هر آنچه که باید در مورد بیماری روزاسه بدانید!

هر آنچه که باید در مورد بیماری روزاسه بدانید!

آخرین به‌روز‌رسانی: ۱۳ اسفند ۱۴۰۳مقالات

روزاسه نوعی بیماری پوستی است که باعث قرمزی و برافروختگی طولانی مدت در صورت فرد می‌شود. رایج‌ترین مکان‌هایی که علائم روزاسه در آن بروز می‌یابد عبارتند از بینی، گونه ها و پیشانی. در زنان و افرادی که پوست روشن‌تری دارند شایع‌تر است، اما علائم در مردان می‌تواند بدتر باشد.

در ادامه و در این مقاله از سایت زیوش، ما انواع بیماری روزاسه، علائم آنها، علل، عوامل خطر، تشخیص و درمان این بیماری را بررسی می‌کنیم.

 

بیماری روزاسه چیست؟

بیماری روزاسه یک بیماری مزمن پوستی است که علت اصلی آن هنوز به طور کامل شناخته نشده است. این بیماری اغلب ماهیت عودکننده و فروکش‌کننده‌ای دارد و علائم آن به طور متناوب بروز می‌یابند و بهتر می‌شوند. همچنین، روزاسه به طور کامل علاج‌پذیر نیست ولی درمان‌هایی وجود دارند که می‌توانند ئ آن را تا حدی کاهش دهند.

 

انواع روزاسه

  • بیماری روزاسه اریتماتوتلانژکتاتیک (Erythematotelangiectatic Rosacea) یا ETR:

علائم این نوع از روزاسه عبارتند از قرمزی صورت، برافروختگی و مشاهده شدن رگ‌های خونی در پوست صورت.

  • بیماری روزاسه پاپولوپوسچولار یا آکنه روزاسه:

این نوع از بیماری با جوش‌های آکنه‌مانند همراه است و اغلب در زنان میانسال دیده می‌شود.

  • رینوفیما:

این نوع نادری از بیماری روزاسه است که خود را با ضخیم شدن پوست بینی نشان می‌دهد. این نوع از روزاسه اغلب در مردان دیده می‌شود و در بیشتر موارد با نوع دیگری از روزاسه همراهی دارد.

  • روزاسه چشمی:

این بیماری بیشتر چشم و نواحی اطراف آن را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

خلاصه: انواع بیماری روزاسه عبارتند از روزاسه اریتماتوتلانژکتاتیک، روزاسه پاپولوپوسچولار یا آکنه روزاسه، رینوفیما و روزاسه چشمی.

 

علائم بیماری روزاسه

علائم این بیماری بسته به نوع آن متفاوت است.

روزاسه ETR:

علائم این نوع از روزاسه عبارتند از برافروختگی و قرمزی در مرکز صورت، رگ‌های خونی شکسته و قابل مشاهده در پوست صورت، خشکی، زبری پوسته پوسته شدن، تورم، سوزش و حساس شدن پوست.

آکنه روزاسه:

جوش‌های آکنه‌مانند و قرمزی شدید پوست، پوست چرب، حساس شدن پوست، رگ‌های خونی شکسته و قابل مشاهده در پوست صورت و ایجاد پلاک‌های برجسته در پوست صورت.

رینوفیما:

ناهمواری و برجستگی بافت پوست، ضخیم شدن پوست بینی و گاهی چانه، پیشانی، گونه‌ها و گوش‌ها، گشاد شدن منافذ پوست و رگ‌های خونی شکسته و قابل مشاهده در پوست صورت.

روزاسه چشمی:

قرمزی چشم و اشک‌ریزش، احساس وجود جسم خارجی در چشم، سوزش و خارش چشم، خشکی چشم، حساسیت به نور، کاهش بینایی و مشاهده رگ‌های خونی شکسته روی پلک.

علامت اصلی روزاسه ضخیم شدن پوست بینی است.

خلاصه: علائم بیماری روزاسه بسته به نوع بیماری متفاوت هستند. علائم کلی عبارتند از قرمزی و حساس شدن پوست و وجود رگ‌های خونی شکسته و قابل مشاهده روی پوست. علامت اصلی رینوفیما ضخیم شدن پوست بینی است.

 

عوامل تشدید کننده روزاسه

بعضی از عوامل می‌توانند علائم روزاسه را بدتر کنند، مانند: مصرف غذاهای تند، مواد حاوی سینامالدهید (مثل دارچین، شکلات، گوجه فرنگی و مرکبات)، قهوه یا چای داغ، ابتلا به عفونت معده ناشی از هلیکوباکتر پیلوری، یک نوع مایت پوستی به نام دمودکس (demodex)، باکتری که این انگل حمل می‌کند (Bacillus oleronius)، و پروتئینی به نام کاتلیسیدین که از پوست در برابر عفونت محافظت می‌کند.

خلاصه: عواملی مانند غذاهای تند، سینامالدهید، قهوه یا چای داغ، هلیکوباکتر پیلوری، دمودکس و کاتلیسیدین می‌توانند علائم روزاسه را تشدید کنند.

 

علل بروز روزاسه

علت اصلی بروز روزاسه هنوز ناشناخته است. این بیماری ممکن است ناشی از ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی باشد. برخی از عوامل احتمال ابتلا به روزاسه را افزایش می‌دهند. برای مثال، روزاسه اغلب در افراد 30 تا 50 ساله مشاهده می‌شود. همچنین، در افرادی که پوست روشن، موهای بلوند و چشمان آبی دارند یا در افراد با نژاد اسکاندیناوی یا سلتیک شایع‌تر است. عوامل ژنتیکی هم در ابتلا به روزاسه نقش دارند، اگر شما سابقه خانوادگی این بیماری را داشته باشید، احتمال بیشتری وجود دارد که به آن مبتلا شوید. نکته دیگر این که زنان بیش از مردان به این بیماری مبتلا می‌شوند ولی مردان مبتلا اغلب علائم شدیدتری دارند.

خلاصه: عواملی مانند سن 30 تا 50 سال، پوست و موی روشن، نژاد اسکاندیناوی یا سلتیک احتمال بروز روزاسه را افزایش می‌دهند. همچنین، روزاسه در زنان شایع‌تر است.

 

تشخیص بیماری روزاسه

بیماری روزاسه با معاینه فیزیک توسط یک پزشک به راحتی قابل‌تشخیص است. همچنین، برای تشخیص این بیماری باید به متخصص پوست مراجعه کنید.

راههای کاهش علایم روزاسه

مدیریت علائم روزاسه

بیماری روزاسه علاج‌پذیر نیست، ولی برخی از اقدامات می‌توانند علائم شما را کاهش دهند. برای مثال، حتماً از پاک‌کننده‌های ملایم و محصولات مراقبت پوستی بی‌چربی و بر پایه آب استفاده کنید. همچنین، از محصولاتی که دارای الکل، منتول، هاماملیس (witch hazel) و مواد لایه‌بردار هستند استفاده نکنید چون این مواد علائم شما را تشدید می‌کنند.

پزشک شما می‌تواند یک برنامه درمانی برای کاهش علائم شما آماده کند. این برنامه اغلب شامل کرم‌های آنتی‌بیوتیک یا آنتی‌بیوتیک خوراکی است. همچنین، بهتر است غذاهایی که می‌خورید یا محصولات پوستی که استفاده می‌کنید را یادداشت کنید. این به شما کمک می‌کند بفهمید چه چیزهایی علائم شما را تشدید می‌کنند. سایر اقداماتی که می‌توانید انجام دهید عبارتند از: پرهیز از نور مستقیم خورشید، استفاده از ضد آفتاب، پرهیز از نوشیدن الکل، استفاده از لیزر و نوردرمانی در موارد شدید، درمان‌های میکرودرم ابریژن (Microdermabrasion) برای نواحی ضخیم شده پوست، و مصرف داروهای چشمی و آنتی‌بیوتیک برای روزاسه چشمی.

خلاصه: بیماری روزاسه علاج‌پذیر نیست، ولی برخی از اقدامات می‌توانند علائم را کاهش دهند، مانند پرهیز از نور مستقیم خورشید، استفاده از ضد آفتاب، پرهیز از نوشیدن الکل، و آنتی‌بیوتیک‌های موضعی و خوراکی.

 

چشم انداز بلندمدت بیماری روزاسه

همان طور که قبلاً گفته شد، این بیماری علاج‌پذیر نیست، ولی قابل‌ مدیریت است. شدت، علائم و عوامل تشدیدکننده بیماری روزاسه در افراد مختلف متفاوت است و مدتی زمان می‌برد تا یاد بگیرید چگونه علائم خود را مدیریت کنید. بهترین کار این است که با پزشک خود یک برنامه درمانی تنظیم کنید و از عوامل تشدیدکننده بیماری خود دوری کنید.

قهوه یا چای داغ، غذاهای تند از عوامل تشدید روزاسه

جمع‌بندی

بیماری روزاسه یک بیماری مزمن پوستی است که علت اصلی آن هنوز به طور کامل شناخته نشده است. انواع بیماری روزاسه شامل روزاسه اریتماتوتلانژکتاتیک، روزاسه پاپولوپوسچولار یا آکنه روزاسه، رینوفیما و روزاسه چشمی هستند. علائم بیماری روزاسه بسته به نوع بیماری متفاوت هستند و علائم کلی عبارتند از قرمزی و حساس شدن پوست و وجود رگ‌های خونی شکسته و قابل مشاهده روی پوست. علامت اصلی رینوفیما نیز ضخیم شدن پوست بینی است. همچنین، عواملی مانند غذاهای تند، سینامالدهید، قهوه یا چای داغ، هلیکوباکتر پیلوری، دمودکس و کاتلیسیدین می‌توانند علائم روزاسه را تشدید کنند. بیماری روزاسه علاج‌پذیر نیست، ولی برخی از اقدامات می‌توانند علائم را کاهش دهند، مانند پرهیز از نور مستقیم خورشید، استفاده از ضد آفتاب، پرهیز از نوشیدن الکل، و آنتی‌بیوتیک‌های موضعی و خوراکی.

 

سؤالات متداول

آیا درمان‌های گیاهی خاصی برای روزاسه وجود دارند؟

بررسی ها نشان داده است که درمان‌های خانگی مانند چای سبز، بلغور جو دوسر، اسطوخودوس، روغن کافور، روغن درخت چای و بابونه می‌توانند علائم روزاسه خفیف را کاهش دهند.

چه غذاهایی می‌توانند احتمال شعله‌ور شدن روزاسه را کاهش دهند؟

استفاده از ماهی، آجیل و دانه‌ها، تخم مرغ، غذاهای تخمیری و غذاهای حاوی روی و فیبرها می‌توانند احتمال شعله‌ور شدن روزاسه را کاهش دهند.

چه داروهایی برای آکنه روزاسه تجویز می شوند؟

داروهایی مانند آزلایک اسید، ژل مترونیدازول، مینوسیکلین یا داکسی‌سیکلین خوراکی اغلب برای آکنه روزاسه تجویز می‌شوند.

داروخانه آنلاین زیوش
تهران، ونک، خیابان شهید محمد صانعی، پ۳۳، ساختمان صدف، داروخانه تکفارمشماره تلفن : +98-21-91007666ایمیل : info@zeevash.ir

داروخانه آنلاین زیوش که نسخه برخط از داروخانه تکفارم است؛ از سال 1398 فعالیت خود را با دریافت مجوز رسمی از وزارت بهداشت و تحت نظر سازمان غذا و دارو آغاز کرده است. داروخانه زیوش، داروخانه‌ای مدرن در زمینه فروش انواع محصولات آرایشی، بهداشتی، درمانی، محصولات جنسی و مکمل‌های درمانی، کمک درمانی و ورزشی است؛ مهم‌ترین اصل ما در گروه زیوش، رضایت مشتریان، کیفیت و اصالت کالا، ارائه مشاوره تخصصی توسط کارشناسان متخصص و پزشکان داروساز مورد اعتماد است.

با ثبت ایمیل، از جدید‌ترین تخفیف‌ها با‌خبر شوید

enamad
samandehi