همهی ما دربارهی اهمیت خواب کافی شنیدهایم؛ خواب کافی و سالم علاوهبر اینکه میتواند عملکرد روزانه را بهبود بخشد، تأثیر مهمی نیز بر سلامتی و حتی پیشگیری از بیماریها دارد. مطالعهای که بهتازگی انجام شده، اذعان دارد که میتوانید آخر هفته بیشتر بخوابید، کمبود خواب در طول هفته را جبران کنید و تا بیست درصد از احتمال بروز حملهی قلبی پیشگیری کنید! اما بین خواب کافی و مشکلات قلبی دقیقاً چه رابطهای وجود دارد؟
خواب از طریق مکانیسمهای مختلفی بر سلامت قلب مؤثر است، مانند: تنظیم فشار خون، ضربان قلب، تنظیم وزن و مدیریت فرآیندهای التهابی بدن. کمبود خواب مزمن و طولانیمدت میتواند باعث افزایش فشار خون و ضربان قلب شود. همچنین گفته میشود کمبود خواب میتواند باعث افزایش سطح هورمون کورتیزول در بدن شود. گاهی کورتیزول را «هورمون استرس یا اضطراب» نیز مینامند. مدتهاست که تأثیرات مضر این هورمون بر سلامت قلب اثبات شده است. با خواب کافی به بدن خود کمک خواهید کرد که میزان این هورمون را تنظیم کند و همچنین ضربان قلب و فشار خون را در سطح سالم نگه دارد. خواب کافی برای فعالیت سالم سیستم ایمنی بدن هم ضروری است. به همین دلیل گفته میشود که خواب کافی به بدن کمک میکند که عفونتها و التهابها را بهتر مدیریت کند، که این مورد نیز برای سلامت قلب مهم تلقی میشود. بهطوریکه گفته میشود کمبود خواب میتواند باعث افزایش احتمال بروز التهاب در بدن شود. التهاب یکی از واکنشهای بدن است که توسط سیستم ایمنی مدیریت میشود. التهاب در آسیب به دیوارهی عروق—مثلاً بیماری آترواسکلروز یا تصلب شرایین—نقش مهمی دارد.
همچنین ارتباط کمبود خواب و افزایش احتمال دیابت نوع دو و چاقی موضوع دیگری است که میتواند بر سلامت قلب و عروق تأثیرات نامطلوبی بگذارد. مطالعات نشان دادهاند که خواب ناکافی میتواند باعث اختلال در متابولیسم گلوکز و کاهش حساسیت به انسولین شود، که این خود میتواند به مرور زمان منجر به ایجاد دیابت نوع دو شود. علاوهبر این، کمبود خواب میتواند تعادل هورمونهای تنظیمکنندهی اشتها را به هم بزند و به افزایش اشتها و پرخوری منجر شود. این وضعیت باعث افزایش وزن و چاقی میشود، که به نوبهی خود خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی را افزایش میدهد. بنابراین، خواب کافی و سالم از این طریق نیز میتواند برای سلامت قلب و عروق مفید باشد.
در مطالعهای که بهمدت چهارده سال به طول انجامید، بهویژه بر تأثیر «جبران کمخوابی در آخر هفتهها» تمرکز شد. همانطور که اشاره کردیم، طبق ادعای این مطالعه، جبران کمخوابی در آخر هفته میتواند تا حدود ۲۰ درصد احتمال بروز بیماریهای قلبی را کاهش دهد. در نهایت، بهتر است سعی کنید که خواب منظم و کافی داشته باشید. اما اگر به هر دلیلی مانند مشغلههای شغلی یا فصل امتحانات کمبود خواب داشتید، شاید ایدهی بدی نباشد که سعی کنید این کمبود را در آخر هفته جبران کنید تا قلب سالمتری داشته باشید!
منبع: HealthLine