دلایل کاهش میل جنسی در زنان و راههای درمان آن
:quality(80)/https://static.zeevash.ir/Mag/Image/تحریریه-زیوش-v5w7.webp)
نویسنده: تحریریه زیوش
تحریریه داروخانه آنلاین زیوش
بسیاری از زنان در مقاطعی از زندگی، کاهش میل جنسی را تجربه میکنند که میتواند بر کیفیت روابط عاطفی آنها تأثیر بگذارد. اما علت کاهش میل جنسی در زنان چیست و چطور میتوان آن را درمان کرد؟ در این مقاله از مجله زیوش بهطور کامل به این سؤالات پاسخ دادهایم.
:quality(80)/https://static.zeevash.ir/Mag/Article/دلایل-کاهش-میل-جنسی-در-زنان-و-راه-های-درمان-آن-aspj.png)
کاهش میل جنسی بانوان یکی از انواع اختلالات جنسی است که شیوع قابل توجهی دارد. این مشکل در خانمها ممکن است در برانگیختگی، رسیدن به ارگاسم و لذتبردن از رابطه جنسی نمایان شود. طبیعی است که میل جنسی خانمها در طول زمان، به خصوص به دلیل تغییرات هورمونی یا وجود استرس و اضطراب تغییر کند. در بسیاری از موارد کاهش میل جنسی بانوان جای نگرانی ندارد؛ اما اگر پایینبودن میل جنسی ادامه یابد یا در زندگی شخصی مشکل ایجاد کند، به بررسی و درمان نیاز دارد. تیم زیوش در این مقاله به تمام سؤالات شما علت کاهش میل جنسی در زنان و سردمزاجی خانمها پاسخ میدهد؛ پس با ما همراه باشید.
دلایل کمشدن میل جنسی در خانمها
علت کاهش میل جنسی در زنان ممکن است تحت تأثیر ترکیبی از اتفاقات زندگی باشد. البته کاهش میل جنسی بانوان به این معنی نیست که از نظر جسمی مشکلی وجود ندارد؛ در بسیاری از موارد، با افزایش سن و بروز نوسانات هورمونی، میل به رابطه جنسی کاهش مییابد. موارد زیر از مهمترین علتهای کاهش تمایلات جنسی در خانمها است:
1. تغییرات هورمونی
هورمونها نقش کلیدی در میل، انگیزه و لذت جنسی دارند. تغییرات در سطح هورمونهای بدن، یکی از علت های کاهش تمایلات جنسی در خانم ها است. این موارد عبارتند از:
- تغییرات هورمونی ناشی دوران یائسگی: بسیاری از خانمها متوجه میشوند که با افزایش سن، خصوصاً با نزدیکشدن به دوران یائسگی میل جنسی آنها کاهش مییابد که به دلیل تغییرات در سطح هورمون استروژن در بدن آنها است.
- تغییرات هورمونی ناشی از بارداری و شیردهی: تغییرات شدید و سریع در سطح هومونهای استروژن و پروژسترون در دوران بارداری و شیردهی میتواند باعث سردمزاجی زنان شود؛ البته کمخوابی و استرسهای این دوران نیز ممکن است در این زمینه نقش داشته باشد.
- بیماریهای مرتبط با هورمون: بیماریهایی مانند کمکاری تیروئید نیز میتواند ازجمله دلایل کم شدن میل جنسی در خانم ها باشد. زنان اغلب پس از انجام هیسترکتومی (برداشتن رحم با جراحی) بهدلیل کاهش سطح هورمون، علاقه کمتری به رابطه جنسی دارند.
2. علل روانی
وقتی صحبت از رابطه جنسی به میان میآید، جدا کردن ذهن از بدن برای خانمها دشوار است. عوامل عاطفی و روانی میتواند از جمله علتهای کاهش تمایلات جنسی در خانمها باشد؛ بهعنوان مثال:
- استرس و اضطراب: اضطراب با افزایش سطح کورتیزول یا همان هورمون استرس همراه است که سطح تستوسترون بدن را کم میکند و از میل جنسی میکاهد. استرس مزمن، میتواند زنان را بیشازحد پریشان یا خسته کند که نتوانند به رابطه جنسی فکر کنند. همچنین افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی، بیشتر حین رابطه جنسی درد دارند و نگران عملکرد جنسی خود هستند.
- افسردگی: افسردگی به شدت باعث سردمزاجی زنان میشود که ممکن است به دلیل عوارض جانبی ناشی از مصرف برخی داروهای ضد افسردگی و همچنین تأثیر افسردگی بر اعتماد به نفس جنسی خانمها باشد.
- آسیبهای جنسی: سوءاستفاده جنسی در دوران کودکی، اغلب باعث کاهش میل جنسی بانوان در بزرگسالی میشود.
3. مسائل مرتبط با رابطه
اگر در ارتباط با شریک زندگی مشکلی وجود داشته باشد، امکان دارد که این مشکل باعث کاهش میل جنسی زنان شود. ازجمله مسائلی در رابطه که بر تمایلات جنسی خانمها تأثیر منفی دارد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فقدان صمیمیت عاطفی با شریک زندگی خود
- تعارضات حل نشده رابطه
- تصویر منفی نسبت به بدن
- عزت نفس ضعیف
- نگرانی در مورد عملکرد جنسی
- ترس از باردارشدن یا بالعکس ناباروری
4. دلایل فیزیکی
برخی از دلایل فیزیکی که میتوانند علت کاهش میل جنسی در زنان باشند، عبارتند از:
- خشکی واژن در رابطه جنسی
- رابطه جنسی دردناک
- مشکلات ارگاسم
5. داروها
مصرف برخی از داروها، یکی از دلایل کمشدن میل جنسی در خانمها است. اگر علائم کاهش میل جنسی در زنان با شروع مصرف دارویی خاص شروع شده باشد، ممکن است ناشی از عوارض جانبی آن داروی خاص باشد. از داروهایی که عامل کاهش میل جنسی در زنان هستند، میتوان به موارد زیر اشاره کد:
- داروهای پیشگیری از بارداری هورمونی(OCP)
- برخی داروهای ضد افسردگی مانند فلوکستین
- برخی داروهای آنتی سایکوز مانند هالوپریدول
- برخی از داروهای ضد فشار خون؛ خصوصاً داروهای ادرارآور مانند فورزماید
- برخی از داروهای ضد تشنج مانند فنیتوئین
- سوءمصرف مواد مخدر و الکل
6. بیماری های زمینهای
در برخی موارد، وجود یک بیماری زمینهای، علت کاهش میل جنسی در زنان است. برخی از این موارد عبارتند از:
- آرتریت روماتوئید
- میگرن
- اختلالات مثانه و روده
- بیماری کلیوی
- دیابت
- بیماری قلبی
- سرطان
علائم و نشانههای کاهش میل جنسی بانوان
علائم کاهش میل جنسی در زنان عبارتند از:
- فقدان یا کاهش تمایل به برقراری هر نوع فعالیت جنسی
- فقدان تخیلات یا افکار جنسی
- لذتنبردن از فعالیتهای جنسی
- عدم تمایل به شروع رابطه جنسی
- مشکل در برانگیختگی قبل و حین رابطه جنسی
روشهای درمان کاهش میل جنسی بانوان
بسته به علت کاهش میل جنسی در زنان، گزینههای مختلفی برای درمان سردمزاجی خانم ها وجود دارد. پیگیری درمان کاهش میل جنسی بانوان به بهبود زندگی جنسی و رابطه با شریک عاطفی کمک میکند. پروسه درمان سرد مزاجی زنان به صورت زیر پیگیری میشود:
1. مراجعه به متخصص زنان و زایمان
پزشک متخصص، برای یافتن دلایل کمشدن میل جنسی در خانمها، سؤالاتی در مورد سابقه پزشکی و جنسی میپرسد. همچنین ممکن است معاینه لگن انجام دهد؛ این کار برای بررسی دلایل فیزیکی مانند بیماریهای پوستی، نازکشدن بافت واژن، خشکی واژن و ... که در کاهش میل جنسی نقش دارد، مؤثر است. پزشک گاهی برای بررسی سطح هورمونها یا بیماریهای زمینهای، آزمایش خون را توصیه میکند.
2. مصرف مکملهای مؤثر در افزایش میلی جنسی در زنان
شواهدی وجود دارد که مصرف برخی از مکملها میتواند به افزایش میل جنسی خانمها کمک کند. موارد زیر از بهترین مکمل های تقویت میل جنسی بانوان هستند:
- جینکو بیلوبا
- ریشه ماکا
- جینسینگ
- الآرژنین
3. دارودرمانی و هورموندرمانی
پزشک ممکن است برای درمان سردمزاجی خانمها، دارودرمانی را پیشنهاد کند. اگر میل جنسی به دلیل یائسگی یا اختلالات هورمونی کاهش یافته است، امکان دارد پزشک مصرف داروهای هورمونی را برای افزایش میل جنسی، تسکین خشکی واژن در رابطه جنسی و رفع سایر علائم دیگر توصیه کند.
همچنین پزشک سابقه دارویی بیمار را بررسی میکند. اگر پزشک تشخیص دهد که کاهش تمایلات جنسی، از عوارض جانبی داروهای مصرفی بیمار است، امکان دارد که از یکی از روشهای زیر عمل کند:
- بهصورت آزمایشی اجازه دهد تا زمان بگذرد و بعد از مدتی، مسل جنسی زن را بررسی کند.
- دوز مصرفی آن داروی خاص را کاهش دهد.
- داروی جایگزینی را بهجای داروی مصرفی که چنین عارضه جانبی داشته است، پیشنهاد دهد.
4. آموزش و مشاوره جنسی
در برخی موارد، ممکن است پزشک مراجعهکننده را برای بررسی عوامل عاطفی و روانی به یک مشاور یا درمانگر جنسی ارجاع دهد. مشاور یا درمانگر جنسی به نگرانیهای جنسی شما گوش میدهد، به تقویت احساس صمیمیت با شریک زندگی شما کمک میکند و آموزشها و تکنیکهایی که برای بهبود تمایلات جنسی مفید است، به شما پیشنهاد میدهد.
5. تغییرات سبک زندگی
چندین قدم وجود دارد که به تقویت میل جنسی و لذتبخشیدن به رابطه جنسی میتوانید انجام دهید، از جمله:
- نوشیدن آب فراوان در طول روز
- آگاهی از مضرات مصرف الکل و مواد مخدر و محدود کردن آن
- ورزشکردن منظم
- انجام تمرینات کگل برای تقویت عضلات کف لگن
- خوردن غذاهای مقوی
- استفاده از تکنیکهای تمرکز حواس و مدیریت استرس
- رفتن به دستشویی قبل از فعالیت جنسی
- حمامکردن قبل از رابطه جنسی
- استفاده از ژلهای روانکننده واژن
- وقتگذاشتن برای انجام معاشقه، قبل از برقراری رابطه جنسی
- پرهیز از بیخوابی و خواب بی کیفیت
سخن پایانی
سطح میل جنسی زنان در طول زندگی نوسان دارد که در بیشتر موارد، کاملاً طبیعی است. عواملی مانند تغییرات هورمونی، استرس، عوامل عاطفی، برخی داروها و بیماریهای زمینهای، بر میزان تمایل به رابطه جنسی تأثیر میگذارد. اگر کاهش تمایلات جنسی ادامه یابد و باعث ایجاد ناراحتی و ناامیدی در زندگی شما شود، باید به شما بگوییم که تنها نیستید و این یک اختلال بسیار رایج در بین زنان است؛ بنابراین از مراجعه به پزشک متخصص یا درمانگر جنسی نترسید. آنها به شما کمک میکنند، علت کاهش میل جنسی را پیدا کنید و راههای درمانی مؤثر را به شما پیشنهاد میکنند تا صمیمیت لذتبخش جنسی را به زندگی خود بازگردانید.
سؤالات متداول
1. در صورت مشاهده کاهش میل جنسی، چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟
اگر کاهش تمایلات جنسی شما، ناگهانی یا غیرقابل توضیح است، شش ماه یا بیشتر ادامه دارد، بخش عمدهای از زندگی و روابط شما را تحت تأثیر قرار میدهد یا باعث ناراحتی و آزار شما میشود، بهتر است از یک پزشک راهنمایی بخواهید. پزشک به یافتن علت علائم شما کمک میکند.
2. آیا مواد غذایی خاصی وجود دارد که در افزایش میل جنسی مؤثر باشد؟
وقتی نوبت به تقویت میل جنسی میشود، بهترین گزینه، مصرف غذاهای متنوع و مغذی است. برخی مطالعات نشان دادهاند که مصرف برخی مواد غذایی مانند زعفران، سیب، هندوانه، سیر، آجیل، فلفل و... ممکن است در تقویت میل جنسی زنان مفید باشد.
ناظر علمی: دکتر علی سالاری تبار و امیرحسین ملک زاده
:quality(80)/https://static.zeevash.ir/Mag/Image/تحریریه-زیوش-v5w7.webp)
نویسنده: تحریریه زیوش
نوشته شده توسط گروهی از نویسندگان و ویراستاران داروخانه اینترنتی زیوش
مشاهده دیگر مقالات تحریریه زیوش