همه چیز درباره کرم ترمیم کننده؛ از فواید تا بهترین روش مصرف
:quality(80)/https://static.zeevash.ir/Posts/Image/همه-چیز-درباره-کرم-ترمیم-کننده-فواید-تا-بهترین-روش-مصرف-qrue.jpg)
آخرین بهروزرسانی: ۸ اسفند ۱۴۰۳بهداشتی و آرایشی
پوست بزرگترین عضو بدن است که دائماً و بهطور روزانه در معرض محرکهای مضر قرار میگیرد. اشعه ماوراء بنفش خورشید، آلرژنها و آلودگیهای محیطی میتوانند پوست شما را خشک، کدر و لکهدار کنند. همچنین آسیبهای سطحی منجر به تغییرات موقتی در رنگ پوست و آسیبهای عمیقتر منجر به ایجاد زخمهای برجسته بر روی پوست شما میشوند که تأثیر منفی بر ظاهر شما برجای خواهند گذاشت.
مصرف کرم ترمیم کننده پوست به رفع اثرات این آسیبها کمک میکند. کرمهای ترمیم کننده معمولاً مملو از آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد فعال دیگر هستند که به ترمیم آسیب و بازیابی درخشندگی پوست کمک میکنند و باعث میشوند پوست شما صافتر، محکمتر و شادابتر از قبل به نظر برسد.
در این مقاله خواهیم گفت کرم ترمیم کننده چه کاری انجام میدهد و بهترین طریقه مصرف کرم ترمیم کننده چیست. پس با ما همراه باشید.
کرم ترمیمکننده چیست؟
آیا میخواهید بدانید «کرم ترمیم کننده چه کاری انجام میدهد؟» جواب این سؤال از خود سؤال مشخص است! کرمهای ترمیم کننده پوست فرآیند طبیعی بهبودی پوست را تسریع میکنند و در تشکیل بافت و بازسازی پس از آسیب پوست نقش دارند. تاثیر کرم ترمیم کننده بر روی پوست به شکل زیر است:
- تأثیر کرم ترمیمکننده بر بازسازی سلولی: این کرمها با پشتیبانی از رشد سلولها روند ترمیم پوست را تسریع میکنند. پس اگر با مشکلاتی مثل ترکهای پوستی حاصل از بارداری، کاهش یا افزایش وزن، جای زخم و بخیه درگیر هستید، مصرف کرم ترمیم کننده را فراموش نکنید.
- تأثیر کرم ترمیمکننده بر مرطوب شدن و آبرسانی پوست: کرمهای ترمیمکننده با حفظ رطوبت پوست از خشکی، کدرشدن، پوستهپوستهشدن، ایجاد چینوچروک و حساسیتهای پوستی جلوگیری میکنند. این محصولات با اثر آبرسانی خود، از پوست در برابر کمآبی و خشکی نیز محافظت خواهند کرد.
- تأثیر کرم ترمیمکننده بر بهبود التهابات پوستی: ترکیبات ضدالتهاب موجود در این کرمها با تنظیم پاسخ التهابی بدن باعث لطافت، نرمی و شادابی پوست شده و در ترمیم آسیب نقش دارند و از قرمزی پوست جلوگیری میکنند.
- تأثیر کرم ترمیمکننده بر رفع اثر رادیکالهای آزاد مضر: ترکیبات آنتیاکسیدان موجود در این کرمها، از پوست در برابر عوامل خارجی مضری که روزانه در معرض آنها قرار میگیریم، محافظت میکنند و مانع از آسیب بیشتر پوست میشوند. در نهایت، از طریق مقابله با ترکیبات مضر فرایند پیری پوست را کندتر خواهند کرد.
- تأثیر کرم ترمیم کننده بر تقویت عملکرد پوست: با بهرهگیری از خواص کرم ترمیم کننده پوست، عملکرد اولین سد دفاعی بدن ارتقا میابد و از آسیبهای پوستی بیشتر جلوگیری میشود.
فواید کرم ترمیم کننده پوست
یک کرم ترمیمکننده باکیفیت معمولاً بافتی غنی دارد که پوست را عمیقاً آبرسانی میکند و به بازسازی سد حفاظتی پوست میپردازد. همچنین میتواند ظاهر خطوط و چینوچروکهای پوستی را بهبود بخشد. از دیگر فواید کرم ترمیم کننده پوست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود قرمزی و التهاب پوست
- خنثیکردن رادیکالهای آزاد مضر و آسیبرسان به پوست
- تقویت فرآیند تولید سلولها و بافت پوستی جدید
- کمک به جایگزینی پوست مرده و آسیبدیده
- بهبود خاصیت ارتجاعی پوست و کاهش ظاهر چینوچروکهای ریز
با توجه به این فواید، میتوان نتیجه گرفت که مصرف کرم ترمیم کننده برای درمان طیف گستردهای از مشکلات پوستی کاربرد دارد. از جمله:
- آثار برجای مانده از سوختگیها
- جای بخیه و بریدگیها
- جای جوش و آکنه
- بثورات و لکهای پوستی
- علائم کشیدگی پوست و ترکهای ناشی از بارداری و چاقی
- التهابات پوست پس از لیزر، میکرونیدلینگ و غیره
- اگزما و پسوریازیس
- جوانسازی پوست
عوارض کرم ترمیم کننده پوست
کرمهای ترمیم کننده پوست یک انتخاب محبوب برای درمان طیف وسیعی از مشکلات پوستی هستند؛ البته این کرمها ممکن است در برخی افراد واکنشهای آلرژیک از قبیل تحریک پوست، قرمزی و تورم ایجاد کنند. در نتیجه، این نکته بسیار حائز اهمیت است که قبل از استفاده از کرم ترمیم کننده پوست، مقداری از آن را روی پوست دست خود امتحان کنید تا از بروز عوارض کرم ترمیم کننده پوست جلوگیری کنید. همچنین در صورتی که با علائم و عوارض کرم ترمیم کننده مواجه شدید، مصرف آن را قطع کنید و با پزشک یا داروساز مشورت داشته باشید.
انواع کرمهای ترمیم کننده پوست بر اساس نوع آسیب
انواع کرمهای ترمیم کننده پوست براساس نوع آسیب پوستی به سه دسته تقسیمبندی میشوند:
- کرم ترمیمکننده قوی: ترکیبات موجود در این کرمها برای رفع آثار زخمهای عمیق و قدیمی به کار میروند.
- کرم ترمیمکننده متوسط: از کرم ترمیمکننده متوسط برای رفع آثار مربوط به زخمهای سطحی، جای جوش، آکنه و سوختگیهای سطحی استفاده میشود.
- کرم ترمیم کننده ملایم: کرم ترمیمکننده ملایم بیشتر در رفع قرمزی و التهابهای پوستی نقش دارد.
انواع کرمهای ترمیم کننده بر اساس نوع پوست
اثربخشی یک کرم ترمیمکننده تا حد زیادی به نوع پوست و استفاده از محصولات متناسب با آن بستگی دارد. شناخت نوع پوست به شما این امکان را میدهد تا محصولاتی را انتخاب کنید که نیازها و نگرانیهای منحصربهفرد شما را رفع کند و پوستی زیباتر به شما هدیه دهد. برای انتخاب صحیح ترمیمکننده متناسب با نوع پوست، موارد زیر را درنظر بگیرید:
- پوست خشک به دلیل کمآبی معمولاً دچار قرمزی و خارش میشود، لذا داشتن قابلیت آبرسانی و مرطوبکنندگی عمیق در هنگام انتخاب انواع کرمهای ترمیم کننده مناسب پوست خشک اهمیت دارد.
- در مقابل پوستهای چرب اغلب مستعد آکنه هستند و ترمیم کنندهای مناسب آن است که تولید چربی اضافی پوست را کاهش دهد.
- پوست حساس نیز بسیار مستعد تحریک است، لذا انواع کرم های ترمیم کننده مناسب پوست حساس باید حاوی ترکیبات ملایم و ضدالتهاب باشند و از بروز واکنشهای حساسیتزا جلوگیری کنند.
ترکیبات مهم در کرمهای ترمیمکننده و نقش آنها
کلید درمان آسیبهای پوستی، بازسازی ساختار اصلی پوست و به دنبال آن تقویت، تغذیه و حفظ عملکرد سد طبیعی پوست است. کرمهای ترمیم کننده پوست معمولاً حاوی ترکیباتی هستند که در کنار هم، برای بازسازی پوست، بهبود ظاهر اسکارها و آسیبهای پوستی عمل میکنند.
برخی از رایجترین ترکیبات موجود در این محصولات عبارتند از:
- سیلیکونها: سیلیکون بهطور گسترده در درمان و پیشگیری از اسکارهای برجسته و ناهموار، بهویژه آثار برجایمانده از سوختگیها و عملهای جراحی استفاده میشود. این ماده با ایجاد پوششی ژلمانند، مانع از دست دادن رطوبت پوست و تبخیر آب از آن میشود. سیلیکونها علاوهبر حفظ رطوبت، با تأثیر بر ارتباطات بینسلولی تولید کلاژن را تعدیل میکنند. به این ترتیب با جلوگیری از ایجاد بافت پوستی زائد و حفظ رطوبت، هم روند بهبود زخم تسریع میشود و هم ظاهر زخم بهمرور بهبود میابد و بیشتر شبیه پوست سالم میشود.
- نمکها و اکسیدهای فلزی: مصریان باستان زخم را با رنگ سبز رنگآمیزی میکردند، چرا که این رنگ نشاندهنده زندگی است. رنگ سبز در خود مس دارد که برای باکتریها سمی است. البته اثر فلزات ترکیبات معدنی بر بهبود زخم محدود به اثر ضدباکتریایی نیست، بلکه میتوانید کنترل التهاب، تقویت رگسازی، بازسازی بافت و کمک به بستهشدن زخم را هم به خواص آنها اضافه کنید.
اکسید روی پرمصرفترین اکسید فلزی در محصولات ترمیم کننده پوست است که با خواص ضدالتهابی خود روند بهبود زخمهای حاد را تسریع میکند و ضخامت اسکار را کاهش میدهد. همچنین به دلیل اثر ضد میکروبی، از خطر عفونتهای پوستی میکاهد. سایر نمکهای فلزی که در این دسته از محصولات دیده میشوند عبارتند از نمکهای فلزی منیزیم، مس و منگنز. - ویتامین E و مشتقات آن: ویتامین E آنتیاکسیدان محلول در چربی در پوست است که در بسیاری از کرمهای ترمیمکننده پوست استفاده میشود. استفاده از این ویتامین در فرمولاسیون این محصولات، باعث اثرات آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و مرطوبکنندگی میشود. ویتامین E نشانههای التهاب پوست مانند تورم و قرمزی را کاهش میدهد و با افزایش ساخت کلاژن و جلوگیری از تخریب آن، یکپارچگی سد دفاعی پوست را حفظ میکند.
- ویتامین A و مشتقات آن: ویتامین A گروهی از ترکیبات محلول در چربی شامل رتینول و رتینیل پالمیتات را تشکیل میدهند. رتینوئیدها در تنظیم تکثیر و تمایز سلولهای پوست بسیار مهم هستند و با افزایش ساخت کلاژن، باعث بهبود عملکرد سد پوستی در ترمیم و بازیابی آن میشوند. این ترکیبات چینوچروکهای ظریف و جای بخیه را بهبود میبخشند و در بهبود لکهای پوستی و بافتهای ناهموار پوست نقش دارند.
برخی شواهد علمی نشان میدهد ویتامین A نقش فعالی در روند بهبود زخم دارد و با اثر ضدالتهابی خود، مرحله التهابی بهبود زخم را تسریع میکند.
نکته: استفاده از ویتامین A و مشتقات آن در دوران بارداری، میتواند باعث مشکلاتی برای جنین شود.
- دکسپانتنول: اسید پانتوتنیک یک عامل کمکی ضروری برای رشد سلولی و حفظ یکپارچگی لایه شاخی پوست است که بهراحتی داخل پوست نفوذ میکند. فرمولاسیونهای حاوی دکسپانتنول به نرمی و آبرسانی پوست آسیبدیده کمک میکند، علائم معمول التهاب مانند قرمزی و زبری پوست را کاهش میدهد و باعث بازسازی زخم میشود.
- سرامیدها: سرامیدها یکی از مهمترین مواد فعال در کرم ترمیم کننده هستند. این مواد به طور طبیعی در بیرونیترین لایه پوست وجود دارند و همراه با کلسترول و اسیدهای چرب آزاد، نقش مهمی در عملکرد صحیح سد پوستی دارند. آنها برای حفظ سطح رطوبت پوست و جلوگیری از کمآبی و تحریک آن ضروری هستند. جالب است بدانید با افزایش سن یا در صورت ابتلا به به بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس، اگزما و حتی آکنه، سطح سرامیدهای پوستی کاهش مییابد.
- نیاسینآمید: نیاسینآمید یک فرم طبیعی از ویتامین B3 است که با افزایش تولید سرامیدها و اسیدهای چرب پوست، به حفظ سطح رطوبت و بهبود سد دفاعی پوست کمک میکند. همچنین با مهار مسیر رسیدن ملانین به سلولهای سطحی پوست، باعث کاهش ظاهر کدر پوست و بهبود لکهای پوستی میشود.
- روغنها معدنی مانند پارافین و روغنهای گیاهی مانند روغن جوجوبا: این مواد به دلیل خاصیت نرمکنندگی و انسدادی که دارند، از تبخیر آب جلوگیری میکنند و در نتیجه در بازسازی سد پوستی نقش دارند. همچنین با مرطوب نگهداشتن زخم به ساخت کلاژن در پوست کمک میکنند.
- آلانتوئین: آلانتوئین دارای خواص ضدالتهابی بوده و پوست را نرم میکند؛ بنابراین به کاهش قرمزی، التهاب پوست و بهبود ظاهر اسکارها کمک میکند. آلانتوئین رشد سلولها را تحریک میکند و سرعت جایگزینی سلولهای جدید با سلولهای مرده را افزایش میدهد.
- هیالورونیک اسید: اسید هیالورونیک یک آبرسان و مرطوبکننده قوی است که به طور طبیعی در ساختار پوست وجود دارد و توانایی بالایی در جذب رطوبت محیط از خود نشان داده است. هیالورونیک اسید با آبرسانی پوست، از سد پوستی حمایت میکند و ظاهر خطوط ریز را کاهش میدهد.
- گلیسیرین: گلیسیرین یک مرطوبکننده است که نقش مهمی در حفظ یکپارچگی سد پوستی و محافظت از پوست در برابر عوامل تحریککننده دارد.
- ویتامین C: ویتامین C دارای اثر آنتیاکسیدانی است که به کاهش التهاب، قرمزی و روشنشدن لکهای پوست کمک میکند.
- پپتیدها: بدن انسان از پپتیدها به عنوان بلوکهای سازنده پروتئینهای موجود در پوست استفاده میکند. پپتیدها بهعنوان پیامرسان سلولی، دستور ساخت کلاژن و الاستین را بهعنوان پروتئینهای اصلی ساختار پوست، صادر میکنند.
- مواد گیاهی مانند آلوئهورا و سنتلا آسیاتیکا: عصارههای گیاهی به دلیل توانایی طبیعی گیاه در محافظت از خود، دارای اثرات آنتیاکسیدانی عالی و ضدالتهابی هستند و به التیام پوست کمک میکنند. سنتلا آسیاتیکا یا گیاه آببشقابی نیز یک ترکیب معروف برای ترمیم زخم است. عصاره این گیاه علاوهبر خاصیت آنتیاکسیدانی، تولید کلاژن و سلولهای جدید را تقویت میکند.
بهترین زمان استفاده از کرم ترمیم کننده
بهترین زمان استفاده از کرم ترمیم کننده برای دریافت بهترین نتیجه، معمولاً دو بار در روز، صبح و شب است. البته بسته به نیاز پوست و نظر پزشک، به دفعات بیشتر نیز قابل استفاده است.
شاید برایتان سؤال باشد که «کرم ترمیم کننده چقدر باید روی پوست بماند؟» در پاسخ باید گفت که کرمهای ترمیم کننده نباید از روی پوست پاک شوند؛ بنابراین شبها قبل از خواب، بهعلت فرصت بازسازی پوست و خونرسانی و تغذیه مؤثر آن، بهترین زمان استفاده از کرم ترمیم کننده درنظر گرفته میشود.
با استفاده منظم از کرم ترمیم کننده، شاهد بهبود قابل توجه در شادابی، شفافیت و سلامت پوست خود خواهید بود.
نحوه استفاده از کرم ترمیم کننده برای دریافت بهترین نتیجه
نحوه استفاده از کرم ترمیم کننده برای مشاهده بهترین نتیجه بر پوست، به شرح زیر است:
- برای رعایت نکات بهداشتی، ابتدا دستهای خود را قبل از مصرف کرمترمیم کننده بشویید.
- صورت خود را بشویید و با یک حوله تمیز خشک کنید. این امر در جذب بهتر مواد مغذی توسط پوست بسیار اهمیت دارد؛ البته میتوانید پوست خود را کمی مرطوب نگه دارید.
- به اندازه یک نخود از کرم ترمیمکننده بردارید و به آرامی روی پوست ماساژ دهید تا کاملاً جذب شود. همچنین میتوانید کرم را مستقیماً روی ترکها، اسکارها، خطوط ریز چینوچروک یا سایر نواحی آسیبدیده قرار دهید. این مقدار از کرم برای اثربخشی آن کفایت میکند.
- آن را با حرکات آرام و دایرهایشکل روی پوست خود ماساژ دهید.
- قبل استفاده از سایر محصولات مراقبت پوستی، اجازه دهید کرم ترمیمکننده به طور کامل جذب پوست شما شود.
اشتباهات رایج در استفاده از کرم ترمیم کننده
اشتباهات رایج در مصرف کرم ترمیم کننده شامل موارد زیر است:
- هرگز قبل از انجام تست سازگاری کرم ترمیمکننده، آن را مصرف نکنید؛ زیرا ممکن است به آن کرم خاص واکنش حساسیتی نشان دهید و دچار عوارض کرم ترمیم کننده شوید.
- از استعمال کرم ترمیم کننده بر ناحیه دور چشم خودداری کنید. ازآنجاییکه پوست اطراف چشم حساستر و نازکتر از سایر نواحی بدن است، برای این ناحیه از کرمهای مخصوص دور چشم استفاده کنید که تحریککنندگی کمتری برای این ناحیه حساس دارند.
- از مصرف کرم ترمیم کننده روی زخمهای باز خودداری کنید؛ زیرا ممکن است باعث تحریک زخم و عفونی شدن آن شود.
- از استعمال این کرمها بر پوست خیس خودداری کنید؛ زیرا رطوبت زیاد پوست ممکن است مانع جذب و اثربخشی کرم ترمیم کننده شود.
- در حین استفاده از کرم ترمیمکننده، هرگز بدون ضد آفتاب از خانه بیرون نروید؛ زیرا کرم ترمیم کننده ممکن است حاوی ترکیباتی باشد که در طول روز پوست شما را در برابر نور خورشید آسیبپذیر سازد و باعث تحریک، پوستهپوسته شدن و قرمزی آن شود. بنابراین اگر کرم ترمیم کننده شما حاوی SPF نیست، برای محافظت از پوست در برابر آسیب اشعه UV باید از کرمهای ضدآفتاب استفاده کنید.
- برای مشاهده بهترین نتیجه صبر داشته باشید و از مصرف نامنظم کرم ترمیمکننده خودداری کنید. مشاهده تغییرات قابل توجه در ظاهر پوست معمولاً زمانبر است، بنابراین استفاده مستمر از کرم ترمیمکننده را جدی بگیرید.
- از استعمال سایر محصولات مراقبتی پوست بلافاصله بعد از مصرف کرم ترمیم کننده خودداری کنید؛ زیرا برای جذب این محصول مراقبتی توسط پوست، چند دقیقه زمان نیاز است.
کرمهای ترمیمکننده بهعنوان بخشی از روتین روزانه
استفاده منظم از کرم ترمیم کننده پوست و قراردادن آن در روتین روزانه مراقبت از پوست، به حفظ ظاهر آن در سالهای آینده کمک میکند. هنگامی که پوست شما خشک، ترکخورده یا نیازمند ترمیم است، یک کرم ترمیم کننده پوست خوب میتواند بسیار مؤثر باشد.
شاید برایتان سؤال باشد که «در چه مرحلهای از روتین روزانه باید از کرم ترمیم کننده استفاده کنیم؟» در پاسخ این سؤال باید گفت که برای مشاهده بهترین نتیجه، قبل از مصرف کرم ترمیم کننده باید شستشو و پاکسازی پوست به طور کامل انجام شود؛ لذا استفاده از پاککنندههای آرایش، شویندههای پوست و تونرها جهت حذف عمقی آلودگیها و چربیهای اضافی پوست لازم است.
پس از این مرحله، میتوانید به روشی که در قسمت نحوه استفاده از کرم ترمیم کننده اشاره کردیم، از این محصولات استفاده کنید. توجه داشته باشید کرم ترمیم کننده برای جذب معمولاً به چند دقیقه زمان نیاز دارد و پس از گذشت این زمان، می توانید از سایر محصولات مراقبت از پوست استفاده کنید.
همچنین در جواب سؤال افرادی که میپرسند «اول آبرسان بزنیم یا ترمیم کننده؟»، باید گفت کرمهای آبرسان و مرطوبکننده باید بعد از مصرف کرم ترمیم کننده پوست استفاده شوند.
نکات پایانی برای انتخاب مؤثرترین کرم ترمیمکننده
با توجه به تنوع زیاد در محصولات بازار، توجه به این نکات در هنگام خرید ترمیم کننده پوست ضروری است:
- ابتدا درنظر بگیرید برای چه نوع آسیب پوستی نیاز به ترمیمکننده دارید. همانطورکه اشاره کردیم، انواع ترمیم کننده پوست براساس آسیب به سه نوع قوی، متوسط و ملایم تقسیم بندی میشوند.
- دومین نکته، توجه به نوع پوست شما است. کرم ترمیمکننده مناسب پوستهای خشک، چرب، مختلط و حساس با یکدیگر تفاوت دارند. توجه به این نکته در سازگاری کرمهای ترمیم کننده با پوست شما مؤثر است.
- سومین مورد، توجه به فرمولاسیون و ترکیبات انواع ترمیم کننده پوست است. برای مثال اگر پوست خشکی دارید، به دنبال کرم ترمیم کنندهای باشید که حاوی مواد آبرسان مانند گلیسیرین یا هیالورونیک اسید باشد. همچنین اگر پوست حساسی دارید، سعی کنید از کرمهایی که حاوی مواد محرک مثل عطرها، پارابنها یا سولفاتها هستند، اجتناب کنید.
- در نهایت، فراموش نکنید که بودجه خود را هم درنظر بگیرید. درحالیکه برخی از کرمهای گرانقیمت نتایج عالی ارائه میدهند، گزینههای مقرونبهصرفهتری هم در بازار وجود دارند که جزو بهترین ترمیم کننده های پوست شمرده میشوند و میتوانند برای شما مؤثر باشند.
سخن پایانی
کرمهای ترمیم کننده معمولاً حاوی بافتی غنی از آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی هستند که پوست را عمیقاً آبرسانی میکنند و آن را جوان و زیبا میسازند. با بهرهگیری از خواص این محصولات، میتوان به تسریع بهبود آثار برجای مانده از سوختگیها، بریدگیها، آکنه، لکها و ترکهای پوستی کمک کرد.
در این مقاله با انواع کرم ترمیم کننده پوست عملکرد و ترکیبات آنها آشنا شدیم. همچنین طریقه مصرف کرم ترمیم کننده و اهمیت استمرار در استفاده از آن برای رسیدن به بهترین نتیجه, با جزئیات شرح داده شد. درنهایت نکاتی عنوان شد که به شما در خرید بهترین کرم ترمیم کننده کمک میکند.
سؤالات متداول
1. آیا بهترین زمان استفاده از کرم ترمیم کننده، بلافاصله بعد از آسیب پوستی است؟
خیر. کرمهای ترمیمکننده معمولاً پس از ترمیم اولیه پوست و زمانی که زخم به طور کامل بسته شد، استفاده میشوند تا سرعت ترمیم افزایش پیدا کند.
2. مدت زمان استفاده از کرم ترمیم کننده بخیه چقدر است؟
مدت زمان استفاده از کرم ترمیم کننده بخیه به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ از جمله عمق و وسعت زخم، مدت زمانی که از تشکیل زخم میگذرد، نوع پوست و نوع کرم ترمیم کننده. هر چقدر وسعت زخم بیشتر و یا زخم کهنهتر باشد، مدت زمان استفاده از کرم ترمیم کننده بخیه طولانیتر و احتمال ماندن آثار زخم نیز بیشتر خواهد بود.
نویسنده: مریم خمیسی
ناظر علمی: دکتر علی سالاری تبار و حسن غیبی