علل انزال دیررس در مردان چیست و راه های درمان آن کدام است؟
سلامت جنسی۲۹ آبان ۱۴۰۳
رابطه جنسی قطعاً بخش لذتبخشی از زندگی مشترک انسانها است. جدا از بحث تولیدمثل، رابطه جنسی باکیفیت، در ایجاد روابط صمیمی بین زوجین نقش بسیار مهمی دارد. ولی شرایطی مانند تأخیر در انزال آقایان ممکن است فعالیت جنسی را به امری خستهکننده و حتی آزاردهنده تبدیل کند. انزال دیررس مردان ممکن است هر از گاهی اتفاق بیفتد و این چیز عجیبی نیست؛ اما آنچه در واقع مهم است، ادامه این روند است که منجر به نگرانی و ناراحتی در روابط با شریک جنسی میشود. تیم زیوش در این مقاله به نگرانیهای شما در زمینه تأخیر در انزال مردان پایان میدهد. پس با ما همراه باشید.
منظور از تأخیر در انزال مردان چیست؟
انزال دیررس آقایان یا ارگاسم تأخیری - که یکی از اختلالات جنسی آقایان است - زمانی اتفاق میافتد که فرد برای رسیدن به اوج لذت جنسی (ارگاسم) و انزال، به تحریک زیادی نیاز داشته باشد. در برخی مواقع ممکن است آقایان اصلاً به انزال نرسند. این اختلال در بین یک تا چهار درصد از جمعیت آقایان شایع است. در مقابل، بیشتر مردان چند دقیقه پس از تحریک جنسی، قادر به انزال هستند. البته هر کس ممکن است در روابط جنسی خود، گاهی اوقات انزال دیررس را هم تجربه کند؛ ولی این شرایط زمانی مشکلساز است که زوجین را نگران کند و مشکلاتی در زندگی جنسی و روابط شخصی آنها ایجاد شود.
خلاصه: انزال دیررس آقایان یا ارگاسم تأخیری، که نوعی اختلال جنسی در آقایان است، زمانی اتفاق میافتد که برای رسیدن به اوج لذت جنسی (ارگاسم) و انزال، به تحریک زیادی نیاز باشد.
انواع تأخیر در انزال مردان
انزال دیررس مردان انواع متفاوتی دارد و تشخیص نوع اختلال و درمان آن، بر عهده پزشک است. انواع انزال دیررس شامل موارد زیر است:
- انزال دیررس مادامالعمر: مشکل تأخیر در انزال آقایان از زمان بلوغ جنسی وجود دارد.
- انزال دیررس اکتسابی: تأخیر در انزال آقایان پس از یک دوره عملکرد طبیعی جنسی اتفاق میافتد.
- انزال دیررس موقعیتی: تأخیر در انزال مردان فقط در شرایط خاص اتفاق میافتد.
خلاصه: انزال دیررس مردان انواع متفاوتی دارد که شامل انزال دیررس مادامالعمر، اکتسابی و موقعیتی است.
علت اختلال تأخیر در انزال مردان
تأخیر در انزال آقایان به دلایل مختلف جسمی، روانی یا ترکیبی از عوامل مختلف به وجود میآید. در ادامه به بررسی این علل خواهیم پرداخت.
علل فیزیکی انزال دیررس مردان
- برخی از نقایص مادرزادی که بر سیستم تولیدمثل تأثیر میگذارد
- برخی عفونتها مانند عفونت مجاری ادراری
- برخی از جراحیها مانند جراحی پروستات
- آسیب به اعصاب لگنی که ارگاسم را کنترل میکنند
- آسیب عصبی مانند نوروپاتی دیابتی
- سکته مغزی
- آسیب نخاعی
- بیماری مولتیپل اسکلروزیس یا MS
- شرایط مرتبط با هورمونها مانند کمکاری تیروئید
- بیماریهای قلبی که بر فشار خون تاثیر دارند
- انزال رتروگراد (برگشت مایع منی به سمت عقب و به داخل مثانه)
- مصرف زیاد الکل
- مصرف مواد مخدر
- افزایش سن
- مصرف برخی داروها مانند داروهای ضد افسردگی
علل روانی انزال دیررس مردان
- علل روانی انزال دیررس مردان نیز به شرح زیر است:
- احساس گناه در مورد رابطه جنسی
- احساس عصبانیت یا ناراحتی از شریک زندگی
- ترس از بیماری، بارداری یا آسیبرساندن به همسر
- داشتن اضطراب در مورد کیفیت رابطه جنسی
- اعتیاد به پورنوگرافی
- تفاوت بین واقعیت رابطه جنسی با تخیلات جنسی
- بروز سوء استفاده جنسی از مرد در کودکی
انزال بازداری شده بر اثر مصرف دارو
یکی از عوارض ناشی از مصرف برخی داروها، انزال بازداری شده است. این داروها عبارتند از:
- برخی از داروهای ضدافسردگی مانند فلوکستین
- برخی از داروهای ضد جنون مانند تیوریدازین
- برخی از داروهای ضد تشنج مانند کاربامازپین
- برخی از داروهای فشار خون بالا مانند پروپرانولول
- برخی از داروهای دیورتیک مانند هیدروکلروتیازید
خلاصه: علل بسیار زیادی میتوانند باعث بروز انزال دیررس شوند. اصلیترین دلایل شامل علل جسمی، روانی و مصرف برخی داروها است.
علائم تأخیر در انزال مردان چیست؟
زمان نمیتواند معیار دقیقی برای تشخیص قطعی انزال دیررس مردان باشد؛ هیچ مدتزمان مشخصی برای انزال طبیعی پس از یک تحریک جنسی وجود ندارد. برخی از مردان مبتلا به تأخیر در انزال، دچار اختلال ارگاسم هستند و برای رسیدن به اوج لذت جنسی، به زمان بیشتری (مثلاً ۳۰ دقیقه) نیاز دارند. انزال دیررس آقایان با اختلال در روابط زناشویی همراه است؛ زیرا معمولاً رابطه جنسی به دلیل خستگی جسمی، احساس درد، از دست دادن حالت نعوظ و عدم رغبت طرف مقابل قطع میشود. همچنین شریک جنسی ممکن است احساس کند به اندازه کافی جذاب نیست تا بتواند مرد خود را تحریک کند.
خلاصه: زمان نمیتواند معیار دقیقی برای تشخیص قطعی انزال دیررس مردان باشد؛ هیچ مدتزمان مشخصی برای انزال طبیعی پس از یک تحریک جنسی وجود ندارد. برخی از مردان مبتلا به تأخیر در انزال، دچار اختلال در ارگاسم هستند و برای رسیدن به اوج لذت جنسی، به زمان بیشتری (مثلاً ۳۰ دقیقه) نیاز دارند.
عوارض انزال دیررس در آقایان
مردانی که به انزال نمیرسند، ممکن است به دلیل ناامیدی، کمبود عزت نفس و ترس از شکست در رابطه، از ارتباط صمیمی با دیگران اجتناب کنند. سایر عوارض تأخیر در انزال آقایان شامل موارد زیر است:
- لذت جنسی کمتر در رابطه جنسی
- استرس و اضطراب در رابطه جنسی
- بروز مشکلات زناشویی به دلیل مختل شدن زندگی جنسی
تشخیص تأخیر در انزال مردان
زمانی که یک فرد در طول رابطه خود به مشکل برمیخورد، جهت تشخیص علت شرایط انزال بازداری شده و پیگیری درمان به پزشک مراجعه میکند. بررسیهای پزشک اورولوژیست شامل موارد زیر است:
- بررسی تاریخچه پزشکی: پزشک از بیمار یا شریک زندگی او در مورد سابقه بیماری، مصرف داروها و مکملها، عادات جنسی و الگوی انزال سؤالاتی میپرسد.
- تستهای آزمایشگاهی: ممکن است آزمایشهایی برای رد کردن سایر علتهای پزشکی مرتبط با انزال بازداریشده لازم باشد. احتمالاً آزمایشهایی روی خون، سطح هورمونها، ادرار یا مایع منی انجام میشود.
- معاینه پزشکی
برای درمان انزال دیررس به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
در واقع هیچ روش درمانی خاصی برای درمان انزال دیررس آقایان وجود ندارد؛ بنابراین بر اساس علت تأخیر در انزال، باید به پزشک مرتبط مراجعه کرد.
- اگر انزال دیررس مردان به علت عوارض جانبی ناشی از مصرف داروها باشد، باید جهت تغییر داروی مورد نظر یا کاهش دوز دارو به پزشک متخصص مربوطه مراجعه کرد.
- اگر انزال دیررس آقایان با شریک جنسی خاص اتفاق میافتد، میتوان از یک درمانگر جنسی یا سکستراپیست کمک گرفت.
- اگر تأخیر در انزال آقایان به دلایل روانی اتفاق میافتد، مراجعه به یک روانشناس یا روانپزشک میتواند به مقابله با مشکلات سلامت روان مرتبط مانند افسردگی یا اضطراب کمک کند.
- اگر انزال دیررس مردان به دلایل بیماریهای زمینهای خاص اتفاق میافتد، شاید لازم باشد که تحت نظر یک اورولوژیست یا متخصص غدد قرار گیرند.
چگونه به موفقیت در درمان تأخیر در انزال کمک کنیم؟
بهترین توصیههایی که در این زمینه میشود کرد شامل موارد زیر است:
- بهتر است فهرستی از علائم و شرایطی که ممکن است با تأخیر در انزال شما مرتبط باشد، تهیه کنید.
- با شریک جنسی خود در مورد این وضعیت آشکارا صحبت کنید. اگر زوجها بهعنوان یک تیم به یکدیگر کمک کنند، درمان موفقیتآمیزتر است.
- تمرینات کگل که به آن تمرینات کف لگن نیز میگویند، میتواند در این زمینه به شما کمک کند. این نوع تمرین را در هر مکان و در هر موقعیتی میتوانید انجام دهید تا کنترل بیشتری روی عضلات کف لگن خود داشته باشید. در طول روز مرتباً به مدت چند ثانیه عضلات را منقبض کنید تا در بلندمدت نتیجه مثبت این تمرین ساده را مشاهده کنید.
هیچ دارو یا مکملی وجود ندارد که برای درمان تأخیر در انزال آقایان تأیید شده باشد. داروهایی که بدین منظور استفاده میشوند، عمدتاً برای درمان سایر بیماریها کاربرد دارند. داروهای درمان انزال دیررس آقایان عبارتند از:
- آمانتادین
- کابرگولین
- بوسپیرون (داروی ضد اضطراب)
- سیپروهپتادین (آنتیهیستامین)
- تستوسترون
- اکسیتوسین
سخن پایانی
تأخیر در انزال مردان شرایطی است که در آن به مدت زمان زیادی برای رسیدن به اوج لذت جنسی نیاز است و حتی ممکن است برخی از افراد اصلاً به انزال نرسند. این اختلال شیوع بالایی ندارد و میتواند یک مشکل کوتاهمدت یا مادام العمر باشد. علل احتمالی انزال دیررس در مردان به دو دسته فیزیکی و روانی طبقهبندی میشود. اگر انزال دیررس باعث اختلال در روابط جنسی شده، باید با پزشک متخصص در این مورد صحبت شود.
کلید درمان موفقیتآمیز تأخیر در انزال آقایان، ریشهیابی علت بروز اختلال دیرانزالی و درمان هدفمند بیماری است. دریافت مشاوره از یک روانشناس یا یک سکستراپیست، برای درمان مشکلاتی مانند افسردگی، اضطراب، ترسهای ذهنی مرتبط با رابطه جنسی، ممکن است در رسیدن به علت اصلی اختلال عملکرد جنسی و درمان آن مفید باشد.
سؤالات متداول
آیا داروی سیلدنافیل در درمان تأخیر در انزال آقایان مؤثر است؟
داروی سیلدنافیل و داروی همدسته آن یعنی تادالافیل، به درمان افراد مبتلا به اختلال نعوظ کمک میکند ولی نقش آنها در درمان تأخیر در انزال مردان قطعی نیست.
در مورد انزال بازداری شده آقایان چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر انزال دیررس آقایان شش ماه یا بیشتر طول کشیده است یا فرد مبتلا به بیماری زمینهای خاصی است، بهتر است با پزشک متخصص مربوطه مشورت شود.
آیا خودارضایی در تأخیر در انزال مردان نقش دارد؟
در برخی از مردان بین انزال تأخیری و الگوهای خودارضایی ارتباط وجود دارد. خودارضایی بیش از سه بار در هفته و داشتن سبکی از خودارضایی به خصوص با سرعت و فشار بالا که با آمیزش جنسی قابل مقایسه نیست، میتواند در به انزال نرسیدن آقایان نقش داشته باشد.
نویسنده: مهشید عابدی
ناظر علمی: دکتر علی سالاری تبار و امیرحسین ملک زاده