفاده صحیح
عوارض حلقه ضدبارداری
استفاده از این حلقه با خطرات و عوارض زیر همراه است:
- حساسیت و درد در سینهها
- سردرد
- افزایش وزن
- حالت تهوع و استفراغ
- افسردگی یا تغییرات خلقی
- لکهبینی و خونریزی بین قاعدگیها
- افزایش ترشحات واژن
- آکنه
- کاهش میل جنسی
- تحریک یا عفونت واژن
- مشکلات مرتبط با لنزهای تماسی مانند تغییر در بینایی یا عدم تحمل لنز
- لخته شدن خون در رگها یا شریانها
- حمله قلبی
- سکته مغزی
- بیماریهای کیسه صفرا
- فشار خون بالا
- سندرم شوک سمی (TSS)
- افزایش خطر ابتلا به سرطانهای سینه، دهانه رحم و کبد
- تومورهای غیرسرطانی کبد
حلقه ضد بارداری واژینال برای چه افرادی مناسب است؟
اگر به دنبال یک روش مطمئن و بیدردسر برای جلوگیری از بارداری هستید و نمیخواهید هر روز به یادآوری مصرف قرص فکر کنید، حلقه ضد بارداری واژینال میتواند بهترین انتخاب برای شما باشد. اگر قاعدگیهای منظمتر و درد کمتری میخواهید، این حلقه میتواند همراهی خوب برای شما باشد! به زبانی خیلی ساده: این روش برای کسانی مناسب است که دوست دارند بدون نگرانی و با آزادی بیشتری از زندگی لذت ببرند.
چه افرادی نباید از حلقه ضد بارداری واژینال استفاده کنند؟
صبر کنید! هنوز اصل مطلب باقی مانده! با وجود اینکه استفاده از حلقه درون واژن برای تمام زنان مناسب است، اما برخی افراد به دلایل پزشکی نباید از آن استفاده کنند. در ادامه لیست این افراد را گفتهایم:
- افرادی که باردار هستند یا احتمال بارداری میدهند
- زنان شیرده
- افراد بالای ۳۵ سال که سیگار میکشند یا کمتر از یک سال پیش سیگار را ترک کردهاند
- افراد با شاخص توده بدنی (BMI) بالا یا اضافه وزن شدید
- کسانی که داروهایی مانند برخی آنتیبیوتیکها، داروهای درمان صرع، سل، مننژیت یا ایدز مصرف میکنند
- افراد بالای ۵۰ سال
- کسانی که سابقه لخته خونی در رگها یا شریانها دارند
- افرادی با مشکلات قلبی یا بیماریهای سیستم گردش خون
- افراد مبتلا به میگرن با اورا (علائم هشداردهنده)
- کسانی که سابقه سرطان پستان یا دیگر سرطانهای حساس به هورمون دارند
- افرادی با بیماریهای کبدی یا کیسه صفرا
- کسانی که دیابت با عوارض دارند یا بیش از ۲۰ سال است که به این بیماری مبتلا هستند
- کسانی که از زایمانشان کمتر از ۲۱ روز گذشته است
- کسانی که به دلیل جراحی یا ناتوانی برای مدت طولانی قادر به حرکت نیستند
- افراد با خونریزی غیرقابل توضیح در واژن
- کسانی که به هر یک از ترکیبات حلقه حساسیت دارند
پس اگر شما نیز جزو افرادی هستید که نباید از Vaginal Ring استفاده کنند، باید به فکر روشهای دیگر جلوگیری از بارداری باشید.
اگر حلقه ضد بارداری واژینال خارج شد چه کنیم؟
اگر حلقه ضد بارداری واژینال به طور ناخواسته از واژن خارج شد، نگران نباشید! در صورتی که حلقه کمتر از ۳ ساعت بیرون بوده است، آن را با آب خنک یا ولرم بشویید و دوباره در واژن قرار دهید. اما اگر حلقه بیشتر از ۳ ساعت در محیط آزاد بوده است، باید به چند نکته توجه کنید:
- در هفته اول یا دوم: حلقه را بشویید و دوباره وارد کنید. برای هفت روز از یک روش جلوگیری اضافی مثل کاندوم استفاده کنید. اگر در چند روز گذشته رابطه جنسی داشتهاید، ممکن است به روش اورژانسی جلوگیری از بارداری نیاز داشته باشید؛ پس حتماً با پزشک یا پرستار مشورت کنید.
- در هفته سوم: حلقه را دور بیندازید و یکی از دو گزینه پیشنهادی را انتخاب کنید: یا فوراً یک حلقه واژینال جدید قرار دهید. در این حالت ممکن است پریود نشوید ولی احتمال لکهبینی وجود دارد یا اینکه ۷ روز صبر کنید و سپس یک حلقه جدید بگذارید. البته به شرط اینکه در ۷ روز گذشته حلقه به طور پیوسته داخل واژن بوده است.
در هر صورت، تا زمانی که حلقه به مدت ۷ روز متوالی در جای خود قرار نگرفته است، از روش جلوگیری بارداری اضافی استفاده کنید. در نهایت، اگر مطمئن نیستید چه کاری انجام دهید، حتماً با پزشک، پرستار یا داروساز صحبت کنید.
آیا در حین رابطه جنسی باید حلقه را خارج کرد؟
نه، لازم نیست حتماً حلقه را هنگام رابطه جنسی خارج کنید. اما اگر رابطه جنسی را بدون این وسیله ترجیح میدهید، میتوانید حلقه را تا ۲ یا ۳ ساعت (بسته به نوع حلقه) بیرون بگذارید. فقط یادتان باشد که این کار را بیش از یک بار در ۲۴ ساعت انجام ندهید و قبل از قرار دادن دوباره حلقه، آن را با آب ولرم بشویید.
چه مدت بعد از قرار دادن حلقه واژن تاثیر آن شروع میشود؟
مدت زمان شروع تاثیر حلقه ضد بارداری واژینال به زمان قرار دادن آن بستگی دارد. اگر حلقه را در روز اول قاعدگی به واژن وارد کنید، خیالتان راحت! بلافاصله تاثیرگذار است و نیازی به روشهای اضافی ندارید. اما اگر در روزهای دوم تا پنجم قاعدگی آن را قرار دهید، کمی احتیاط کنید؛ باید به مدت هفت روز از یک روش دیگر مثل کاندوم استفاده کنید تا کاملاً مطمئن باشید. اگر قصد دارید روش پیشگیری خود را از قرص ضد بارداری به حلقه تغییر دهید، حلقه را همان موقعی که باید قرص جدید را شروع کنید، وارد واژن کنید و دیگر نگران نباشید؛ نیازی به روش اضافی برای جلوگیری از بارداری نخواهید داشت. اما اگر از روشهای پروژسترونی مثل مینیپیل، ایمپلنت، تزریق یا IUD به حلقه تغییر روش میدهید، حلقه را سر وقت قرار دهید و برای هفت روز اول از یک روش دیگر هم استفاده کنید تا همه چیز تحت کنترل شما باشد.
سخن پایانی
حلقه ضد بارداری واژینال، یکی از روشهای هورمونی ساده و مؤثر برای جلوگیری از بارداری است که میتواند زندگی شما را آسانتر کند. در این جمعبندی، به چند نکته کلیدی در خصوص استفاده و ویژگیهای این روش اشاره میکنیم:
- حلقه ضد بارداری واژینال با آزادسازی هورمونهای استروژن و پروژسترون، تخمکگذاری را مهار و از ورود اسپرم به رحم جلوگیری میکند.
- روش استفاده از آن آسان و مطمئن است؛ حلقه را به راحتی داخل واژن قرار میدهید و برای سه هفته در جای خود میماند.
- برخلاف قرصهای ضد بارداری، نیازی به یادآوری روزانه ندارد. کاهش خونریزی و درد قاعدگی نیز از مزایای دیگر آن است.
- این روش معایب و عوارضی از جمله خطر خونریزی بین قاعدگی، حالت تهوع و کاهش میل جنسی را به همراه دارد.
- اگر تصمیم به بارداری دارید، میتوانید در هر زمان حلقه را خارج کنید و به سرعت به حالت باروری بازگردید.
- لازم است بدانید که حلقه ضد بارداری واژن از بیماریهای مقاربتی محافظت نمیکند؛ لذا استفاده از کاندوم را نیز فراموش نکنید.
- این روش برای همه مناسب نیست؛ برای مثال، افرادی با شرایط خاص پزشکی یا کسانی که سیگار میکشند، باید از روشهای دیگری استفاده کنند.
اگر این روش به نظر شما مناسب میآید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که انتخاب درستی برای شماست.
سوالات متداول
1- آیا ممکن است حلقه واژینال خودش بیرون بیفتد؟
بله، ممکن است حلقه واژینال خودش بیرون بیفتد. مثلاً بعد از رابطه جنسی، برداشتن تامپون یا فشار برای دفع مدفوع. در این حالت، آن را با آب ولرم بشویید و دوباره سر جایش قرار دهید.
2- چه چیزهایی میتواند اثربخشی حلقه واژینال را کم کند؟
اگر حلقه به مدت سه هفته متوالی داخل واژن نباشد، بیشتر از سه ساعت بیرون بماند و دوباره سر جایش گذاشته نشود و یا در معرض نور خورشید و حرارت بالا باشد، اثرش کاهش پیدا میکند.
3- حلقه واژینال چقدر در جلوگیری از بارداری موثر است؟
حلقه واژینال بین ۹۱٪ تا ۹۹٪ در جلوگیری از بارداری موثر است. البته به شرطی که به درستی استفاده شود.
4- آیا میتوان حلقه استروژن واژینال را بیشتر از مدت زمان توصیه شده در واژن گذاشت؟
خیر. این حلقه باید برای سه هفته داخل واژن باشد و بعد یک هفته خارج شود.
5- چطور بفهمم حلقه واژینال مشکلی دارد؟
در هنگامی که حلقه درون واژن قرار دارد، باید احساس راحتی کنید. اگر هر گونه ناراحتی حس کردید، حلقه را کمی بالاتر ببرید. اگر عوارض جانبی زیادی برایتان به وجود آمد، ممکن است این روش مناسب شما نباشد.
6- آیا بعد از استفاده از حلقه واژینال، باردار شدن راحت است؟
بله، بعد از برداشتن حلقه، باروری به سرعت به حالت عادی برمیگردد. اگرچه برای برخی افراد ممکن است چند ماه طول بکشد.
7- آیا شریک جنسی من میتواند حلقه واژینال را حس کند؟
شریک شما ممکن است حلقه را حس کند. اگر این موضوع ناراحتکننده است، با پزشک خود درباره گزینههای دیگر پیشگیری صحبت کنید.
8- بهتر است از قرص ضد بارداری استفاده کنم یا حلقه واژینال؟
این بستگی به نیاز و راحتی شما دارد. هر دو روش مؤثر هستند، اما باید با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین گزینه را انتخاب کنید.
9- تفاوت حلقه واژینال با IUD چیست؟
IUD یک دستگاه T شکل است که درون رحم قرار میگیرد و ممکن است تا ۱۲ سال باقی بماند. حلقه واژینال را خودتان میتوانید بگذارید و بردارید، اما IUD را پزشک باید بگذارد و بردارد. همچنین، برخی IUDها بدون هورمون هستند، اما همه حلقههای واژینال هورمون دارند.
نویسنده: سعیده جلالیان
ناظر علمی: دکتر علی سالاری تبار، سعیده قمصری