بهترین زمان مصرف انواع ویتامین ها و مواد معدنی
مکمل کمک درمانی۲۶ دی ۱۴۰۳
همه ما سلامتی خود را تا حد زیادی مدیون ویتامینها و مواد معدنی هستیم. این مواد مغذی از مایحتاج ضروری بدن بهشمار میروند و در فرآیندهای مختلفی نقش دارند. احتمالاً شما هم از تاثیر ریزمغذیها بر بدن و اهمیت گنجاندن آنها در رژیم غذایی خود مطلع هستید. اما فرض کنید تحقیقات کاملی درخصوص آنها انجام دادهاید و چندین منبع خوب سرشار از ویتامین را انتخاب کردهاید که برای شما سودمند هستند.
اکنون این سوال پیش میآید که بهترین زمان مصرف ویتامینها و مواد معدنی چه موقعی است؟ برنامهریزی برای استفاده حداکثری از ریزمغذیها میتواند چالشبرانگیز باشد. تردید در مورد اینکه آیا بهتر است آنها را ابتدای روز مصرف کنید یا در طول روز و قبل از خواب، در بیشتر مواقع گیجکننده است. درحالی که زمانبندی درست میتواند شانس جذب آنها را افزایش دهد، انتخاب زمان نامناسب باعث کاهش اثربخشی آنها خواهد شد. زیرا سیستم گوارشی و عواملی از این دست در نحوه پردازش و میزان جذب ویتامینها و املاح بسیار تأثیرگذار هستند.
با تمامی این اوصاف، بیایید بررسی دقیقتری از ریزمغذیها داشته باشیم و اطلاعات کاملتری درخصوص بهترین زمان مصرف مکمل ها و ویتامین ها بهدست آوریم. با ما همراه باشید.
بهترین زمان مصرف انواع ویتامین ها
نحوه مصرف ویتامین ها و مواد معدنی و همچنین پیدا کردن زمان ایدهآل مصرف، اساساً به نوع ماده مغذی بستگی دارد. در حالی که بسیاری از ریزمغذیها را باید به همراه مواد غذایی مصرف کرد، برخی دیگر را میتوان در هر ساعت و به هر شکلی میل کرد. برای مثال، دستهای از ویتامینها در چربی حل میشوند و به همین دلیل بهتر است آنها را با غذاهایی که حاوی مقادیری از چربی هستند، مصرف کرد. با این حساب، در ادامه بهترین زمان جذب ویتامین ها و املاح را بهصورت جداگانه بررسی میکنیم.
ویتامینهای محلول در آب
گروهی از ویتامینها در آب حل میشوند، به همین دلیل به آنها ویتامینهای محلول در آب (Water-soluble vitamins) میگویند. بنابراین نیازی نیست که این ویتامینها با خوراکیها و غذاها همراه شوند تا جذب بهتری داشته باشند. با این حال، چون برای مدت زیادی در بدن باقی نمیمانند و به سرعت دفع میشوند، باید در وقت مناسبی میل شوند تا بیشترین جذب و بازدهی را منعکس کنند. در غیر این صورت، بدن بهراحتی با کمبود ریزمغذیها مواجه خواهد شد. در این حالت نشانه های کمبود ویتامین های ضروری در بدن بروز میکنند. بهعنوان یک قاعده کلی، ویتامینهای محلول در آب با معده خالی سازگارترند و توصیه میشود همراه با یک لیوان آب و در ابتدای روز یا بین وعدههای غذایی مصرف شوند.
نکته: از ترکیب کافئین با ویتامینهای محلول در آب پرهیز کنید، زیرا کافئین به دفع سریعتر آنها از طریق ادرار کمک میکند.
1. ویتامینهای خانواده B
ویتامینهای گروه B از جمله ویتامینهای محلول در آب هستند و نقشی مؤثر در عملکرد صحیح بدن دارند. اسید فولیک، تیامین، ریبوفلاوین و نیاسین همگی در این دسته قرار میگیرند. کمبود این ویتامینها در بدن میتواند به پیامدهای جدی نظیر خستگی، کمخونی و گیجی منجر شود.
این ویتامینها اغلب بهصورت گروهی و در یک کپسول، قرص یا یک فرم مکمل خاص عرضه میشوند و میتوان آنها را بهصورت یکجا مصرف کرد. بهترین زمان مصرف قرص ویتامین B کمپلکس معمولاً با معده خالی و همراه با یک لیوان آب است. البته بسته به اینکه سطح کدام ویتامین B در بدن پایین است، میتوان آنها را بهطور جداگانه مصرف کرد. همچنین برخی از انواع ویتامینهای گروه B میتوانند بر خواب تأثیر داشته باشند. این تأثیر به شرح زیر است:
- ویتامین B6: پیریدوکسین یا ویتامین B6 در مطالعات نشان داده است که باعث میشود مصرفکننده رویاهای عجیب، رنگارنگ اما واضحتری را در طول خواب ببیند. از اینرو توصیه میشود این ویتامین هنگام صبحانه میل شود.
- ویتامین B12: ویتامین ب12 از ویتامین های ضروری بدن است که در تولید انرژی نقش دارد. بهنظر میرسد مصرف آن صبحها تأثیر بهتری داشته باشد و اختلالات کمتری ایجاد کند. تحقیقات نشان دادهاند مصرف B12 در عصر و بعدازظهر باعث افزایش انرژی میشود و ممکن است بیخوابی را به دنبال داشته باشد؛ لذا توصیه میشود این ویتامین تا حد امکان صبحها مصرف شود.
- ویتامین B3: ویتامین B3 که گاهی هم با نام نیاسین از آن یاد میکنند، در آزمایشها اثربخشی متفاوتی داشته و نشان داده است که میتواند به افراد در خوابیدن کمک کند.
با توجه به مطالب فوق، ویتامینهای B کمپلکس را میتوان در هر ساعت از روز (صبح یا شب) مصرف کرد؛ اما از آنجا که در متابولیسم و تولید انرژی نقشی پررنگ ایفا میکنند، توصیه میشود صبحها مصرف شوند.
2. ویتامین C
ویتامین C در محافظت از سلولها، عملکرد سیستم دفاعی و بسیاری از فرآیندهای مهم بدن نقش دارد و یک ویتامین محلول در آب بهشمار میرود. در حالت معمول باید روزانه بین 70 تا 90 میلیگرم از منابع غذایی دریافت شود و نیازی نیست حتماً با غذا ترکیب شود. با این حال، برای افرادی که از کمبود آهن رنج میبرند، مصرف همزمان آنها خالی از لطف نیست، زیرا ویتامین C باعث جذب بیشتر آهن میشود. همچنین ویتامین C ممکن است در برخی افراد باعث تحریک معده شود. در این صورت بهتر است با غذا مصرف شود تا عوارض گوارشی آن به حداقل برسد.
ویتامینهای محلول در چربی
ویتامینهایی مانند ویتامین A، D، E و K از جمله ویتامینهای محلول در چربی هستند و قابلیت ذخیرهشدن در بدن را دارند. از سوی دیگر، بهتر است همراه با وعدههای غذایی، بهویژه غذاهای چرب مصرف شوند. برای جذب مؤثرتر ویتامینهای محلول در چربی، ترکیب آنها با چربیهایی مانند روغن زیتون، روغن نارگیل، لبنیات پرچرب، آجیلها، تخممرغ و آووکادو به شما کمک خواهد کرد.
1. ویتامین A
ویتامین A نوعی ویتامین محلول در چربی است که در سیستم بینایی، سلامت پوست، تقویت سیستم دفاعی و حفظ تندرستی بدن تأثیر زیادی دارد. برای افرادی که رژیم غذایی متعادلی دارند، مصرف این مکمل چندان ضروری نیست، اما برای کسانی که با کمبود رتینول (ویتامین A) مواجه هستند، توصیه میشود آن را با خوراکیهای حاوی چربی میل کنند.
ناگفته نماند بهترین زمان برای خوردن انواع مکملهای ویتامین A مشخص نشده است و میتوان در هر ساعت از شبانهروز آنها را مصرف کرد.
2. ویتامین D
ویتامین D دومین عضو ویتامینهای محلول در چربی است که در عملکردهای گوناگون مانند تقسیم سلولی، تقویت سیستم ایمنی، سلامت استخوانها و دندانها نقش دارند. با قرارگیری در معرض نور خورشید، بدن میتواند ویتامین D تولید کند؛ به همین دلیل، گاهی با عنوان ویتامین آفتاب هم شناخته میشود.
مهم نیست این ویتامین چه وقت از روز مصرف شود، اما برای اطمینان از جذب بیشتر، بهتر است آن را با وعدههای غذایی، بهخصوص غذاهای حاوی چربی مصرف کرد. از دیگر اقداماتی که میتوان برای جذب بهینه ویتامین D انجام داد، تأمین منیزیم مورد نیاز بدن است. زیرا اساساً فعال شدن ویتامین D وابسته به منیزیم موجود در بدن است و سطوح پایین منیزیم میتواند روند جذب ویتامین D را مختل کند.
بد نیست بدانید که برخی از انواع ویتامینهای محلول در چربی نظیر ویتامین E، بر میزان جذب ویتامین D تأثیر مثبت خواهند داشت.
3. ویتامین E
ویتامین E یک آنتیاکسیدان فوقالعاده است که نهتنها برای کاهش آسیبهای سلولی، بلکه برای بهبود گردش خون و تقویت سیستم دفاعی بدن نیز مؤثر است. فرق چندانی ندارد که در چه ساعتی از روز مصرف شود، اما برای جذب بهینه، توصیه میشود در وعدههای غذایی چرب گنجانده شود.
4. ویتامین K
ویتامین K به حفظ سلامت استخوانها و لخته شدن خون کمک میکند و میتوان آن را در طول روز (صبح و عصر) مصرف کرد. با این حال، ازآنجاییکه این ویتامین عضو خانواده ویتامینهای محلول در چربی است، بهمنظور افزایش روند جذب بهتر است همراه با وعدههای غذایی حاوی چربی میل شود.
به گفته متخصصین، مصرف ویتامین K و D ممکن است مزایای بیشتری در اختیار مصرفکننده قرار دهد. ترکیب آنها برای سلامت استخوانها و بهینهسازی سطح کلسیم بدن تأثیرگذار است. در عوض، توصیه میشود تا جای ممکن مصرف آنها با ویتامینهای A و E همزمان نباشد.
بهترین زمان مصرف مواد معدنی
در کره زمین، صدها ماده معدنی وجود دارد و بدن انسان برای عملکردهای خود به برخی از آنها نیاز جدی دارد. دستهای از این عناصر ضروری بهعنوان مواد معدنی اصلی (مانند کلسیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و منیزیم) شناخته میشوند و بدن در مقادیر بیشتری به آنها نیاز دارد.
دستهای دیگر، مواد معدنی کمیاب (مانند آهن، روی، مس و منگنز) نامیده میشوند و بدن به مقادیر کمتری از آنها احتیاج دارد. در ادامه بهترین زمان مصرف هریک از آنها را بهطور جداگانه شرح خواهیم داد.
1. کلسیم
کلسیم که بهعنوان تقویتکننده استخوانها و دندانها شناخته شده است، در بسیاری از منابع غذایی نظیر شیر، ماست و غیره دیده میشود. با این حال، بسیاری از مردم نمیتوانند به میزان کافی از این غذاها تغذیه کنند و مجبور میشوند به مکملها روی بیاورند. در این حالت، زمان مناسب مصرف مکمل برای جذب بیشتر آن اهمیت پیدا میکند.
انواع مختلفی از کلسیم وجود دارد؛ مثل کلسیم سیترات و کلسیم کربنات. کلسیم سیترات را میتوان همراه با غذا یا بهتنهایی استفاده کرد، اما کلسیم کربنات بهتر است همراه با غذا مصرف شود. نکته مهم در خصوص کلسیم این است که بهمنظور جذب کامل، نباید آن را با مولتیویتامینهایی که حاوی کاتیونهای چند ظرفیتی مانند آهن هستند، بهصورت همزمان استفاده کرد.
2. منیزیم
منیزیم یک ماده مغذی است که در بیش از 300 واکنش آنزیمی نقش دارد و در فرایندهای مختلفی چون بهبود سیستم عصبی، کنترل فشار خون و ساخت استخوان تأثیرگذار است. به همین دلیل، دریافت منظم و مداوم آن برای عملکرد صحیح بدن بسیار حائز اهمیت است و باید در برنامههای غذایی روزانه قرار بگیرد.
از آنجا که این ماده معدنی اثرات ملینی دارد و مدفوع را شل میکند، گاهی اوقات بهمنظور درمان یبوست مورد استفاده قرار میگیرد. همین امر باعث شده تا بهترین زمان مصرف آن همراه با غذا عنوان شود. البته گاهی هم به دلیل تأثیر قابل توجهی که در بهبود خواب و درمان گرفتگی عضلات دارد، توصیه میشود شبها مصرف شود.
3. آهن
آهن یک ماده معدنی بسیار مهم است که در انتقال اکسیژن به سراسر بدن نقش دارد و در صورت کمبود، بدن را با کمخونی مواجه خواهد کرد. به گفته متخصصین، مکملهای آهن با معده خالی جذب بهتری دارند و اغلب توصیه میشود که 45 دقیقه قبل از وعده غذایی یا 3 ساعت بعد از غذا میل شوند.
البته آهن میتواند باعث ناراحتی گوارشی شود. افرادی که نمیتوانند عوارض گوارشی آهن را تحمل کنند، میتوانند برای کاهش این عوارض آهن را همراه غذا مصرف کنند؛ سپس بهمرور زمان و در صورت امکان، بهمصرف آن با معده خالی بپردازند. ناگفته نماند که گاهی اوقات هم برای اثربخشی بیشتر و جذب بهینه، ویتامینهای B و C را همزمان با مکمل آهن مصرف میکنند.
4. زینک
زینک بهعنوان یک ماده معدنی پرکاربرد شناخته میشود و در عملکردهای مختلفی همچون تقویت سیستم دفاعی بدن نقش دارد. زمانبندی خاصی برای مصرف زینک وجود ندارد، بنابراین این ماده معدنی در هر ساعت از روز قابل استفاده است. با این حال، برای به حداکثر رساندن مزایا، بهتر است مکمل روی را با معده خالی، یعنی یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا و همراه با یک لیوان آب مصرف کنید.
5. پتاسیم
پتاسیم یک ماده معدنی است که در سلامت قلب، استخوانها و بسیاری از عملکردهای بیولوژیکی نقش دارد. خوشبختانه پتاسیم را میتوان از منابع غذایی مختلف بهدست آورد و نیاز بدن به این ریزمغذی را برطرف کرد. اما در صورت عدم دریافت کافی و کمبود پتاسیم، ممکن است علائمی همچون ضعف عضلات، خستگی، گرفتگی، بیحسی عضلات، تپش قلب یا دشواری در تنفس پدیدار شوند. مکمل پتاسیم در هر زمان از روز قابل استفاده است، چه صبحها و چه شبها.
6. ید
ید ماده معدنی دیگری است که بدن از آن برای ساخت هورمونهای تیروئیدی استفاده میکند و باید بهطور منظم از منابع غذایی تأمین شود. بد نیست بدانید که عدم دریافت ید کافی ممکن است به عوارضی همچون گواتر منجر شود و در موارد شدیدتر آسیبهای مغزی را بهدنبال داشته باشد. بهترین زمان مصرف مکمل ید، مصرف آن همراه با غذا است، بهخصوص اگر میخواهید از تحریک معده جلوگیری کنید.
7. سلنیوم
سلنیوم یکی دیگر از مواد معدنی مورد نیاز بدن محسوب میشود و مصرف مناسب آن برای حفظ سلامت بدن بسیار حائز اهمیت است. این ماده معدنی سیستم ایمنی بدن را بهبود میبخشد، بهعنوان یک آنتیاکسیدان رادیکالهای آزاد مخرب را مهار میکند و تأثیر زیادی در سلامتی قلب و عملکرد تیروئید دارد.
با اینکه زمان قطعی برای مصرف سلنیوم ارائه نشده است، بهتر است این مکمل را همراه با غذا میل کنید تا جذب آن بهطور مطلوبتری صورت بگیرد و احتمال ایجاد ناراحتیهای گوارشی به حداقل برسد. لازم به ذکر است که مصرف همزمان سلنیوم با ویتامینهای E و C، ممکن است باعث بهبود عملکرد سلنیوم شود.
8. کروم
کروم نوعی ماده معدنی است که در متابولیسم کربوهیدراتها، پروتئینها و چربیها نقشی کلیدی ایفا میکند و استفاده از آن مزایای زیادی برای سلامتی بدن دارد. از آنجایی که مصرف کروم ممکن است منجر به اختلالات خواب شود، بهتر است بعد از صبحانه یا ناهار میل شود.
9. فسفر
فسفر مادهای معدنی است که در بافتها، سلولها، استخوانها و دندانها یافت میشود و نقشهای کلیدی بسیاری در بدن دارد. نحوه مصرف مکمل فسفر با توجه به عوامل مختلفی همچون علت مصرف و میزان کمبود آن تعیین میشود، اما در حالت عادی بهتر است همراه غذا میل شود تا از ناراحتی گوارشی و اسهال جلوگیری شود.
10. مس
مس یک فلز ضروری است که نهتنها برای ساخت تجهیزات و ظرفوظروف، بلکه در حفظ سلامتی بدن نیز نقشی محوری ایفا میکند. شرکت در تشکیل آنتیبادیها، کمک به استحکام استخوانها، مهار رادیکالهای آزاد، کمک به سوختوساز و بهبود عملکرد قلب، از جمله مزایای این عنصر کمیاب در نظر گرفته میشوند.
با اینکه مس در منابع مختلفی همچون سیبزمینی، کاکائو، غلات، ماهی قزلآلا و آجیلها یافت میشود، اما گاهی اوقات به خاطر سطح پایین مس باید به مکملها روی آورد. بهتر است مس با معده خالی مصرف شود. همچنین نباید زینک و مس را همزمان مصرف کرد؛ زیرا این دو ماده معدنی با جذب یکدیگر تداخل دارند.
11. منگنز
منگنز عنصری معدنی است که در منابعی چون دانهها، غلات، چای، آجیل، حبوبات و سبزیجات سبز برگ وجود دارد. این ماده بهعنوان یک ریزمغذی ضروری نقش مهمی در سلامتی بدن ایفا میکند، مانند بهبود وضعیت پوکی استخوان و کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی. منگنز را میتوان تقریباً در هر ساعت از روز استفاده کرد، اما برای جلوگیری از ناراحتیهای گوارشی، بهتر است آن را همراه یا بعد از غذا میل کنید.
12. مولیبدن
مولیبدن مادهای کمیاب و از آن دسته مواد معدنی بهشمار میرود که در بدن ذخیره میشود و نقش مهمی در عملکرد طبیعی بدن دارد. مولیبدن را میتوان در برخی مواد غذایی نظیر شیر، پنیر، غلات، حبوبات و آجیل مشاهده کرد. اما در صورت کمبود این ماده معدنی، که معمولاً به ندرت اتفاق میافتد، بهتر است به مکملها روی بیاورید.
شایان ذکر است که مصرف مولیبدن به زمان خاصی محدود نیست و میتوان آن را در هر ساعت میل کرد. این ماده معدنی معمولاً بهتنهایی و بهصورت یک مکمل واحد تولید نمیشود، بلکه میتوانید آن را در فرمولاسیون مکملهای مولتیویتامین مینرال پیدا کنید.
بهترین زمان مصرف مولتی ویتامین ها
فرمولاسیون مولتیویتامینها بهطور معمول حاوی ضروریترین ویتامینها و مواد معدنی است، بهطوری که همه این ریزمغذیها را در یک واحد دارویی و بهصورت یکجا ارائه میشوند. از رایجترین ترکیبات مولتیویتامینها میتوان به ویتامینهای سی، ای، دی، ای، کا و برخی ویتامینهای گروه ب (یا بی کمپلکس) و املاحی چون سلنیوم، روی و مس اشاره کرد.
با اینکه مصرف این مکملها در حال حاضر کمی کاهش یافته است و بیشتر مردم ترجیح میدهند از مکملهای تخصصی که حاوی میزان معینی از یک یا دو نوع ماده مغذی هستند استفاده کنند، همچنان برخی به مولتیویتامینها علاقهمند هستند.
بهترین زمان برای مصرف قرص مولتی ویتامین یا سایر اشکال آن، صبحها در نظر گرفته میشود. از آنجا که اغلب ویتامینهای محلول در چربی هم در آنها دیده میشود، بهتر است همراه با میان وعدهها یا وعدههای غذایی مصرف شوند.
بهترین زمان مصرف مکملهای ویتامینی در دوران بارداری
داشتن برنامه غذایی سرشار از مواد معدنی و ویتامین ها برای خانمهای باردار و مادران در دوران شیردهی، حیاتی است. با این حال، بیشتر بانوان در این دوران نمیتوانند نیاز بدن خود به این موارد را از طریق رژیم غذایی تأمین کنند و به مولتیویتامینها نیاز دارند. بهخصوص در زمان بارداری که بدن به پروتئین، چربی و ریزمغذیهای بیشتری احتیاج دارد، چرا که رشد و تکامل جنین به مصرف مواد مغذی بستگی خواهد داشت.
به عنوان مثال، فولیک اسید و آهن نقشی محوری در دوران بارداری دارند و برای ساخت گلبولهای قرمز خون و همچنین رشد سیستم عصبی جنین ضروری هستند. بنابراین، جهت اطمینان از تغذیه سالم و دریافت کافی ریزمغذیها، مولتیویتامینها مورد استفاده قرار میگیرند.
البته مکملهای مخصوص این دوران تا حدی متفاوت از مولتیویتامینهای معمولی هستند. بههر ترتیب، برای استفاده از مولتیویتامینهای مخصوص دوران بارداری و شیردهی، بهتر است آنها را صبحها همراه با صبحانه یا شبها همراه با شام میل کنید تا جذب بهتری داشته باشند.
علائم مصرف ویتامینها و املاح در زمان نامناسب
مواد مغذی اصولاً یکسان ساخته نمیشوند و مشخصات مشابهی ندارند. بعضی از آنها با شکم خالی بهتر جذب میشوند و برخی مانند ویتامینهای محلول در چربی به همراه غذا اثربخشی بهتری دارند. درواقع، بهترین زمان مصرف این ریزمغذیها، برای افزایش جذب ویتامین ها و مواد معدنی ارائه میشود. حال تصور کنید این مکملها را در ساعات نامناسبی مصرف کنید. در این صورت، نهتنها کمترین میزان جذب را خواهند داشت، بلکه در مواقعی هم ممکن است به عوارض ناخوشایندی منجر شوند.
به زبان ساده، مصرف مواد مغذی در زمان نامناسب ممکن است باعث بروز عوارض نامطلوبی همچون جذب کمتر، ناراحتی معده و حتی اختلال در خواب شبانه شود. برای مثال، مصرف منیزیم که تا حدی ملین محسوب میشود، با شکم خالی میتواند پیامدهای جدی بهدنبال داشته و باعث بروز اسهال شود. از دیگر نشانههای مصرف نامناسب ریزمغذیها میتوان به شکمدرد، نفخ، حالت تهوع و گرفتگی اشاره کرد.
نقش وعده غذایی در جذب ویتامین ها و مواد معدنی
وعدههای غذایی بسته به نوع ماده مغذی، در جذب ویتامینها و مواد معدنی تاثیرگذارند. همانطور که در بخشهای قبلی ذکر شد، مصرف ویتامینهای محلول در چربی به همراه غذاهای چرب باعث افزایش میزان جذب آنها خواهد شد. از طرفی، بعضی از املاح یا ویتامینها میتوانند روی دستگاه گوارش تاثیر منفی گذاشته و با عوارضی همچون نفخ، سوزش و درد معده همراه شوند. در چنین مواقعی، معمولاً مکمل همراه با وعده غذایی مصرف میشود و بدینترتیب اثرات سوء خنثی خواهند شد. بنابراین، الگوی غذایی و وعدههای خوراکی، نقش مهمی در تجزیه یا جذب مواد مغذی دارد.
سخن پایانی
تعیین بهترین زمان مصرف ویتامینها و مواد معدنی به نوع ماده مغذی و مهمتر از آن دستورالعمل پزشک شما وابسته است. در حالی که بعضی از ریزمغذیها محلول در آب هستند و میتوان آنها را در هر ساعتی از روز مصرف کرد، برخی دیگر ویتامینهای محلول در چربی هستند و بهتر است با وعدههای غذایی مصرف شوند. بعضی از آنها را میتوان به همراه دیگر ویتامینها مصرف کرد و ترکیب برخی دیگر بههیچوجه توصیه نمیشود. برای کسب جزئیات دقیقتر در این خصوص، میتوانید با مشاوران ما در داروخانه آنلاین زیوش تماس بگیرید.
نویسنده: علیرضا میرباقری
ناظر علمی: دکتر علی سالاری تبار و حسن غیبی