خواب، استرس و عدم تعادل در باکتری های دستگاه گوارش؛ مثلث سرطان ⚠️
:quality(80)/https://static.zeevash.ir/Posts/Image/sleepless-snbz.jpg)
آخرین بهروزرسانی: ۲۹ آذر ۱۴۰۳اخبار
محققان به تازگی متوجه شدند که اختلال در ریتمهای شبانهروزی، ارتباط مستقیمی با ابتلا به سرطانهای گوارشی دارد؛ به این صورت که این اختلال در ریتمهای شبانهروزی باعث به هم خوردن میکروبیومهای گوارشی میشود. میکروبیوم، در واقع، به باکتریهای مفیدی گفته میشود که در لوله گوارش انسان وجود دارند و در سلامت انسان موثر هستند. به هم خوردن ریتم خواب، باعث میشود این باکتریهای مفید تغییر کنند و سپس این تغییر، باعث ایجاد آسیب به لوله گوارش میشود. در نهایت این آسیب نیز به التهاب در لوله گوارش میانجامد و زمینهساز ایجاد سرطان دستگاه گوارشی خواهد بود.
همچنین، استرس ناشی از اختلال خواب میتواند تأثیرات قابلتوجهی بر فرآیندهای مختلف بدن داشته باشد. پژوهشگران باور دارند که این استرس، به همراه اختلال خواب، از طریق مکانیسمهای متعددی احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. شوجی، پروفسور پاتولوژی دانشگاه هاروارد، معتقد است که شیفتهای شب سرطانزا هستند. او در این باره میگوید:
«کار شیفت شب به عنوان یک عامل سرطانزا پذیرفته شده است و به اختلالات هورمونی منجر میشود. من فکر میکنم که اختلال خواب و اختلال هورمونی احتمالاً مکانیسمهای سرکوب سرطان را مختل میکنند.»
در بدن ما، سیستم عصبی سمپاتیک و پاراسمپاتیک وجود دارد. وقتی بیدار هستیم، فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک غالب است تا بتوانیم خود را با محرکهای خطرناک وفق دهیم؛ اما هنگامی که میخوابیم، مکانیسمهای مختلف هموستاتیک عصبی و غدد درونریز، بدن ما را به حالت استراحت و آرامش میرسانند و فعالیتهای میکروبی روده را تنظیم میکنند. زمانی که شخص به اختلال خواب دچار شود، در این هموستاز روده اختلال ایجاد شده و میکروبیوم روده مهار میشود، که خود مسبب ایجاد التهاب است. ما در طول هزاران سال چنین ریتم شبانهروزی را حفظ کردهایم، بنابراین هرگونه تغییر در این ریتم میتواند خطرناک باشد و عوارض گوناگونی به دنبال داشته باشد.
پژوهشگران در این مطالعه موشها را به گروههای مختلف تقسیم کردند؛ یک گروه از آنها در معرض استرس مزمن قرار گرفتند. سپس آنان برای بررسی تأثیر استرس بر میکروبیوم و افزایش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال، مدفوع این گروه از موشها را وارد لوله گوارش گروه دیگر کردند. مشاهده شد که برای گروه دومی که در معرض استرس بودند، میزان بروز سرطان گوارشی افزایش پیدا کرد. این موضوع نشان میدهد که استرس مزمن قطعاً بر میکروبیوم روده تأثیر میگذارد، به گونهای که اگر درمان نشود، در بروز سرطان کولورکتال موثر است.
منبع: MedicalNewsToday