ریه دو اندام اسفنجی در قفسه سینه است و دارای بخشهایی است که به آنها لوب گفته میشود. ریه راست دارای سه لوب و ریه چپ دارای دو لوب و کوچکتر است، زیرا قلب فضای بیشتری را در سمت چپ بدن اشغال میکند.
هنگام تنفس، هوا از طریق دهان یا بینی وارد بدن و از طریق نای وارد ریهها میشود. نای به لولههایی بهنام برونش تقسیم میشود که وارد ریهها شده و به نایژههای کوچکتر تقسیم میشوند. این شاخهها تقسیم شده و شاخههای کوچکتری بهنام برونشیول (Bronchiole) ایجاد میکنند. در انتهای برونشیولها کیسههای هوایی کوچکی وجود دارد که به آلوئول معروف هستند. آلوئولها اکسیژن را از هوای استنشاق شده وارد خون میکنند و هنگام بازدم دیاکسیدکربن را از خون خارج میکنند. جذب اکسیژن و دفع دیاکسیدکربن از وظایف اصلی ریههاست.
سرطان ریه به طور معمول در سلول های پوشاننده برونش ها و قسمتهایی از ریه مانند برونشیولها یا آلوئولها شروع میشود.
یک لایه نازک آستری به نام پلور، ریه را احاطه کرده است. پلور از ریهها محافظت کرده و به آنها کمک میکند تا در حین تنفس، منبسط و منقبض شوند و در مقابل دیواره قفسه سینه قرار بگیرند.
در زیر ریه، ماهیچهای نازک و گنبدی شکل به نام دیافراگم، قفسه سینه را از شکم جدا میکند. هنگام تنفس، دیافراگم بالا و پایین میرود و هوا را به داخل و خارج از ریه هدایت میکند.
سرطان ریه زمانی اتفاق میافتد که سلول ها بهطور غیرقابل کنترل در ریه تقسیم میشوند. این اتفاق موجب رشد تومور میشود که میتوانند توانایی تنفس و رسیدن اکسیژن به سایر نقاط بدن را کاهش دهند.
سرطان ریه سومین سرطان رایج و علت اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در ایالات متحده است. این بیماری بیشتر در مردان مشاهده میشود و در ایالات متحده، مردان سیاهپوست حدود 15% بیشتر از مردان سفیدپوست به این بیماری مبتلا میشوند. سیگار کشیدن یکی از عوامل خطرساز اصلی در این بیماری محسوب میشود. اگرچه همه افرادی که به سرطان ریه مبتلا میشوند سابقه سیگار کشیدن ندارند. سرطان ریه میتواند کشنده باشد، اما تشخیص و درمان به موقع بسیار نجات بخش است.
سرطان ریه چیست؟
سرطان تغییراتی در سلولهای سالم بدن ایجاد میکند که موجب تکثیر بیرویه سلولها میشود. سلول های طبیعی بدن معمولاً در مرحله خاصی از چرخه زندگی خود میمیرند و در نتیجه از تجمع بیش از حد سلول ها جلوگیری میشود. اما در سرطان رشد و تکثیر سلول ها ادامه دارد و در نتیجه تومورها ایجاد میشوند. هر فردی ممکن است به سرطان ریه مبتلا شود، اما سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود، مواد شیمیایی استنشاقی یا سایر سموم میتواند خطر ابتلا را افزایش دهد.
انواع سرطان ریه
سرطان ریه بسته به ظاهر آن در زیر میکروسکوپ به دو نوع اصلی تقسیم میشود؛ سرطان ریه سلول کوچک و سرطان ریه سلول غیرکوچک تقسیم میشود که درمان آنها بسیار متفاوت است.
- سرطان ریه سلول غیرکوچک (NSCLC): حدود 80 تا 85 درصد سرطان های ریه NSCLC هستند.زیرگونههای اصلی NSCLC ، آدنوکارسینوما، کارسینوم سلول سنگفرشی و کارسینوم سلول بزرگ است. این زیرگونهها، که از انواع مختلف سلولهای ریه شروع میشوند، به عنوان NSCLC گروهبندی میشوند، زیرا درمانشان اغلب مشابه است.
- آدنوکارسینوما: آدنوکارسینوما در سلولهایی شروع میشود که بهطور معمول موادی مانند مخاط ترشح میکنند. این نوع سرطان ریه عمدتا در افرادی که در حال حاضر سیگار میکشند یا قبلا سیگار مصرف میکردند رخ میدهد. اما همچنین شایعترین نوع سرطان ریه در افرادی است که سیگار نمیکشند. این بیماری در زنان بیشتر از مردان شایع است و احتمال بروز آن در افراد جوانتر بیشتر از سایر انواع سرطان ریه است. آدنوکارسینوما معمولاً در قسمتهای بیرونی ریه بروز میکند و معمولا قبل از گسترش، تشخیص داده میشود. افراد مبتلا به نوعی از آدنوکارسینوما، به نام کارسینوم درجا یا CIS (که قبلاً به آن کارسینوم برونشیولوآلوئولار میگفتند) نسبت به سایر انواع سرطان ریه پاسخ بهتری به درمان دارند.
- کارسینوم سلول سنگفرشی: کارسینوم سلول سنگفرشی از سلولهای سنگفرشی شروع میشود. اینها، سلولهای مسطحی هستند که سطح داخلی مجاری تنفسی را میپوشانند. اغلب با سابقه سیگار کشیدن مرتبط هستند و معمولاً در قسمت مرکزی ریه، نزدیک یک راه هوایی اصلی (برونکوس) یافت میشوند.
- سرطان سلول بزرگ: کارسینوم سلول بزرگ میتواند در هر قسمتی از ریه ظاهر شود. به رشد و گسترش سریع تمایل دارد و این موضوع میتواند درمان را دشوارتر کند.زیرگونهای از کارسینوم سلولهای بزرگ، که به آن کارسینوم سلولهای عصبی بزرگ گفته میشود، سرطانی است که به سرعت در حال رشد است و بسیار شبیه سرطان ریه با سلولهای کوچک است.
چند زیرگونه دیگر از NSCLC، مانند کارسینوم آدنوسکوموز و کارسینوم سارکوماتوئید، وجود دارد که کمتر رایج هستند.
سرطان ریه سلول کوچک (SCLC)
حدود 10 تا 15 درصد از همه سرطانهای ریه SCLC هستند و گاهی اوقات سرطان سلول جو دوسر نیز نامیده میشود.
این نوع سرطان ریه سریعتر از NSCLC رشد و گسترش مییابد. در حدود 70% افراد مبتلا به SCLC، بیماری زمانی شناسایی میشود که گسترش پیدا کرده است. از آنجا که این سرطان به سرعت رشد میکند، به شیمیدرمانی و پرتودرمانی به خوبی پاسخ میدهد.
انواع دیگر تومورهای ریه
انواع دیگر سرطان ریه مانند کارسینوم کیستیک آدنوئید، لنفوم و سارکوم و همچنین تومورهای خوشخیم ریه مانند هامارتوم نادر است. اینها متفاوت از سرطان های شایع ریه درمان میشوند و در اینجا مورد بحث قرار نمیگیرد.
سرطانی که به ریه ها سرایت میکند
سرطانهایی که در سایر اندامها (مانند سینه، لوزالمعده، کلیه یا پوست) شروع میشوند، گاهی اوقات میتوانند به ریهها (متاستاز) برسند، اما اینها سرطان ریه نیستند. به عنوان مثال، سرطانی که از سینه شروع شده و به ریهها سرایت میکند، هنوز سرطان سینه است، نه سرطان ریه. درمان سرطان متاستاتیک در ریهها بر اساس محل شروع آن (محل اولیه سرطان) است.
دلایل بروز سرطان ریه چیست؟
سیگار کشیدن باعث بیشتر سرطانهای ریوی میشود، اما سرطان ریه در افرادی که هرگز سیگار نمیکشند و در افرادی که هرگز به مدت طولانی در معرض دود سیگار قرار نگرفتهاند نیز رخ میدهد. در این موارد، ممکن است علت واضحی برای سرطان ریه وجود نداشته باشد.
سیگار کشیدن چگونه باعث سرطان ریه میشود؟
پزشکان معتقدند سیگار کشیدن با آسیب رساندن به سلولها باعث ایجاد سرطان ریه میشود. وقتی دود سیگار را که مملو از مواد سرطانزا است، استنشاق میکنید، تغییرات بافت ریه تقریباً بلافاصله شروع میشود. در ابتدا بدن شما ممکن است بتواند این آسیب را ترمیم کند. اما با مواجه شدن مکرر، سلولهای طبیعی که در ریههای شما قرار دارند به طور فزایندهای آسیب میبینند. با گذشت زمان، آسیب باعث میشود سلولها غیرطبیعی عمل کرده و در نهایت سرطان ایجاد شود.
علائم و نشانههای سرطان ریه چیست؟
افراد مبتلا به سرطان ریه ممکن است در اوایل هیچ علامتی نداشته باشند. اگر علائم ظاهر شود، میتواند شبیه علائم عفونت تنفسی باشد. برخی از این علائم احتمالی عبارتند از:
- تغییر در صدای فرد، مانند گرفتگی صدا
- عفونتهای مکرر قفسه سینه، مانند برونشیت یا ذاتالریه
- تورم در غدد لنفاوی در وسط قفسه سینه
- سرفه طولانی مدت که ممکن است شروع به بدتر شدن کند
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس و خسخس سینه
- با گذشت زمان، ممکن است فرد علائم شدیدتری را تجربه کند، مانند: درد شدید قفسه سینه، درد استخوان و شکستگی استخوان، سردرد، سرفه خونی، لخته شدن خون، کاهش اشتها، کاهش وزن و خستگی
مراحل سرطان ریه
مرحلهبندی سرطان، میزان گسترش و شدت سرطان در بدن را مشخص میکند. مرحلهبندی به پزشک کمک میکند تا در مورد یک دوره مناسب درمان تصمیم گیری کنند. اساسیترین شکل نمایش به شرح زیر است:
- موضعی: سرطان در یک منطقه محدود است.
- منطقهای: سرطان به بافتهای نزدیک یا غدد لنفاوی گسترش یافته است.
- از راه دور: سرطان به سایر قسمتهای بدن گسترش یافته است.
مشابه این سیستم TNM staging است. پزشکان، تومور را از نظر اندازه و گستردگی ارزیابی میکنند تا به پاسخ دو سوال دست یابند؛ آیا بر غدد لنفاوی تأثیر گذاشته است؟ آیا در جاهای دیگر گسترش یافته است؟
همچنین روشهای خاصی برای مرحلهبندی سرطان ریه سلول غیرکوچک و سلول کوچک وجود دارد.
مراحل سرطان ریه سلول غیرکوچک:
متخصصان مراقبتهای بهداشتی معمولاً از اندازه و گسترش تومور برای توصیف مراحل سرطان ریه سلول غیرکوچک به شرح زیر استفاده میکنند:
- پنهان: سرطان در اسکنهای تصویربرداری ظاهر نمیشود، اما سلولهای سرطانی ممکن است در خلط یا مخاط ظاهر شوند.
- مرحله 0: سلولهای غیرطبیعی فقط در لایههای بالای سلولهایی که مجاری تنفسی را پوشاندهاند وجود دارد.
- مرحله 1: تومور در ریه وجود دارد، اما 4 سانتیمتر یا کمتر است و به سایر نقاط بدن گسترش نیافته است.
- مرحله 2: تومور 7 سانتیمتر یا کمتر است و ممکن است به بافتهای نزدیک و غدد لنفاوی گسترش یافته باشد.
- مرحله 3: سرطان به غدد لنفاوی گسترش یافته و به سایر قسمتهای ریه و ناحیه اطراف آن رسیده است.
- مرحله 4: سرطان به قسمتهای دور بدن مانند استخوانها یا مغز گسترش یافته است.
مراحل سرطان ریه سلول کوچک:
سرطان ریه سلول کوچک دارای دستههای خاص خود است. مراحل به عنوان محدود و گسترده شناخته میشوند و به گسترش یا عدم گسترش سرطان در داخل یا خارج ریهها اشاره دارد.
در مرحله محدود، سرطان فقط یک طرف قفسه سینه را درگیر میکند، اگرچه ممکن است در برخی از غدد لنفاوی اطراف وجود داشته باشد. در مرحله وسیع سرطان، به یک طرف قفسه سینه گسترش یافته است. ممکن است بر کل ریه یا سایر قسمتهای بدن نیز تأثیر بگذارد.
تقریباً یک سوم افراد مبتلا، در مرحله محدود سرطان هستند که با پرتودرمانی درمان میشوند و حدود دو سوم افراد مبتلا به سرطان ریه سلول کوچک، در مرحله وسیعی از ابتلا به سرطان هستند.
آیا غربالگری برای سرطان ریه لازم است؟
انجام غربالگری منظم ممکن است ایده خوبی برای افرادی باشد که در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان ریه هستند. غربالگری، با سی تی اسکن با دوز پایین انجام میشود. انجمن ریه آمریکا برای افرادی که تمام معیارهای زیر را دارا باشند، غربالگری را توصیه میکند:
- 55 تا 80 سال سن دارد.
- دارای سابقه سیگار کشیدن شدید باشد (یک بسته در روز به مدت 30 سال یا دو بسته در روز به مدت 15 سال).
- در حال حاضر سیگار میکشد یا در 15 سال گذشته سیگار را ترک کرده است.
روش تشخیص سرطان ریه
اگر فردی علائمی داشته باشد که میتواند نشان دهنده سرطان ریه باشد یا اگر غربالگری مورد غیرمعمولی را نشان دهد، احتمالاً پزشک برخی از آزمایشهای تشخیصی زیر را توصیه میکند:
- آزمایشات تصویربرداری: اشعه ایکس، CT، MRI یا PET اسکن ممکن است مناطقی از بافت ریه را نشان دهد که با سرطان درگیرند. اگر سرطان گسترش یافته باشد، آزمایشات تصویربرداری نیز میتواند تغییراتی را در استخوانها و سایر اندامها نشان دهد. اسکن همچنین میتواند به پیشرفت روند درمان کمک کند.
- نمونهبرداری از بافت: متخصص ممکن است مایل به بیوپسی برای بررسی وجود سلولهای سرطانی باشد.آنها این کار را با استفاده از یک سوزن ظریف یا برونکوسکوپ انجام میدهند. برونکوسکوپ یک ناحیه نازک و روشن با دوربینی در انتهاست که از طریق دهان یا بینی وارد ریهها میشود. یک متخصص مراقبتهای بهداشتی میتواند از آن برای جستجوی ضایعات و نمونهبرداری استفاده کند. برای ضایعاتی که کمتر قابل دسترسی هستند، ممکن است از یک روش جراحی تهاجمیتر، مانند توراکوسکوپی یا جراحی قفسه سینه با فیلم، برای برداشتن بافت ریه استفاده کنند.
هر روش درمانی میتواند عوارض جانبی داشته باشد. بیمار باید با پزشک معالج خود در مورد انتخاب مناسبترین روش درمانی برای خود، از جمله مزایا و معایب هر روش مشورت کند.
برخی از گزینههای درمانی عبارتند از:
- جراحی برای برداشتن بخشی یا تمام ریه
- شیمیدرمانی، که به درمان دارویی اشاره دارد و میتواند سلولهای سرطانی را از بین برده و تومورها را کوچک کند.
- پرتودرمانی، که از پرتوهای پر انرژی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میکند.
- فرسایش فرکانس رادیویی، که در آن متخصص مراقبتهای بهداشتی یک سوزن نازک وارد کرده و از یک جریان الکتریکی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میکند.
- درمان هدفمند، که رفتار خاصی را برای جلوگیری از رشد تومور هدف قرار میدهد.
- ایمنی درمانی، که به بدن در مبارزه با سلولهای سرطانی کمک میکند.
- درمان تسکینی، شامل تسکین درد، اکسیژن درمانی و سایر کمکهایی که ممکن است فرد برای مدیریت علائم خود نیاز داشته باشد.
سرطان ریه میتواند کشنده باشد، اما درمانهای نوظهور به این معنی است که بسیاری از مبتلایان در حال حاضر زنده مانده و از سرطان ریه بهبود مییابند، به ویژه اگر تشخیص زودهنگام را دریافت کنند. سلامت کلی، سن، مرحله تشخص سرطان و نوع سرطان، برخی از عوامل موثر بر احتمال ایجاد نتیجه مثبت در درمان هستند.
نمیتوان دقیقا پیشبینی کرد که سرطان چگونه روی فرد اثر میگذارد، اما پزشک متخصص میتواند با مشاهده نتایج آزمایشات و سایر عوامل به فرد کمک کند تا بفهمد چه چیزی میتواند انتظار داشته باشد.
چه عواملی ریسک ابتلا به سرطان ریه را افزایش میدهند؟
عوامل متعددی ممکن است خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهند، که عبارتند از:
- سیگار کشیدن:خطر ابتلا به سرطان ریه با تعداد سیگارهایی که هر روز میکشید و تعداد سالهایی که سیگار کشیدهاید افزایش مییابد. ترک سیگار در هر سنی میتواند خطر ابتلا به سرطان ریه را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
- قرار گرفتن در معرض دود سیگار: حتی اگر سیگار نمیکشید، چنانچه در معرض دود سیگار قرار بگیرید، خطر ابتلا به سرطان ریه افزایش مییابد.
- پرتودرمانی قبلی:اگر برای نوع دیگری از سرطان تحت پرتودرمانی قفسه سینه قرار گرفتهاید، احتمال ابتلا به سرطان ریه در شما افزایش مییابد.
- قرار گرفتن در معرض گاز رادون: که از تجزیه طبیعی اورانیوم در خاک، سنگ و آب تولید میشود و در نهایت بخشی از هوای تنفس شما میشود.حجمهای ناامن رادون در هر ساختمان، از جمله خانهها تجمع مییابد.
- سابقه خانوادگی سرطان ریه: افرادی که والدین، خواهر، برادر یا فرزند مبتلا به سرطان ریه دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
عوارض سرطان ریه چیست؟
- تنگی نفس: اگر فردی به سرطان ریه مبتلا شود، ممکن است دچار تنگی نفس گردد. سرطان ریه همچنین میتواند باعث تجمع مایع در اطراف ریه شود و گسترش کامل ریه آسیب دیده را هنگام تنفس دشوار میکند.
- سرفه خونی: سرطان ریه میتواند باعث خونریزی در مجاری تنفسی در نتیجه سرفه خونی شود (هموپتیزی).
- درد: سرطان پیشرفته ریه که به دیواره ریه یا ناحیه دیگری از بدن مانند استخوان گسترش مییابد، میتواند باعث درد شود. در صورت احساس درد به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا درمانهای زیادی برای کنترل درد در دسترس است.
- تجمع مایع در قفسه سینه (پلورال افیوژن): سرطان ریه میتواند باعث تجمع مایع در فضایی شود که ریه مبتلا را در حفره قفسه سینه (فضای پلور) احاطه کرده است. تجمع مایعات در قفسه سینه میتواند باعث تنگی نفس شود که درمانهایی برای تخلیه مایع از قفسه سینه و کاهش خطر بروز پلورال افیوژن وجود دارد.
سرطان ریه اغلب به سایر قسمتهای بدن مانند مغز و استخوان گسترش مییابد (متاستاز) که بسته به اینکه کدام اندام تحت تأثیر قرار گیرد، میتواند باعث درد، تهوع، سردرد یا علائم و نشانههای دیگر شود. هنگامی که سرطان ریه فراتر از ریه گسترش یافت و به سایر نقاط بدن متاستاز داد، به طور کلی قابل درمان نیست ولی درمانهایی برای کاهش علائم، نشانهها و کمک به طول عمر بیشتر وجود دارد.
راههای پیشگیری از سرطان ریه چیست؟
هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از سرطان ریه وجود ندارد، اما با انجام کارهای زیر میتوان ریسک ابتلا را کاهش داد:
- سیگار نکشید. با کودکان خود در مورد عوارض سیگار کشیدن صحبت کنید تا درک درستی از نحوه جلوگیری از این عامل خطر اصلی برای سرطان ریه داشته باشند.مکالمات خود را درباره خطرات سیگار کشیدن با فرزندان خود زود شروع کنید تا آنها بدانند چگونه در برابر فشار همسالان واکنش نشان دهند.
- ترک سیگار خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش میدهد، حتی اگر سالها سیگار کشیدهاید. با پزشک خود در مورد راهکارها و کمکهای ترک سیگار که میتواند به شما در ترک سیگار کمک کند مشورت کنید. گزینهها شامل محصولات جایگزین نیکوتین، داروها و گروههای حمایتی است.
- از دود سیگار خودداری کنید. اگر با یک فرد سیگاری زندگی یا کار میکنید، از او بخواهید که سیگار را ترک کند. حداقل از او بخواهید بیرون سیگار بکشد.از مناطقی که مردم در آن سیگار میکشند، مانند بارها و رستورانها اجتناب کنید و بهدنبال گزینههای بدون سیگار باشید.
- اجتناب از مواد سرطانزا در محل کار.اقدامات احتیاطی را برای محافظت از خود در برابر تماس با مواد شیمیایی سمی در محل کار انجام دهید. اقدامات احتیاطی کارفرمای خود را دنبال کنید. به عنوان مثال، اگر برای محافظت، ماسک صورت به شما داده شده است، همیشه آن را استفاده کنید. از پزشک خود بپرسید چه کارهایی میتوانید برای محافظت از خود در محل کار انجام دهید.
- از رژیم غذایی مملو از میوه و سبزیجات استفاده کنید.رژیم غذایی سالمی را با انواع میوه و سبزیجات انتخاب کنید تا ویتامینها و مواد مغذی منابع غذایی را دریافت کنید. از مصرف دوزهای زیاد ویتامین به شکل قرص اجتناب کنید، زیرا ممکن است مضر باشد. به عنوان مثال، محققانی که امیدوارند خطر سرطان ریه را در افراد سیگاری کاهش دهند، به آنها مکملهای بتاکاروتن دادند. نتایج نشان داد که مکملها در واقع خطر ابتلا به سرطان را در افراد سیگاری افزایش میدهند.
- سعی کنید بیشتر روزهای هفته ورزش کنید.اگر بهطور منظم ورزش نمیکنید، به آرامی شروع کنید.