بهترین دارو برای سنگ کلیه چیست؟

بهترین دارو برای سنگ کلیه چیست؟

آخرین به‌روز‌رسانی: ۶ آذر ۱۴۰۳مقالات

سنگ‌های کلیه رسوبات مواد معدنی هستند که در کلیه شما جمع می‌شوند و کریستال تشکیل می‌دهند. معمولاً از هر ۱۰ نفر مرد و ۳۵ نفر زن، یک نفر در طول زندگی خود دچار سنگ کلیه می‌شود. این مشکل می‌تواند باعث آسیب دائمی کلیه شود و خطر عفونت‌های کلیوی و ادراری را افزایش دهد. نوشیدن مایعات کافی، پیشگیری از بروز عفونت‌های ادراری و درمان‌های دارویی خاص، به‌طور قابل‌توجهی باعث کاهش یا توقف تشکیل سنگ جدید می‌شود. سنگ‌های کلیه ممکن است خود‌به‌خود دفع شوند؛ بااین‌حال، اگر سنگ نتواند از ادرار خارج شود، پزشک ممکن است برای درمان سنگ کلیه و دفع راحت‌تر سنگ، داروهایی تجویز کند. با ما همراه باشید تا با بهترین داروی سنگ شکن کلیه در بازار، آشنا شوید.

فهرست مطالب

سنگ کلیه چیست و چه علائمی دارد؟

اگر بخواهیم خلاصه بگوییم، مقدار بیش‌ازحد املاح و مواد معدنی در ادرار شما، منجر به تشکیل سنگ کلیه می‌شود. سنگ کلیه می‌تواند به اندازه یک‌دانه شن، یک مروارید یا حتی بزرگ‌تر باشد. بسیاری از افراد مبتلا به سنگ کلیه هیچ علامتی ندارند؛ اما علائم سنگ کلیه در برخی دیگر می‌تواند شامل درد شدید کلیوی، مشاهده خون در ادرار، ادرار کدر یا بدبو و احساس نیاز فوری به دفع ادرار باشد.

خلاصه: بیماری سنگ کلیه در اثر تجمع مواد معدنی ایجاد می‌شود و علائمی مانند درد و تکرر ادرار را با خود به همراه دارد.

 

انواع سنگ کلیه

سنگ کلیه معمولاً زمانی تشکیل می‌شود که مقدار موادی مانند کلسیم، اگزالات، سیستئین یا اسید اوریک در ادرار بالا باشد. برهمین اساس چهار نوع سنگ کلیه وجود دارد:

  • کلسیمی: ۸۰ درصد سنگ‌ها زمانی تشکیل می‌شوند که کلسیم با سایر مواد معدنی مانند اگزالات و فسفات ترکیب شود.
  • استروویتی: این سنگ‌ها در اثر عفونت های ادراری (UTI) ایجاد می‌شوند و می‌توانند بسیار بزرگ باشند.
  • اوریک اسیدی: این نوع سنگ‌ها اغلب در اثر خوردن مقادیر بسیار زیاد غذاهای پروتئینی ایجاد می‌شوند و نرم‌تر از دیگر سنگ‌ها هستند. خوردن زیاد ماهی، صدف و گوشت قرمز ممکن است اسید اوریک ادرار را افزایش دهد.
  • سیستئینی: سنگ‌های سیستئینی ناشی از یک بیماری ارثی نادر هستند؛ که در آن پروتئین سیستئین می‌تواند در ادرار جمع شود و این سنگ‌ها را تشکیل دهد.

خلاصه: چهار نوع سنگ کلیه شامل کلسیمی، اوریک اسیدی، استروویتی و سیستئینی وجود دارد که سنگ کلیه کلسیمی رایج‌ترین نوع آن‌ها است.

 

پیشگیری از سنگ کلیه

رعایت برخی نکات در پیشگیری از سنگ کلیه مؤثر است. این نکات عبارتند از:

  • در طول روز آب بنوشید. این امر با کاهش غلظت مواد شیمیایی سنگ‌ساز در ادرار، خطر ابتلا به سنگ کلیه جدید را به نصف کاهش می‌دهد. البته اگر نارسایی کلیوی یا سایر مشکلات پزشکی دارید، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید.
  • اگرچه آب بهترین نوشیدنی است، اما برخی از آب‌میوه‌ها مانند آب پرتقال، گریپ‌فروت و زغال‌اخته، با افزایش اسیدیته ادرار، به حل‌شدن کلسیم و سایر مواد معدنی موجود در ادرار کمک می‌کنند و می‌توانند خطر ابتلا به برخی سنگ‌ها را کاهش دهند. در همین راستا برای پیشگیری از تشکیل سنگ کلیه، خرید کپسول عصاره میوه کرنبری هربالیو گرین توصیه می‌شود. البته نوشیدن آب گریپ‌فروت یا زغال‌اخته می‌تواند با برخی داروها تداخل داشته باشد. در این خصوص از پزشک خود راهنمایی بخواهید.
  • از نوشیدن بیش‌ازحد چای، قهوه و نوشیدنی‌های گاز‌دار خودداری کنید.

کپسول عصاره میوه کرنبری - هربالیو گرین

خرید کپسول عصاره میوه کرنبری هربالیو گرین

 

  • از غذاهای غنی از اگزالات کمتر استفاده کنید. اگر در معرض تشکیل سنگ‌های اگزالات کلسیمی هستید، پزشک ممکن است محدود‌کردن غذاهای غنی از اگزالات را توصیه کند. این غذاها عبارتند از ریواس، چغندر، بامیه، اسفناج، آجیل، چای، شکلات، فلفل سیاه و محصولات سویا.
  • رژیم غذایی کم‌نمک و پر پروتئین را انتخاب کنید. مقدار نمک مصرفی خود را کاهش دهید. در حین پختن غذا نمک اضافه نکنید و نمکدان را روی میز نگذارید.
  • به خوردن غذاهای غنی از کلسیم ادامه دهید؛ اما در مصرف مکمل‌های کلسیم احتیاط کنید.
  • اگر به عفونت‌های ادراری مبتلا هستید، برای درمان سریع آن اقدام کنید.
  • از پزشک خود بخواهید بررسی کند که آیا داروهایی که مصرف می‌کنید می‌توانند باعث ایجاد سنگ کلیه شوند یا خیر.

خلاصه: تغییرات در سبک زندگی و رژیم غذایی می‌تواند در پیشگیری از بروز مجدد سنگ کلیه مؤثر باشد.

 تغییرات در سبک زندگی و رژیم غذایی می‌تواند در پیشگیری از بروز مجدد سنگ کلیه مؤثر باشد.

 

درمان سریع سنگ کلیه

اکثر سنگ‌های کلیه بدون روش‌های تهاجمی قابل‌درمان هستند. بیشتر آن‌ها به‌قدری کوچک هستند که طی چند روز تا چند هفته خود‌به‌خود از ادرار دفع می‌شوند. اگر مشکل پزشکی ندارید، نوشیدن دو تا سه لیتر آب در روز، ادرار شما را رقیق نگه می‌دارد و به دفع سنگ کمک می‌کند. در این شرایط تنها درمان موردنیاز، تسکین درد است؛ بااین‌حال، پزشک ممکن است داروهایی برای تسریع دفع سنگ کلیه نیز تجویز کند.

سنگ‌های بزرگ کلیه که نمی‌توانند خود‌به‌خود دفع شوند یا سنگ‌هایی که مجرای ادرار شما را مسدود می‌کنند، باعث ایجاد علائم خونریزی، آسیب کلیه یا عفونت‌های مجاری ادراری می‌شوند. در این شرایط ممکن است نیاز به درمان فوری گسترده‌تری مانند عمل سنگ‌شکن یا جراحی باشد؛ البته روش‌های جدید جراحی زمان بستری‌شدن در بیمارستان را به ۴۸ ساعت کاهش داده است.

خلاصه: اکثر سنگ‌های کلیه کوچک هستند و از طریق ادرار دفع می‌شوند؛ ولی سنگ‌های کلیه که اندازه بزرگ‌تری دارند، باید از طریق روش‌های تهاجمی خارج شوند.

 

بهترین مسکن برای سنگ کلیه کدام است؟

مسکن‌ها پرمصرف‌ترین داروهایی هستند که برای تسکین درد و التهاب سنگ کلیه استفاده می‌شوند. آن‌ها می‌توانند ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) یا مخدر باشند. انتخاب بهترین مسکن برای سنگ کلیه بسیار مهم است. پس بیایید این موضوع را با دقت بررسی کنیم.

چگونه بهترین مسکن سنگ کلیه را انتخاب کنم؟

اگر بیمار دارای سنگ کلیه، بیماری زمینه‌ای نداشته باشد، می‌تواند از هر داروی ضد‌درد غیر‌نسخه‌ای برای کنترل علائم درد مرتبط با دفع سنگ کلیه خود استفاده کند که شامل استامینوفن و داروهای NSAID مانند ایبوپروفن است. در افرادی با عملکرد طبیعی کلیه، مصرف آسپرین در دوز‌های توصیه‌شده، بهترین مسکن برای سنگ کلیه است.

اگر علاوه بر سنگ کلیه مشکلات کلیوی نیز دارید، مصرف آسپرین توصیه نمی‌شود؛ مگر اینکه توسط پزشک تجویز شده باشید. مسکن جایگزین، بسته به نوع و شدت مشکلات کلیوی شما متفاوت است. بهتر است از یک پزشک راهنمایی بگیرید اما اغلب، استامینوفن بهترین مسکن برای سنگ کلیه افرادی است که مشکل کلیوی دارند. لازم است استامینوفن در کمترین دوز استفاده شود و از سه گرم در روز تجاوز نکند. اگر داروی استامینوفن علائم درد را کنترل نکند، پزشک ممکن است موقتاً یک داروی مسکن نسخه‌ای مانند ترامادول را نیز پیشنهاد کند.

خلاصه: در صورت وجود مشکلات کلیوی، بهترین مسکن برای سنگ کلیه، استامینوفن است؛ بااین‌حال، باید در کمترین دوز ممکن استفاده شود. برای تسکین درد ناشی از سنگ کلیه از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی و مخدر‌ها نیز استفاده می‌شود؛ اما در انتخاب نوع آن باید دقت کرد.

 

کدام داروی مسکن می‌تواند به شما آسیب برساند؟

استفاده نادرست از هر داروی ضد‌درد می‌تواند خطر آسیب به کلیه یا زخم معده را افزایش دهد. خطر بروز عوارض جانبی مسکن‌ها بیشتر به مصرف دوز بالا یا استفاده طولانی‌مدت دارو برمی‌گردد. داروهای NSAID می‌توانند خطر نارسایی ناگهانی کلیه را افزایش دهند.

علائم آسیب کلیوی ناشی از داروهای مسکن چیست؟

آسیب کلیوی ناشی از مصرف داروهای مسکن به‌عنوان نفروپاتی ضد‌درد شناخته می‌شود. درحالی‌که این عارضه علائم زیادی دارد، برخی از افراد ممکن است بدون علامت باشند. علائم رایج نفروپاتی ضد‌درد عبارتند از:

  • افزایش دفعات ادرار و کاهش مقدار ادرار
  • خواب‌آلودگی، بی‌حالی و گیجی
  • بی‌حسی پاها
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • خونریزی یا کبودی
  • تورم (ادم)
  • مشاهده خون در ادرار

چگونه می‌توانید از آسیب کلیه ناشی از NSAID جلوگیری کنید؟

اگر بیماری کلیوی دارید، از مصرف NSAID خودداری کنید؛ مگر اینکه پزشک شما این داروها را برای شما تجویز کند. افرادی با عملکرد طبیعی کلیه نباید بیش از ۱۰ روز متوالی برای درد یا ۳ روز متوالی برای تب از داروهای NSAID استفاده کنند. علاوه بر این، کمترین دوزی را که به‌طور مؤثر علائم درد شما را مدیریت می‌کند، مصرف کنید. بااین‌حال، اگر آسیب حاد کلیه به‌موقع تشخیص داده شود، قطع مصرف NSAID و شروع درمان می‌تواند وضعیت را معکوس کند و عملکرد کلیه را به حالت عادی بازگرداند.

خلاصه: مدت زمان مصرف داروهای مسکن و میزان دوز مصرفی، تعیین‌کننده میزان بروز عوارض جانبی ناشی از مسکن‌ها است. مصرف نادرست داروهای مسکن باعث بروز آسیب کلیوی می‌شود که با علائمی مانند گیجی، استفراغ و خونریزی همراه است. استفاده کوتاه‌مدت از داروهای مسکن در دوز توصیه‌شده خطر آسیب کلیوی را کاهش می‌دهد.

 

بهترین داروی سنگ‌شکن کلیه از نوع گیاهی

چندین ترکیب گیاهی مفید برای دفع سنگ کلیه شناخته شده است که در تولید بهترین داروهای سنگ کلیه استفاده می‌شوند. در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم:

1. قرص سیستون هیمالیا

با خرید قرص سیستون هیمالیا که از هفت عصاره گیاهی تشکیل شده است، به کاهش اندازه سنگ کلیه و دفع راحت‌تر آن کمک می‌کنید.

قرص سیستون هیمالیا

خرید قرص سیستون هیمالایا

2. قرص لیتورکس بی باریج اسانس

قرص لیتورکس‌بی حاوی عصاره بذر کدو، برگ شالک و برگ علف طلایی است که با اثر ضدالتهابی، ضد اسپاسم مجاری ادراری و خواص ادرارآور، به جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه و دفع سنگ‌های کلیه کمک می‌کند.

خرید قرص لیتورکس بی باریج اسانس

3. قطره سنکل گل دارو

با مصرف قطره سنکل گل‌دارو که از عصاره‌های برگ بو، رازیانه، زیره سبز، خارخاسک، تخم خربزه، دم گیلاس و کاکل ذرت تشکیل شده است، از خواص زیر بهره‌مند می‌شوید:

  • دفع راحت‌تر سنگ‌ریزه‌ها بعد از سنگ‌شکن
  • دفع سنگ‌های کلیوی با قطر کمتر از ۱۰ میلی‌متر
  • پیشگیری از تشکیل سنگ کلیه جدید
  • دارای خواص آنتی‌باکتریال
  • کاهش درد و اسپاسم مجاری ادراری

قطره سنکل گلدارو

خرید قطره سنکل گلدارو

4. قرص مدریک گل دارو

مصرف قرص گیاهی مدریک گل‌دارو، با داشتن عصاره گیاه دم اسب صحرایی، در افزایش حجم ادرار و پیشگیری و درمان ابتلا به سنگ کلیه و عفونت مجاری ادراری بسیار تأثیر‌گذار است.

قرص مدریک گلداروخرید قرص مدریک گل دارو

5. عصاره اورتیکا زردبند

شربت اورتیکای زردبند حاوی عصاره گیاه گزنه است. گزنه در طب سنتی برای درمان بیماری‌های مختلف ازجمله سنگ کلیه کاربرد دارد. گزنه علاوه بر خواص ادرارآور، دارای اثرات ضدالتهابی و ضدباکتری نیز هست.

عصاره اورتیکا زردبند

به زودی موجود می‌شود

6. کپسول نرم انتریک کوتد رنانکس کارنیک دارو

کپسول ژلاتینی نرم رنانکس (انتریک کوتد)، یک مکمل تخصصی برای حفظ سلامت کلیه، بهبود عملکرد دستگاه ادراری و دفع سنگ‌های کلیوی و مجاری ادرار است که عناصری کلیدی نظیر آلفا-پینن، بتا-پینن، کامفن، سینئول و فنچون را با خود همراه دارد. ترکیباتی منحصر که برای حل کردن و خرد کردن سنگ کلیه اثر‌بخشی بالایی دارند و با کاهش اسپاسم عضلانی، درد و التهابات ناشی از کولیک کلیوی و مجاری ادرار را تسکین می‌دهند. رنانکس یک جایگزین مناسب برای کپسول رواتینکس روا است که در بازار ایران موجود نیست. 

کپسول رنانکس کارنیک دارو

خرید کپسول نرم انتریک کوتد رنانکس کارنیک دارو

 

7. کپسول رواتینکس روا

رواتینکس مکملی است به شکل کپسول ژله‌ای که برای حمایت از سلامت دستگاه ادراری و دفع سنگ‌های کلیه و مجاری ادرار فرموله شده است. هر کپسول نرم Rowatinex از ترکیباتی نظیر آلفا پینن، بتا پینن، کامفن، سینئول و روغن زیتون تشکیل شده است و در کنار تسکین دردهای کلیوی، به حل شدن و شکسته شدن سنگ کلیه کمک می‌کند. از خواص کپسول رواتینکس روا می‌توان به کاهش اسپاسم مجاری ادرار و تسکین درد، کاهش احتمال بروز عفونت‌های ادراری و افزایش حلالیت سنگ کلیه اشاره کرد.

نکته: با توجه به اینکه کپسول رنانکس حاوی ترکیبات مشابهی است و از نظر اثر‌بخشی بسیار نزدیک به این دارو عمل می‌کند، رنانکس را می‌توان به عنوان بهترین جایگزین برای داروی سنگ‌شکن رواتینکس در‌نظر گرفت.

رواتینکس روا

خلاصه: عصاره برخی از گیاهان مانند گزنه، دم اسب صحرایی، خارخاسک و غیره به دفع سنگ کلیه کمک می‌کند که در فرمولاسیون داروهای گیاهی به‌کار رفته است.

 

بهترین داروی دفع سنگ کلیه کدام است؟

پزشک شما ابتدا مدتی منتظر می‌ماند تا سنگ کلیه دفع شود. با این حال، اگر سنگ کلیه نتواند از ادرار خارج شود، پزشک ممکن است داروهایی را برای شما تجویز کند. پزشک متخصص معمولاً سنگ کلیه را بر اساس اندازه، محل و نوع آن درمان می‌کند. درمان سنگ کلیه بسته به نوع سنگ و علت آن متفاوت است. انواع بهترین دارو سنگ کلیه که براساس نوع سنگ تجویز می‌شوند، عبارت‌‌اند از:

بهترین داروها و قرص های سنگ کلیه کلسیمی

برای جلوگیری از تشکیل سنگ‌های کلسیمی، پزشک ممکن است داروهای زیر را تجویز کند:

1. عوامل قلیایی‌کننده (مانند پتاسیم سیترات)

عوامل قلیایی‌کننده با افزایش pH ادرار، تشکیل اگزالات کلسیم را مهار می‌کنند. سیترات پتاسیم یکی از مؤثرترین و بهترین داروهای دفع سنگ کلیه است که مصرف آن ممکن است برای ماه‌ها یا حتی مدت بیشتری لازم باشد. پتاسیم سیترات ممکن است تا ۶ قرص در روز بعد از غذا تجویز شود. پزشک شما در حین مصرف دارو، آزمایش‌های معمول برای بررسی سطح پتاسیم خون شما را نیز تجویز می‌کند. باید توجه داشته باشید که هنگام مصرف این دارو، از خوردن بیش‌ازحد مواد غذایی با پتاسیم بالا مانند موز، کلم‌پیچ، اسفناج، کلم بروکلی و آووکادو خودداری کنید. یکی از محصولاتی که می‌توان در این زمینه به آن اشاره کرد، محلول خوراکی مگستون ب6 است که با ترکیباتی چون پتاسیم، منیزیم سیترات و ویتامین ب6، به قلیایی‌سازی ادرار می‌پردازد و خطر رسوب سنگ‌های کلسیم اگزالاتی را کاهش می‌دهد.

محلول خوراکی مگستون ب 6

خرید محلول خوراکی مگستون ب6 ویتابیوتیکس

 

2. دیورتیک‌های تیازیدی (مانند اینداپامید و هیدروکلروتیازید)

دیورتیک‌ها که اغلب قرص‌های ادرارآور نامیده می‌شوند، به دفع آب از بدن کمک می‌کنند و با کاهش کلسیم در ادرار، به‌عنوان یکی از بهترین داروهای دفع سنگ کلیه شناخته می‌شوند. از آنجایی که این دارو باعث دفع بیشتر ادرار می‌شود، بهتر است صبح‌ها مصرف شود.

بهترین قرص های سنگ کلیه اسید اوریکی

سنگ‌های اسید اوریکی معمولاً با کمک دارو قابل‌حل هستند. نوشیدن آب زیاد به افزایش اثر داروها نیز کمک می‌کند. هرچه ادرار بیشتر باشد، اسید اوریک بهتر می‌تواند حل شود. البته اگر عفونت دستگاه ادراری (UTI) دارید، درمان سنگ‌های اسید اوریک با دارو امکان‌پذیر نیست. بهترین داروهای سنگ کلیه اسید اوریکی عبارتند از:

1. عوامل قلیایی‌کننده (مانند پتاسیم سیترات و بی‌کربنات سدیم)

پتاسیم سیترات یا بی‌کربنات سدیم با افزایش pH ادرار و جلوگیری از کریستال‌شدن اسید اوریک، سنگ‌های موجود را حل کرده و خطر تشکیل سنگ‌های جدید را کاهش می‌دهند.

2. دارو‌های ضد نقرس (مانند آلوپورینول)

آلوپورینول با کاهش اسید اوریک ادرار، از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری می‌کند. برای شروع مصرف این دارو، ممکن است به آزمایش بررسی عملکرد کبد نیاز باشد. برای جلوگیری از ناراحتی معده، این دارو معمولاً با غذا مصرف می‌شود.

بهترین قرص های سنگ کلیه استروویتی

برای جلوگیری از سنگ‌های استروویتی، پزشک ممکن است راهکارهایی را برای عاری نگه‌داشتن ادرار از باکتری‌هایی که باعث عفونت می‌شوند، توصیه کند. این راهکارها شامل نوشیدن مایعات زیاد و دفع مکرر ادرار است. در مواردی، استفاده طولانی‌مدت از آنتی‌بیوتیک‌ها (مانند آمپی‌سیلین، سیپروفلوکساسین، جنتامایسین و لووفلوکساسین) ممکن است به دستیابی این هدف کمک کند.

 

بهترین قرص های سنگ کلیه سیستئینی

پزشک ممکن است به شما توصیه کند، علاوه بر رژیم غذایی کم‌نمک و پر پروتئین، مایعات بیشتری بنوشید. اگر این توصیه‌ها به‌تنهایی کمکی نکرد، پزشک ممکن است دارویی مانند سیترات پتاسیم تجویز کند که حلالیت سیستئین را در ادرار افزایش دهد.

سایر داروهای سنگ‌شکن کلیه از نوع شیمیایی

1. مسدودکننده‌های کانال کلسیم (مانند نیفیدیپین)

این داروها، حالب را شل می‌کند و در نتیجه اجازه می‌دهند ادرار آزادانه از کلیه به مثانه جریان یابد. نیفدیپین یکی از انتخابی‌ترین و بهترین داروهای سنگ‌شکن کلیه است.

2. مسدودکننده‌های گیرنده آلفا (مانند تامسولوسین و ترازوسین)

مسدودکننده‌های گیرنده آلفا باعث می‌شوند دفع سنگ‌های کلیه با قطر حدود ۵ تا ۱۰ میلی‌متر راحت‌تر شود. این داروها عضلات قسمت پایین مثانه را شل می‌کنند و اجازه می‌دهند ادرار آزادانه از کلیه به مثانه جریان یابد.

خلاصه: پزشک برای دفع راحت‌تر سنگ کلیه ممکن است داروهایی را تجویز کند. انتخاب  سنگ کلیه به جنس سنگ بستگی دارد. مسدودکننده‌های کانال کلسیمی، آلفا بلوکرها، عوامل قلیایی‌کننده ادرار، دیورتیک‌ها، داروهای کاهنده اسید اوریک و آنتی‌بیوتیک‌ها از جمله داروهای تجویز شده برای انواع مختلف سنگ کلیه هستند.

 

چه داروهایی خطر سنگ کلیه را افزایش می‌دهند؟

داروهایی که برای درمان برخی شرایط پزشکی استفاده می‌شوند، می‌توانند خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهند. این داروها عبارتند از:

  • مهارکننده‌های کربنیک‌انهیدراز (مانند استازولامید)
  • برخی از داروهای ضد تشنج (مانند توپیرامات و زونیساماید)
  • برخی از آنتی‌بیوتیک‌ها (مانند سیپروفلوکساسین)
  • سولفونامیدها (مانند کوتریموکسازول)
  • برخی از دیورتیک‌ها (مانند فوروزماید و تریامترن)

خلاصه: مصرف برخی از داروها مانند سیپروفلوکساسین، استازولامید و فوروزماید خطر بروز سنگ کلیه را افزایش می‌دهد.

 

 

 

 

 

 

 

 

سخن پایانی

سنگ کلیه زمانی ایجاد می‌شود که موادی مانند کلسیم، اسید اوریک و غیره در ادرار بالا باشد. از آنجایی که اگر سنگ کلیه دفع نشود، ممکن است به کلیه‌ها آسیب برساند، توجه به درمان آن و در صورت نیاز استفاده از درمان‌های دارویی تحت نظر پزشک متخصص، جهت پیشگیری و درمان سنگ کلیه ضرورت دارد. مسکن‌ها رایج‌ترین داروهایی هستند که برای کنترل درد سنگ کلیه استفاده می‌شوند.

بهترین داروی سنگ‌شکن کلیه را پزشک بر اساس نوع سنگ کلیه انتخاب می‌کند که ممکن است داروی پتاسیم سیترات، نیفدیپین، تامسولوسین، هیدروکلروتیازید یا آلوپورینول باشد. معمولاً عصاره‌های گیاهی و داروهای طبیعی نیز برای پیشگیری از سنگ کلیه مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته توجه به مصرف مایعات کافی و انجام تغییراتی در رژیم غذایی و سبک زندگی در پیشگیری از بروز سنگ کلیه مؤثر خواهد بود.

 

سؤالات متداول

آیا مصرف داروهای سنگ کلیه در دوران بارداری بی‌خطر است؟

در دوران بارداری باید از مصرف مسکن‌های مخدر و برخی از NSAID‌ها پرهیز کنید. بهتر است قبل از مصرف هر دارویی در دوران بارداری با پزشک خود تماس بگیرید.

آیا نوشیدن الکل در حین مصرف داروهای سنگ کلیه بی‌خطر است؟

مصرف الکل در افراد مبتلا به سنگ کلیه ممنوع است. الکل می‌تواند باعث کم‌آبی بدن شود و خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد. همچنین خطر تداخل بین داروهای سنگ کلیه و الکل زیاد است.

چه مدت طول می‌کشد تا NSAIDها باعث آسیب کلیه شوند؟

زمان زیادی طول نمی‌کشد. تحقیقات نشان داده است که گاهی اوقات فقط در یک هفته، آسیب حاد کلیه ایجاد می‌شود.

آیا رژیم غذایی حاوی کلسیم یا مصرف مکمل‌های کلسیم در سنگ کلیه مضر است؟

رژیم غذایی کم‌کلسیم منجر به افزایش جذب روده‌ای اگزالات می‌شود و درنتیجه احتمال تشکیل سنگ‌های کلیه بیشتر می‌شود. در حقیقت، رژیم‌های غذایی غنی از کلسیم از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری می‌کنند. ارتباط مصرف مکمل‌های کلسیم و سنگ کلیه چندان واضح نیست و احتمال بروز سنگ کلیه وجود دارد. بااین‌حال، توصیه می‌شود منیزیم به مکمل کلسیم فرد اضافه شود. علاوه بر این، خرید مکمل‌های کلسیم با ملح سیترات مانند قرص سوپراکل و قرص کلسیم سیترات یوروویتال گزینه مناسب‌تری برای افرادی است که نگران سنگ کلیه هستند.

آیا مصرف مکمل‌های ویتامین C برای سنگ کلیه مضر است؟

گزارش‌های متناقضی در این خصوص وجود دارد. ویتامین C به اگزالات متابولیزه می‌شود که خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می‌دهد. در نتیجه، معمولاً توصیه می‌شود که افرادی که در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند، از مصرف ویتامین C بیشتر از 1000 میلی‌گرم در روز اجتناب کنند.

پس از مصرف قرص پتاسیم سیترات، در مدفوع خود متوجه چیزی شدم. آیا این مورد طبیعی است؟

جای نگرانی نیست؛ پوسته‌های قرص از ماتریکس مومی ساخته‌شده‌اند که توسط دستگاه گوارش شما جذب نمی‌شوند؛ بنابراین ممکن است پوسته خالی قرص در مدفوع بیمار ظاهر شود.

 

نویسنده: مهشید عابدی

ناظر علمی: دکتر علی سالاری تبار و امیرحسین ملک زاده

داروخانه آنلاین زیوش
تهران، ونک، خیابان شهید محمد صانعی، پ۳۳، ساختمان صدف، داروخانه تکفارمشماره تلفن : +98-21-91007666ایمیل : info@zeevash.ir

داروخانه آنلاین زیوش که نسخه برخط از داروخانه تکفارم است؛ از سال 1398 فعالیت خود را با دریافت مجوز رسمی از وزارت بهداشت و تحت نظر سازمان غذا و دارو آغاز کرده است. داروخانه زیوش، داروخانه‌ای مدرن در زمینه فروش انواع محصولات آرایشی، بهداشتی، درمانی، محصولات جنسی و مکمل‌های درمانی، کمک درمانی و ورزشی است؛ مهم‌ترین اصل ما در گروه زیوش، رضایت مشتریان، کیفیت و اصالت کالا، ارائه مشاوره تخصصی توسط کارشناسان متخصص و پزشکان داروساز مورد اعتماد است.

با ثبت ایمیل، از جدید‌ترین تخفیف‌ها با‌خبر شوید

enamad
samandehi