6 نوشیدنی مناسب برای ماه رمضان؛ جایگزینهایی سالم و مقوی
:quality(80)/https://static.zeevash.ir/Posts/Image/نوشیدنی-های-مناسب-برای-ماه-رمضان-جایگزین-هایی-سالم-و-مقوی-sjjf.jpg)
آخرین بهروزرسانی: ۱۴ اسفند ۱۴۰۳مقالات
کمآبی بدن یکی از عوارضی است که امکان دارد روزهداران در ماه رمضان تجربه کنند. کمآبی بدن با عوارضی مانند خستگی، ضعف، سردرد و کاهش تمرکز همراه است. از آنجایی که بدن برای عملکرد بهینهی تمام اندامها به آب نیاز دارد، انتخاب نوشیدنیهای مناسب و سالم برای تأمین آب بدن در طول ماه رمضان اهمیت بسیار زیادی دارد.
متأسفانه بسیاری از افراد برای رفع تشنگی، از نوشیدنیهای پرکالری مانند نوشابه، آبمیوههای صنعتی و... کمک میگیرند. این دسته نوشیدنیها نهتنها به رفع تشنگی کمک نمیکنند، بلکه حاوی قند و کالری بسیار زیادی هستند.
آب بهترین گزینه برای رفع تشنگی و جلوگیری از دهیدراتهشدن بدن در مدت روزهداری است. با این وجود بهتر است همراه آب، از نوشیدنیهای سالم دیگر که حاوی مواد مغذی مانند فیبر، کلسیم و... هستند هم استفاده کنید. به این ترتیب نیاز بدن به این ریزمغذیهای ضروری تأمین میشود.
در این مقاله از زیوش، 6 مورد از نوشیدنیهای مغذی و سالم را معرفی میکنیم تا بتوانید به بهترین شکل از سلامت بدنتان در روزهداری ماه رمضان مراقبت کنید.
1. آب ولرم
نوشیدن 8 تا 12 لیوان آب در فاصلهی افطار تا سحر، مؤثرترین راهکار برای تأمین آب بدن و کاهش احساس تشنگی است. این کار علاوهبر آبرسانی به بدن، از بروز سردرد در ماه رمضان جلوگیری میکند. نکته بسیار مهم این است که روزهی خود را با آب ولرم باز کنید. نوشیدن آب سرد با معدهی خالی و بعد از چندین ساعت روزهداری، میتواند عوارض خطرناکی مانند موارد زیر داشته باشد:
- مشکلات گوارشی: نوشیدن آب یخ ممکن است منجر به مشکلاتی مانند دلدرد، نفخ، سوءهاضمه و حتی گرفتگی عضلات شکم شود.
- تشدید سردرد: ممکن است نوشیدن آب یخ باعث بروز سردرد شود.
- انقباض رگهای خونی: این شرایط منجر به کاهش جریان خون در بدن و در نتیجه، افزایش فشارخون میشود.
2. آبمیوههای طبیعی
برای اینکه در ماه مبارک رمضان نیاز بدنتان به مواد مغذی را هم تأمین کنید، توصیه میکنیم بهجای آبمیوههای صنعتی که درصد بالایی قند دارند، از آبمیوههای طبیعی استفاده کنید. موارد زیر 3 مورد از بهترین آبمیوههای طبیعی برای تأمین آب و مواد مغذی هستند که میتوانید در ماه رمضان هم از آنها بهره ببرید:
- آب هندوانه: حدود 92 درصد هندوانه را آب تشکیل میدهد. همچنین حاوی الکترولیتهای ضروری یعنی پتاسیم و منیزیم است که به حفظ تعادل مایعات در بدن و عملکرد بهینهی کلیهها کمک میکند.
- آب طالبی: علاوهبر آب، حاوی پتاسیم و ویتامینهای C و A است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. در ضمن فیبر موجود در طالبی در افزایش احساس سیری و بهبود عملکرد دستگاه گوارش مؤثر است.
- آب نارگیل: اگر به نارگیل دسترسی دارید، پیشنهاد میکنیم از آب نارگیل طبیعی هم استفاده کنید؛ چون سرشار از پتاسیم، منیزیم و سدیم است. دقت کنید که آب نارگیل صنعتی، هیچکدام از این مزایا را ندارد.
3. دمنوشهای گیاهی
دمنوشهای گیاهی یکی دیگر از نوشیدنیهای مناسب و سالم برای هیدراته نگه داشتن بدن در روزه داری است؛ از این مورد میتوان به دمنوشهایی مانند نعناع و زنجبیل اشاره کرد که علاوهبر تأمین آب، به بهبود عملکرد دستگاه گوارشی هم کمک میکنند.
4. دمنوش نعناع
نعناع بهعنوان داروی طبیعی برای کاهش تهوع و استفراغ شناخته میشود. دمنوش نعناع میتواند به تسکین مشکلات گوارشی دیگر مانند نفخ و سوء هاضمه هم کمک کند. همچنین نعناع دارای خواص تسکیندهنده است میتواند باعث کاهش اضطراب شود. برای تهیه این دمنوش کافی است چند برگ نعناع تازه یا یک قاشق غذاخوری نعناع خشک را برای 10 تا 15 دقیقه در آب جوش دم کنید.
5. دمنوش زنجبیل
زنجبیل گیاهی با طبع گرم و خواص درمانی متعدد است که از مهمترین آنها میتوان به کاهش مشکلات گوارشی مانند تهوع و استفراغ اشاره کرد. نعناع همچنین میتواند باعث تسهیل هضم غذا و کاهش سوهاضمه شود. این گیاه نقش مؤثری در تقویت سیستم ایمنی دارد. برای تهیه دمنوش زنجبیل، چند برش زنجبیل تازه را برای مدت 5 تا 10 دقیقه دم کنید. برای بهتر شدن طعم آن هم میتوانید کمی عسل یا دارچین به دمنوش اضافه کنید.
6. شربتهای طبیعی
در فرهنگ غذایی ما ایرانیها، انواع نوشیدنیهای سالم و مقوی وجود دارد که بهترین گزینهها برای تأمین و حفظ آب بدن محسوب میشوند. پیشنهاد میکنیم در فاصله افطار تا سحر، نوشیدنیهای زیر را نوش جان کنید تا علاوه بر تأمین آب بدن از خواص مغذی ترکیبات آن هم بهرهمند شوید:
- شربت تخم شربتی: حاوی کلسیم بسیار بالا است و قدرت جذب و حفظ آب برای مدت طولانی دارد. میتوانید این شربت را با گلاب یا عرق نعناع طعمدار کنید و از نوشیدن آن لذت ببرید.
- شربت دانه چیا: این دانه مغذی سرشار از فیبر و مواد معدنی است که نقش مؤثری در کاهش حس تشنگی، جلوگیری از دهیدراته شدن بدن و تأمین ریزمغذیهای ضروری دارد.
- شربت سکنجبین و خیار: این شربت نهتنها بسیار خوشمزه است، بلکه به دلیل طبع خنک سکنجبین و خیار برای رفع عطش، کاهش قند خون و بهبود عملکرد کبد نیز مناسب است.
سخن پایانی
در این مقاله 6 مورد از نوشیدنیهای سالم و طبیعی برای تأمین آب بدن در مدت روزهداری و جلوگیری از کمآبی را معرفی کردیم؛ نوشیدنیهایی مانند دمنوشهای گیاهی، آب هندوانه و طالبی و شربتهای تخم شربتی و دانه چیا میتوانند با هیدراته نگهداشتن بدن، از بهترین گزینهها برای ماه رمضان باشند. در انتها تأکید میکنیم که حتماً در فاصله افطار تا سحر، 8 تا 12 لیوان آب بنوشید، روزه خود را با آب خیلی سرد باز نکنید و برای تأمین ریزمغذیهای ضروری مانند سدیم، پتاسیم و ویتامینها از نوشیدنیهای سالم استفاده کنید.
سؤالات متداول
1. نوشیدنیهای مناسب برای ماه رمضان چیست؟
شربت تخم شربتی، خیار سکنجبین و دانه چیا، دمنوش نعناع و زنجبیل، آبمیوههای طبیعی مانند آب هندوانه و طالبی و نوشیدن حداقل 8 لیوان آب دمای محیط در فاصله افطار تا سحر از بهترین نوشیدنیهای مناسب ماه رمضان محسوب میشوند.
2. آیا شربت تخم شربتی برای کاهش تشنگی مناسب است؟
بله؛ این شربت سرشار از فیبر و مواد معدنی است و به دلیل خاصیت جذب آب و نگهداری آن برای طولانیمدت، به کاهش حس تشنگی در مدت روزهداری کمک میکند.
نویسنده: مینا افجه
ناظر علمی: دکتر علی سالاری تبار و حسن غیبی