آیا قرص پتاسیم یدید جلوی تشعشعات رادیواکتیو را می گیرد؟
:quality(80)/https://static.zeevash.ir/Mag/Image/امیرحسین-ملک-زاده-4w1s.jpg)
نویسنده: امیرحسین ملک زاده
نویسنده و دانشجوی داروسازی
در چند روز اخیر با توجه به شرایط جنگی احتمالا درباره مصرف قرص پتاسیم یدید شنیده باشید. در این مطلب میخواهیم بگوییم پتاسیم یدید چیست؟ تاثیر آن بر بدن چگونه است؟ و آیا اصلا نیاز به مصرف چنین قرصی وجود دارد؟
:quality(80)/https://static.zeevash.ir/Mag/Article/آیا-قرص-پتاسیم-یدید-جلوی-تشعشعات-رادیواکتیو-را-می-گیرد-9f9g.png)
شاید در چند هفته و چند روز اخیر که دچار زندگی در شرایط جنگی شده بودیم، نام قرص پتاسیم یدید خوراکی را توسط افراد زیادی شنیده باشید.اینکه قرص پتاسیم یدید در زمان حمله اتمی و نشت مواد رادیواکتیو جان شما را نجات میدهد، اما حقیقت چیست؟ پتاسیم یدید در بدن ما چه کاری انجام میدهد؟ آیا قرص ید رادیواکتیو در بازار وجود دارد؟ در این مقاله و اینفوگراف با زیوش همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.
قرص پتاسیم یدید برای چیست؟
پتاسیم یدید یا به اختصار KI یکی از معروفترین ملحهای ید است که مصارف زیادی دارد. یکی از عواملی که باعث شد پتاسیم یدید بسیار معروف شود، ادعای خنثیسازی مواد رادیواکتیو در زمان حملات اتمی و نشت مواد رادیواکتیو است. حال بیایید بررسی کنیم این ماده در بدن ما چه کاری انجام میدهد؟
همانطور که میدانید، غده تیروئید برای فعالیت طبیعی خود نیاز به ید دارد. غده تیروئید تفاوتی بین ید رادیواکتیو و ید غیررادیواکتیو قائل نیست و بدون توجه به این موضوع، ید را جذب میکند. حال به سؤال بعدی میپردازیم در زمان وجود ید رادیواکتیو در محیط چه اتفاقی میافتد و این اتفاق چه تأثیری بر بیماری تیروئید دارد؟
ید رادیواکتیو ابتدا از طریق آب، غذا یا پوست وارد بدن میشود و در غده تیروئید تجمع پیدا میکند و باعث آسیب و در طولانی مدت باعث بروز سرطان میشود. بههمین علت در زمانی که ریسک این اتفاق (وجود و نشت ید رادیواکتیو) وجود دارد، به کادر درمان اطلاعرسانی میشود تا قرص یا محلولهای پتاسیم یدید را به مردم تحویل دهند (فقط به گروههای خاص و واجد شرایط مصرف این ماده که در معرض خطر هستند).
مصرف پتاسیم یدید باعث میشود تا غده تیروئید، ید غیر رادیواکتیو موجود در دارو را جذب کند و ید رادیواکتیو در غده تیروئید تجمع پیدا نکند و آسیب ناشی از ید رادیواکتیو به حداقل برسد. توصیهها و مقادیر و گروههای مجاز برای مصرف نیز بر اساس شدت آلودگی منطقه، توسط مقامات بهداشتی اعلام میشود. توصیههای عمومی و تکمیلی را میتوانید در اینفوگراف زیر مشاهده کنید:
آیا قرص یدید پتاسیم رادیواکتیو را خنثی می کند؟ یادداشت تیم داروساز زیوش
حال به بررسی این موضوع بپردازیم؛ آیا من در حال حاضر نیازی به مصرف و خرید پتاسیم یدید دارم؟ آیا قرص یدید پتاسیم هسته ای میتواند من را نجات دهد؟! در سادهترین حالت ممکن پاسخ شما را میدهیم؛ خیر.
با توجه به عدم نشت مواد رادیواکتیو و علیالخصوص ید رادیواکتیو در ایران در طی جنگ ۱۲ روزه، شما نیازی به خرید و مصرف پتاسیم یدید ندارید. مراقب افراد فریبکار در فضای مجازی باشید، زیرا در صورت نیاز به مصرف پتاسیم یدید، این موضوع توسط رسانهها بهصورت عمومی اطلاعرسانی میشود و محلول و قرص پتاسیم ید توسط خانههای بهداشت، داروخانهها و درمانگاههای اعلامی در اختیار شما قرار میگیرد. مصرف بیمورد KI ممکن است موجب کمکاری یا پرکاری تیروئید و واکنشهای آلرژیک یا اختلالات پوستی شود.
فارغ از این موضوع، با استناد به منابع علمی مانند CDC داروی یدید پتاسیم فقط از غده تیروئید شما، آنهم در برابر فقط ید رادیواکتیو محافظت میکند و در برابر دیگر تشعشعات رادیواکتیو (LSI) مصونیتی برای شما ایجاد نمیکند.
سخن پایانی
همانطور که گفتیم، در ایران نشت مواد رادیواکتیو رخ نداده است؛ پس آرامش خود را حفظ کنید و بدانید هیچ جای نگرانی وجود ندارد. در صورت بروز فجایع اتمی مانند انفجار یا نشت مواد رادیواکتیو، اولین اقدام ترک محل و تخلیه فوری منطقه برای کاهش آسیب به افراد است که این اقدام توسط دولتها و نهادهای داخلی و بینالمللی در اسرع وقت انجام خواهد شد. در صورت نشت ید رادیواکتیو نیز پتاسیم یدید در اختیار همه قرار خواهد گرفت؛ اما در حال حاضر جزو لوازم ضروری در شرایط جنگ نیست!
در نهایت میتوانید در صورت داشتن هرگونه سؤال با مشاوران داروخانه آنلاین زیوش تماس بگیرید. تیم داروسازان زیوش آماده پاسخگویی به تمامی سؤالات شما در این زمینه است.
:quality(80)/https://static.zeevash.ir/Mag/Image/امیرحسین-ملک-زاده-4w1s.jpg)
نویسنده: امیرحسین ملک زاده
نویسنده و دانشجوی داروسازی
من امیرحسین ملکزاده، دانشجوی داروسازی هستم و به آگاهیبخشی در زمینهی سلامت علاقه دارم. سعی میکنم با کمک دانش و قلمم، اطلاعات درست و کاربردی رو به زبونی ساده و قابلفهم در اختیار مردم بگذارم تا سهمی در ارتقای سلامت جامعه داشته باشم.
مشاهده دیگر مقالات امیرحسین ملک زاده