8 علت قرمزی پوست صورت چیست؟
:quality(80)/https://static.zeevash.ir/Posts/Image/8-علت-قرمزی-پوست-صورت-چیست-3kiy.jpg)
آخرین بهروزرسانی: ۳۱ فروردین ۱۴۰۴بهداشتی و آرایشی
اگر صورتتان قرمز به نظر میرسد و از رژگونه هم استفاده نکردهاید؛ این اصلاً چیز خوبی نیست! قرمزی پوست صورت ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد؛ از ورزش سنگین گرفته تا ابتلا به یک بیماری پوستی زمینهای مانند روزاسه. کشف علت قرمزی پوست صورت، اولین قدم به سوی کاهش این مشکل پوستی است. گاهی اوقات میتوان این مسئله را با شستشوی صورت حل کرد، اما در برخی موارد نیاز به صرف زمان و انرژی زیادی برای درمان آن خواهید داشت. در ادامه این مقاله دلایل قرمز شدن پوست صورت و نحوه درمان این مشکل را به شما توضیح میدهیم. پس اگر چنین دغدغهای دارید، با ما همراه باشید.
1. آکنه
علت قرمز شدن پوست صورت، ممکن است آکنه باشد. در اطراف خود لکه آکنه، معمولاً پوست قرمز بهنظر میرسد. آکنه ممکن است شبیه به بیماری پوستی دیگری به نام روزاسه باشد که در بخشی دیگر از این مطلب، در مورد آن صحبت خواهیم کرد و خواهیم گفت که تشخیص تفاوت بین این دو گاهی دشوار است. آکنه زمانی اتفاق میافتد که فولیکولهای مو با سلولهای مرده و چربی پوست مسدود میشوند. ممکن است فکر کنید آکنه معضلی است که فقط نوجوانان در سن بلوغ با آن دستوپنجه نرم میکنند، اما ممکن است در بزرگسالی نیز درگیر چنین معضلی شوید.
2. روزاسه
روزاسه نوعی دیگر از بیماری پوستی است که باعث قرمزی پوست برای طولانیمدت میشود. روزاسه ممکن است باعث شود در زمانهای مختلف روز، دچار سوزش پوستی شوید که واقعاً آزاردهنده است. تشخیص دلیل اصلی اینکه چرا افراد دچار روزاسه میشوند، ممکن است مشکل باشد؛ اما ژنتیک، ضعف سیستم ایمنی و برخی محرکهای محیطی، مانند قرار گرفتن در معرض نور خورشید ممکن است دلیل بروز این ضایعه پوستی باشد. روزاسه علاوه بر احساس سوزش، باعث قرمزی صورت و برافروخته شدن آن نیز میشود.
3. اگزما
اگزما که به عنوان درماتیت آتوپیک هم شناخته میشود، یک عارضه پوستی است که قرمز بهنظر میرسد و احساس خشکی، خارش و پوستهپوستهشدن را برای شما به همراه دارد. این بیماری پوستی معمولاً در دوران کودکی شروع میشود، اما امکان دارد به یک مشکل مادامالعمر تبدیل شود. رفتار بثورات اگزما معمولاً به گونهای است که گاهی اوقات ظاهر و گاهی اوقات ناپدید میشود. هنگامی که اگزما عود کند، خارش و قرمزی شدیدی به همراه خواهد داشت. وقتی بثورات از بین بروند، بدین معنی است که شما در حال بهبودی هستید. اگر سابقه خانوادگی این بیماری را دارید یا به آسم مبتلا هستید، امکان بروز این بیماری در شما بیشتر خواهد بود. پچهای اگزما ممکن است در قسمتهای مختلف بدن از جمله پوست زیر یا اطراف چشم شما هم ظاهر شوند. درماتیت سبورئیک نوعی اگزما است که ظاهری شبیه به شوره سر دارد، اما ممکن است روی صورت شما، به خصوص بینی، ابروها و پلکها نیز تأثیر بگذارد.
4. قرارگیری در معرض نور خورشید
بر اساس گفتههای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده (CDC)، علائم آفتاب سوختگی معمولاً حدود چهار ساعت پس از قرار گرفتن در معرض تابش آفتاب شروع میشود. این میتواند علت داغی و قرمزی صورت، تاول و حتی سردرد و حالت تهوع باشد. آفتابسوختگی ناشی از اشعه ماورا بنفش (UV) خورشید است که باعث آسیب دیدن کلاژن پوست و سفتی آن خواهد شد. اگر از پوست خود محافظت نکنید، علاوه بر قرمزی پوست صورت ناشی از آفتابسوختگی، ممکن است پوستتان خیلی زود چروک شود و حتی مستعد ابتلا به سرطان پوست شوید. اگر به طور مستمر در معرض آفتاب شدید قرار بگیرید، قرمزی پوست شما ممکن است نشانه اولیه نوعی لکههای پیشسرطانی به نام کراتوز اکتینیک باشند. این لکهها ممکن است خیلی واضح بهنظر برسند؛ اما نقطه شروع آنها ممکن است با لکههای قرمز یا برنزه معمولی باشد.
5. بثورات حرارتی
بثورات حرارتی (راش گرمایی) یا همان عرق سوختگی ممکن است در هوای گرم و مرطوب و زمانی که عرق داخل پوست شما به دام میفتد، رخ دهند. این بثورات ممکن است شبیه به تاولهای خاردار کوچک یا حتی تودههای کوچک زیر پوست باشند. این علائم، معمولاً وقتی خنک شوید، خودبهخود از بین میرود، اما گاهی اوقات ممکن است نیاز به درمان داشته باشند.
6. تحریک پوست یا واکنش آلرژیک
به نقل از آکادمی پوستشناسی آمریکا، پوست صورت یکی از نواحی رایج برای بروز محرکها یا واکنشهای آلرژیک است. صابونها، رنگهای مو، لاتکس، عطرها و چیزهایی مثل بلوط سمی یا پیچک سمی ممکن است باعث واکنشهای پوستی به نام «درماتیت تماسی» (Contact dermatitis) شوند. این بثورات ممکن است ظرف چند روز پس از قرارگیری در معرض عامل، خود را نشان دهند و اولین قدم برای درمان آنها، کشف علتشان است. برای کمک به تسکین خارش و قرمزی ناشی از آلرژی پوستی، بهتر است کمپرس سرد روی آن قرار دهید. در صورت توقف استفاده از محرک، این ضایعات باید طی دو تا چهار هفته از بین بروند.
7. کهیر
دیگر علت سرخ شدن صورت کهیر پوستی است. این ضایعه ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. بهعنوان مثال:
- عکسالعملهای آلرژیک
- شرایط خودایمنی
- بیماریهای مختلف
- فشارهای جسمی و روحی
کهیر باعث ایجاد ضایعاتی روی پوست میشود که ممکن است باعث خارش شوند. این ضایعات ممکن است نقاط کوچک یا تکههای برجسته بزرگ باشند. اکثر آنها، معمولاً در عرض 24 ساعت خودبهخود از بین میروند. اگر عامل کهیر مربوط به غذا یا داروی خاصی باشد، ممکن است مشکلات جدیتری با خود به همراه داشته باشد و شاید بهتر است که به متخصص پوست مراجعه کنید؛ چرا که ممکن است مشکلات و عوارض آن کارتان را به بیمارستان بکشاند.
8. سرخی پروانهای (مالار راش)
اگر روی پوست صورتتان، بهویژه در ناحیه پل بینی و روی گونهها، ضایعات قرمز یا صورتیرنگی ظاهر شدهاند که بهشکل بالهای پروانه هستند، ممکن است به راش پروانهای (Butterfly Rash) مبتلا شده باشید. این نوع بثورات پوستی - که در پزشکی با نام مالار راش (malar rash) شناخته میشوند - میتوانند یکی از نشانههای اولیه بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) باشند؛ یک بیماری خودایمنی که علاوه بر پوست، سایر اعضای بدن مانند مفاصل، کلیهها، مغز، قلب و ریه را نیز درگیر میکند. این ضایعه پوستی معمولاً با علائم زیر همراه است:
- بهصورت قرینه روی دو گونه و پل بینی ظاهر میشود.
- با قرار گرفتن در معرض نور آفتاب شدت میگیرد. (پدیدهی فتوسنسیویتی)
- ممکن است بدون خارش یا با خارش خفیف همراه باشد.
- اغلب بدون درمان بیماری زمینهای، خودبهخود بهبود نمییابد.
راش پروانهای بهتنهایی برای تشخیص قطعی لوپوس کافی نیست، اما در کنار سایر علائم و آزمایشهای بالینی میتواند نشانه مهمی از این بیماری باشد.
راههای درمان قرمزی پوست در خانه
یکی از نخستین مواردی که برای درمان قرمزی پوست صورت به ذهن میرسد، لایهبرداری ملایم فیزیکی یا شیمیایی است. این ممکن است حتی بخشی از روتین مراقبت از پوست شما باشد. اما بهتر است در این کار زیادهروی نکنید؛ چرا که ممکن است پوستتان را از بین ببرد و حتی به سد پوستی آسیب برساند.
در ادامه، چند راهکار مؤثر برای درمان قرمزی صورت، بدون مراجعه به پزشک را معرفی خواهیم کرد. البته در مجموع، بهتر است اگر محصول یا ماده جدیدی را وارد روتین مراقبتی پوست خود میکنید، قبل از مالیدن روی پوست صورت، آن را روی پوست بازوی خود تست کنید.
1. استفاده از محصولات تسکیندهنده
محصولات آرامبخش به تسکین عوامل ایجادکننده قرمزی روی پوست کمک میکنند و معمولاً شامل ترکیباتی چون آلوئهورا، کالامین، چای سبز، نیاسینامید، ویتامین B3 و آنتیاکسیدانهای B3 هستند. ویتامین B3 و نیاسینامید ترکیبات ضد التهابی هستند که مطالعات نشان داده است قرمزی پوست را بهبود میبخشند.
2. اجتناب از عوامل تحریک کننده
در صورتی که پوست حساسی دارید، بهتر است از مصرف محصولات حاوی عطر، الکل یا فرمالدهید خودداری کنید؛ حداقل تا زمانی که قرمزی روی پوستتان از بین برود. همچنین تا زمانی که این مشکل حل شود، باید از محصولاتی که خاصیت لایهبرداری دارند، دوری کنید. فرمولاسیون چنین محصولاتی معمولاً شامل رتینول، آلفا هیدروکسی اسید (AHAs) و بتا هیدروکسی اسید (BHA) است. همچنین بهتر است از لایهبردارهای فیزیکی مانند اسکراب، برس خشک یا دستمالهای خشن نیز روی پوست صورتتان استفاده نکنید.
3. استفاده از محصولات ضدآکنه
اگر روی پوستتان آکنه دارید، بهتر است هر چه زودتر آن را درمان کنید. این کار میتواند شامل استفاده از محصولات شستشوی آکنه، بنزوئیل پراکسید، اسید سالیسیلیک یا اسید گلیکولیک باشد. همچنین ممکن است نیاز به استفاده از داروهای تجویزی داشته باشید. البته فراموش نکنید زمانی که پوست دچار حساسیت و التهاب است نباید از این محصولات استفاده کنید، زیرا شرایط پوست شما را بدتر میکنند.
برای آشنایی و خرید بهترین محصولات ضد قرمزی پوست میتوانید از طریق داروخانه آنلاین زیوش اقدام کنید:
سخن پایانی
قرمزی روی پوست صورت، به دلایل مختلفی اتفاق میافتد که برخی از آنها شامل آفتابسوختگی، فشار جسمی و روحی، واکنش آلرژیک و بثورات حرارتی هستند. بسیاری از اوقات، درمان این ضایعه نیاز به مراجعه به متخصص پوست و حتی مراجعه به بیمارستان دارد؛ اما در برخی موارد، این مشکل به وسیله محصولات مراقبتهای پوستی و در خانه نیز برطرف میگردد. داروخانه آنلاین زیوش در این مقاله، عوامل قرمزی پوست صورت و راههای درمان خانگی آن را بررسی کرد. لازم به ذکر است که در صورت نیاز به مشاوره با دکتر متخصص داروساز در این زمینه، میتوانید با کارشناسان زیوش تماس بگیرید.
نویسنده: تحریریه زیوش
ناظر علمی: دکتر علی سالاری تبار و امیرحسین ملک زاده