داروخانه آنلاین زیوش
ترک ماری جوانا و نحوه کنار آمدن با مشکلات آن

ترک ماری جوانا و نحوه کنار آمدن با مشکلات آن

مقالات۲۲ خرداد ۱۴۰۳

متأسفانه در چند سال‌ اخیر، مصرف ماری جوانا رواج زیادی پیدا کرده و افراد زیادی درگیر آن شده‌اند. مصرف ماری جوانا با عوارضی مانند مشکلات تنفسی، توهم، فراموشی و … همراه است و مصرف‌کنندگان، پس از مدتی توانایی انجام فعالیت‌های روزمره خود را نیز از دست می‌دهند. مانند دیگر مواد مخدر، ترک ماری جوانا نیز با علائمی همراه است که ممکن است برای فرد آزار‌دهنده باشد. این علائم دائمی نیستند و با اقدامات و مراقبت‌های لازم، از شدت آن‌ها کاسته می‌شود و در نهایت فرد به پاکی می‌رسد. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با ترک ماری جوانا و نحوه کنار آمدن با مشکلات آن، بیشتر آشنا شویم. اما بهتر است در ابتدا بدانیم که اساساً ماری جوانا چیست و چگونه بر عملکرد ذهن و جسم اثر می‌گذارد. 

 

ماری جوانا چیست؟

پیش از پرداختن به فرآیند ترک ماری جوانا، بهتر است در وهله اول با این ماده مخدر بیشتر آشنا شویم. شاهدانه که به عنوان ماری جوانا یا علف و گل نیز شناخته می‌شود، یک داروی روان‌گردان از گیاه شاهدانه است که قرن‌ها در طب سنتی استفاده می‌شد. اما در سال‌های اخیر، به عنوان یک ماده مخدر برای اهداف تفریحی و کسب لذت و آرامش استفاده می‌شود. تتراهیدروکانابینول (THC) جزو اصلی ماری جوانا است است که درصد آن، میزان توهم‌زایی ماری جوانا را تعیین می‌کند. علی‌رغم برخی توجیهات از سوی مصرف‌کنندگان این ماده مخدر، ماری جوانا دارای ترکیبات تغییردهنده ذهنی است که هم بر مغز و هم بدن افراد تأثیر می‌گذارد و به سلامت ذهن و جسم آسیب می‌رساند. ماده اصلی ماری جوانا، THC، بخشی از مغز را تحریک می‌کند که به لذت، مانند غذا و رابطه جنسی پاسخ می‌دهد و یک ماده شیمیایی به نام دوپامین را آزاد می‌کند که به فرد احساس سرخوشی و آرامش می‌دهد. THC می‌تواند آنقدر سریع وارد جریان خون شود که در چند ثانیه یا چند دقیقه به اوج خود برسد.

 

عوارض مصرف ماری جوانا

تجربه مصرف ماری جوانا اصلاً خوشایند نیست و اغلب ممکن است فرد را مضطرب، ترسیده، وحشت زده یا بدبین (پارانوئید) کند. استفاده از ماری جوانا ممکن است احتمال بروز افسردگی را افزایش دهد و منجر به تشدید اختلالات روانی که فرد قبلاً داشته، شود. در دوزهای بالا‌تر نیز ممکن است باعث روان‌پریشی شود و فرد درک واقعی و غیرواقعی را از دنیای بیرون از دست بدهد. بنابراین فرد چیزهایی را می‌شنود یا می‌بیند که وجود خارجی ندارند. افزایش خطر ابتلا به اسکیزوفرنی، دیگر عارضه مصرف ماری جوانا است. اسکیزوفرنی بر نحوه درک فرد از واقعیت تأثیر می‌گذارد و شامل علائم دیگری مانند مشکل در گفتار و عدم توانایی در تمرکز و نشان دادن احساسات است. تحقیقات اخیر نشان می‌دهند که اگر فردی در سنین جوانی به طور مکرر و طولانی مدت ماری جوانا مصرف کند، بیشتر در معرض ابتلا به اسکیزوفرنی است. اگر به مصرف ماری جوانا اعتیاد دارید، تشخیص و اقدام به ترک زودهنگام می‌تواند به درمان سریع‌تر کمک کرده و از خطر بروز بیماری‌های مزمنی مانند اسکیزوفرنی جلوگیری کند.

 

قطع مصرف ماری جوانا

اگر به طور ناگهانی مصرف ماری جوانا را متوقف کنید، بدون شک مانند هر ماده مخدر دیگری، علائم ترک ماری جوانا را از سر می‌گذرانید. در بسیاری از موارد، علائم ممکن است خفیف باشند، اما همچنان ممکن است آزار‌دهنده باشند و باعث ناراحتی شوند. کناره‌گیری از مصرف اعتیادوارانه‌ی ماری جوانا منجر به علائمی مانند تغییر در خلق و خو و اختلالات خواب می‌شود.

 

علائم ترک ماری جوانا

هر چه مدت بیشتری از ماری جوانا استفاده کرده باشید، احتمال بروز علائم ترک آن بیشتر می‌شود. این علائم ممکن است خفیف یا شدید باشد و از فردی به فرد دیگر به اشکال متفاوتی بروز کند. برخی علائم ترک ماری جوانا شامل موارد زیر می‌شود:

  • کاهش اشتها
  • تغییرات در خلق‌و‌خوی
  • اضطراب و بی‌قراری
  • بی‌اشتهایی و کاهش وزن
  • پر‌اشتهایی و افزایش وزن
  • تحریک‌پذیری
  • مشکلات خواب مانند بی‌خوابی
  • سردرد
  • از دست دادن تمرکز
  • میل به مصرف مجدد ماری جوانا
  • عرق کردن
  • تب و لرز
  • ایجاد احساس افسردگی
  • مشکلات گوارشی

ترک ماری جوانا به چه صورت است؟

علائم ترک ماری جوانا ممکن است به شدت علائم ترک مواد افیونی دیگر نظیر کوکائین و هروئین نباشد. با این حال، بسیاری از افرادی که مصرف ماری جوانا را متوقف می‌کنند، علائم فیزیکی و روانی زیاد و سنگینی را متحمل می‌شوند. دلیلش این است که بدن شما باید خود را با نداشتن منبع منظم THC،ماده اولیه روانگردان در ماری جوانا وفق دهد. هنگامی که فرد به‌ طور‌ منظم از ماری جوانا استفاده می‌کند، مغز نسبت به آن وابستگی پیدا می‌کند؛ بنابراین در صورت عدم ورود THC به بدن، ممکن است علائم ناخوشایندی ایجاد شود. در برخی موارد، این علائم ممکن است به قدری آزار‌دهنده باشد که افراد برای رهایی از آن‌ها، دوباره شروع به مصرف ماری جوانا کنند. به یاد داشته باشید، از آنجایی که علائم ترک گل ممکن است یک تا دو هفته طول بکشد، حتماً بایستی در این فرآیند صبور باشید و از پزشک و اطرافیان خود کمک بگیرید.

 

روش‌های ترک ماری جوانا

اگر آماده ترک اعتیاد به گل هستید، در قدم اول باید به پزشک یا متخصص ترک اعتیاد مراجعه کرده و در مورد شرایطی که دارید، مشورت دریافت کنید. اگر به طور منظم و طولانی مدت ماری جوانا مصرف می‌کردید، روند ترک ممکن است طولانی شود و با علائم بیشتری همراه باشد. اگر فقط گه‌گاه از این ماده استفاده می‌کردید، ممکن است بتوانید به‌طور کامل و بدون مشکلات و علائم زیاد، مصرف آن را متوقف کنید. در ادامه روش‌های ترک ماری جوانا آورده شده است.

 

مصرف دارو

اگر در فرآیند ترک اعتیاد به گل هستید و به علائم ترک آن دچار شده‌اید، تحقیقات نشان داده است که مصرف برخی از داروها ممکن است به شما در مقابله با این علائم کمک کنند. البته در حال حاضر سازمان غذا و دارو (FDA) هیچ داروی مشخصی را برای ترک ماری جوانا تأیید نکرده است. برخی از دارو‌های کمک‌کننده به ترک ماری جوانا عبارت‌اند از:

  • برخی داروهای ضد‌اضطراب: این داروها می‌توانند از پریشانی روانی ناشی از ترک ماری جوانا کمک کرده و منجر به سرعت بخشیدن به فرآیند سم‌زدایی شوند. همچنین مکمل‌های ضد اضطراب ممکن است در این روند مثمر ثمر واقع شوند.
  • برخی داروهای خواب: این داروها نیز می‌توانند به هر‌گونه اختلال خواب ناشی از ترک ماری جوانا کمک کنند.
  • ریتالین: ریتالین یک داروی محرک برای درمان اختلال کمبود توجه و بیش‌فعالی است که برای اختلالات خواب و جلوگیری از خواب‌آلودگی نیز مصرف می‌شود. ریتالین می‌تواند علائم ناشی از ترک ماری جوانا مانند بی‌خوابی، تحریک‌پذیری و اضطراب را کاهش داده و منجر به تقویت تمرکز و حافظه شود.
  • دیازپام 5 تا 10 میلی‌گرم: دیازپام یک داروی مسکن و خواب‌آور است که به عنوان ضد‌تشنج و شل‌کننده انقباضات عضلانی ناشی از ترک، برای حداکثر هفت تا ده روز برای افرادی که در حال ترک هستند، تجویز می‌شود.
  • الانزاپین و ریسپریدون: این‌ها دارو‌های ضد روان‌پریشی هستند که علائم روان‌پریشی ناشی از ترک ماری جوانا در دو هفته اول را کنترل می‌کنند.

 

راهکارهای خودیاری

هنگامی که آماده ترک ماری جوانا هستید، می‌توانید مراحل خودیاری زیر را نیز انجام دهید تا دوره اولیه ترک 24 تا 72 ساعته را آسان‌تر طی کنید.

  • هیدراته بمانید: در این دوران مقدار زیادی آب بنوشید و از مصرف نوشیدنی‌های قندی و کافئین‌دار مانند نوشابه خودداری کنید.
  • غذاهای سالم بخورید: در این زمان بدن خود را با مواد غذایی مفیدی مثل میوه‌های تازه، سبزیجات و پروتئین بدون چربی تأمین کنید. همچنین از مصرف غذاهای فرآوری‌شده خودداری کنید؛ زیرا ممکن است احساس تنبلی و تحریک‌پذیری را تشدید کنند.
  • هر روز ورزش کنید: هر روز حداقل 30 دقیقه ورزش کنید. این باعث تقویت خلق‌و‌خو می‌شود و می‌تواند به حذف سموم هنگام تعریق کمک کند.
  • از اطرافیان خود کمک بگیرید: در این دوران سعی کنید با دوستان، اعضای خانواده و افرادی که می‌توانند در رفع علائم ترک به شما کمک کنند، ارتباط داشته باشید.

مراکز ترک ماری جوانا

اکثر مصرف‌کنندگان برای ترک ماری جوانا به کمک حرفه‌ای نیاز نخواهند داشت؛ اما با‌ این‌ حال در برخی موارد، برای اینکه بهتر و سریع‌تر بتوانید آن را ترک کنید، حتماً باید از افراد متخصص مانند درمانگران ترک اعتیاد، روانشناس بالینی و روانپزشک کمک بگیرید و به مراکز مربوطه مراجعه کنید. برخی از این مراکز عبارتند از:

  • مراکز سم‌زدایی: این مراکز، از برنامه‌های کوتاه‌مدت برای کمک به افراد برای عبور از مرحله اولیه ترک مواد مخدر استفاده می‌کنند. در این مراکز، روش‌های مؤثری برای پاکسازی بدن از مواد افیونی به کار برده شده و کمک و مراقبت‌های پزشکی ارائه می‌شود.
  • مراکز ترک اعتیاد: مراکز ترک اعتیاد، بهترین مکان برای ترک مواد مخدر مختلف هستند که با برخورداری از تیم کامل درمانی شامل پزشک، روانشناس، پرستار و بهیار، خدمات درمانی برای ترک مواد مخدر مختلف من جمله ماری جوانا را ارائه می‌دهند.

 

سخن پایانی درباره ترک ماری جوانا

ماری جوانا یکی از انواع مواد روانگردان است که متاسفانه در سال‌های اخیر مصرف آن در بین جوانان رواج زیادی پیدا کرده است. مصرف ماری جوانا می‌تواند عوارض شدیدی بر بدن داشته باشد و عملکرد ذهن و جسم را به شکل منفی تحت‌تاثیر قرار دهد. با توجه به عوارض شدید این ماده مخدر، برخی مصرف‌کنندگان پس از مدتی تصمیم به ترک می‌گیرند. اگرچه تحریک‌پذیری، مشکلات خواب، سردرد، از دست دادن تمرکز، تب و لرز و … برخی از علائم ترک ماری جوانا هستند که می‌توانند در برخی موارد بسیار آزار‌دهنده باشند، اما نتیجه آن که پاکی مطلق است، بسیار لذت‌بخش خواهد بود. به یاد داشته باشید، فرآیند ترک ماری جوانا و کنار آمدن با مشکلات آن، نیازمند استمرار، داشتن انگیزه، تلاش و کسب حمایت از اطرافیان است.