زیرانداز بهداشتی و کاربردهایش
بهداشتی و آرایشی۱۴۰۳/۱/۷
بیماران بسیاری هستند که دچار بیاختیاری ادرار یا مشکلات رودهای هستند و جهت مراقبت از این بیماران نیاز است از زیرانداز بهداشتی برای آنها استفاده کرد. با وجود این زیراندازها نیازی به استفاده از ملحفه و شستوشو نیست. زیرانداز بهداشتی به عنوان پدهای مستطیلی و بزرگ از نشت ادرار و مدفوع و آلودگی تشک جلوگیری میکنند. آنها به دلیل داشتن پشتی پلاستیکی ضد آب، رطوبت را نفوذ نمیدهند و یک سطح میانی جاذب و لایه رویی نرم دارند. این زیرانداز قابلیت استفاده روی ملحفه، زمین، صندلی ماشین، صندلی چرخ دار و هر جای دیگر را دارد. کاربردهای زیرانداز بهداشتی بسیار زیاد است به همین دلیل خریداران زیادی دارد.
انواع زیرانداز بهداشتی برای بیماران
زیرانداز بیمار یا دروشیت در دو نوع دائمی و یکبار مصرف موجود است که هر یک را شرح خواهیم داد:
زیرانداز یکبار مصرف: زیرانداز یکبار مصرف به دلیل غیر قابل شستوشو بودن بعد از بار استفاده باید دور انداخته شود. ساختار مواد به کار رفته در آن از پلیمر است که بعد از جذب رطوبت، حالت ژل مانندی به خود میگیرد. همچنین به دلیل خشک بودن لایه بالایی، مانع از خیس شدن بدن بیمار شده و از ایجاد مشکلات قارچی و زخم پیشگیری میکند.
زیرانداز دائمی: این زیرانداز از لحاظ اقتصادی باصرفهتر است، زیرا قابل شستوشو بوده و بعد از هر بار استفاده میتوان آن را شستوشو داد و دوباره استفاده کرد. یک عدد آن به اندازه ۱۰۰ تا ۱۵۰ پد یکبار مصرف استفاده میشود. به دلیل داشتن روکش ضدآب، رطوبت را نشت نخواهد داد. کاربردهای زیرانداز بهداشتی دائمی بسیار زیاد است و به سبب اینکه به عنوان زباله وارد طبیعت نمیشود، برای محیط زیست مضر نیست و باعث آلودگی زیستی نخواهد شد.
فرق زیرانداز یکبار مصرف با دائمی
زیرانداز یکبار مصرف تنها یکبار استفاده میشود و به دلیل داشتن مواد پلیمری و ریزدانه، جاذب رطوبت است و مانع از نشتی میشود. نوع یکبار مصرف به آسانی باز شده و کار با آن بسیار راحت است. در صورتی که کثیف شود امکان جمع کردن و دور انداختن آن وجود دارد. همچنین به دلیل سبک وزن بودن، به راحتی حمل میشوند.
زیرانداز بهداشتی دائمی به دلیل اینکه از پارچه و مواد نرم تولید شده، بسیار نرم و راحت است. همچنین از یک پشتی ضدآب ساخته شده که مایعات از آن نشت نمیدهند، در نتیجه به تخت، تشک و لباس یا دیگر سطوح آسیب وارد نخواهد کرد. زمانی که این زیرانداز خیس شود، قابل شستوشو بوده و قابلیت استفاده مجدد دارد. بنابراین خرید آن مقرون به صرفه است و سازگاری با محیط زیست دارد.
انواع زیرانداز از نظر شکل ظاهری
زیرانداز از لحاظ شکل ظاهری به انواع ساده و بالدار تقسیمبندی میشود که هر یک را شرح خواهیم داد:
زیراندازه ساده: کاربردهای زیرانداز بهداشتی ساده بسیار زیاد است. این مدل از پودر جاذب و چند لایه تشکیل شده که به دلیل داشتن قدرت جذب بالا، از نشتی جلوگیری میکند. به دلیل وجود برجستگی لوزی شکل در سطح رویی آن از سرخوردگی آن جلوگیری خواهد شد.
زیرانداز بالدار: این زیرانداز از نوع سایز بزرگ بوده و مناسب تخت بیمار است. لذا بالههایی چسب دار در دو طرف آن وجود دارد که زیرانداز به کمک بالهها به تشک چسبانده میشود تا با جابجا شدن بیمار زیرانداز حرکت نکند.
سایز انواع زیرانداز بهداشتی
زیرانداز سه سایز با استفاده زیاد دارد که هر یک را شرح خواهیم داد:
زیرانداز سایز ۶۰ در ۶۰: از مدلهای سایز کوچک و مناسب کودکان بوده و از ارزانترین نمونهها است.
زیرانداز سایز ۶۰ در ۹۰: کاربردهای زیرانداز بهداشتی سایز ۶۰ در ۹۰ بسیار زیاد بوده که مناسب کودکان و بزرگسالان است. از نوع سایز متوسط بوده که در ویلچر، مبل، صندلی و صندلی ماشین نیز استفاده میشود.
زیرانداز سایز ۱۶۰ در ۶۰: مناسب بیمارانی است که بدون حرکت هستند و مدام روی تخت خوابیده اند. به دلیل سایز بزرگی که داشته تمام تخت را میپوشاند و بالههای چسب دار آن در اطراف تخت چسبیده میشوند.
دیگر سایزهای ۷۰ در ۱۰۰.۷۰ در ۱۷۰.۷۰ در ۱۸۰ و غیره این زیرانداز نیز وجود دارند.
کاربردهای زیرانداز بهداشتی
کاربردهای زیرانداز بهداشتی بسیار زیاد است و در اینجا مصارف آن را ذکر خواهیم کرد:
- از نشتی ادرار و از آلوده شدن فرش، صندلی خودرو، ویلچر، تخت، کاناپه، مبلمان و غیره جلوگیری میکند.
- مناسب شب ادراری کودکان
- مناسب بیمارانی که دوست ندارند از پوشک، سوند و غیره استفاده کنند
- مناسب استفاده در مهد کودکها، شیرخوارگاهها و خانه سالمندان
- قابل استفاده در زمان عوض کردن لوله تغذیه بیمار
- استفاده در مراقبتهای روزانه و مراقبت از زخمها
- مناسب تخت معاینه در مطب
- مورد استفاده برای خانمها در دوران قاعدگی جهت جلوگیری از نشتی خونریزی
- مناسب در حین و بعد از جراحی جهت جلوگیری از نشت خونریزیها
- استفاده در زمان تعویض پوشک کودک
- مناسب معلولان، بیماران ام اس و پارکینسون
- مناسب خانمهای زایمان کرده
- جهت مراقبتهای بهداشتی و تغییر موقعیت بیمار
- جهت نگهداری از حیوانات خانگی
- استفاده جهت شستوشو زخم و پانسمان
نکات مهم در انتخاب زیرانداز
جهت انتخاب زیرانداز بهداشتی باید به نکات زیر دقت کنید:
قابلیت جذب
زیرانداز به گونهای تولید شده تا با جذب مایعات از نشتی جلوگیری کند. شما باید در انتخاب آن توجه کنید که زیرانداز در طول روز یا در طول شب از نشتی جلوگیری کند. بیشتر پدهای بهداشتی از لحاظ درجه جذب در حد کم، متوسط یا زیاد یا خیلی زیاد موجود هستند. نمونههایی که جذب خیلی زیادی دارند دارای قیمتهای بیشتری هستند. زیرانداز بسته به میزان پلیمر جاذب آب، تعداد لایههای زیرین و نوع لایهها از میزان جذب متفاوتی برخوردار است. هر چه پلیمرهای جاذب بیشتر باشند، مایعات بیشتری را جذب میکنند، زیرا پلیمرها به دلیل فشردگی بالا، قدرت جذب زیادی دارند. ظرفیت جذب و مقدار مایع جذب شده زیرانداز روی آن درج شدهاند. در صورت بالا بودن سطح جذب، مایع بیشتری در آن نگه داشته خواهد شد. مثلا بعضی پدهای بهداشتی، بسته به قدرت جذب یا مقدار پودر جاذبی که داشتهاند امکان جذب مایعات از سه تا پنج لیتر را فراهم میکنند.
سایز زیرانداز بهداشتی
کاربردهای زیرانداز بهداشتی بسیار زیاد است و باید آن را بر اساس مکانی که میخواهید از آن استفاده کنید خریداری کنید. مثلا برای کاناپه یا صندلی چرخ دار نوع ۶۰ در ۹۰ را انتخاب کنید و برای تخت خواب نوع ۸۰ در ۱۸۰ مناسب است. برای بیمار قد بلند و هیکل درشت نوع بزرگتر مناسب خواهد بود.
مزایای زیرانداز بهداشتی برای بیمار
زیرانداز بیمار دارای مزایای زیر است:
- تمیز کردن راحت و سریع
- کنترل کننده بو
- مناسب برای سفر
- مناسب استفاده برای چند روز
- دارای مواد آنتی باکتریال
- ضد تعریق و ضد آلرژی
- مقاوم در مقابل پارگی و خراش
- کم وزن، لطیف و نرم
- قابلیت جذب بالا
- جلوگیری کننده از زخم بستر
ساختار زیرانداز بهداشتی
زیرانداز بهداشتی در انواع ۳.۵ و ۷ لایه ساخته میشود که ساختار نوع ۵ لایه عبارتند از:
- لایه اول: دارای پارچه ضد حساسیت و نرم و از نوع بدون بافت است. از ایجاد حساسیت مانند سوزش، خارش، عرق سوز شدن، زخم بستر و اگزما پیشگیری خواهد کرد و به دلیل خواص کشسانی که داشته، در مقابل پارگی مقاومت دارد.
- لایه دوم: جاذب مایعات است که یک یا دو لایه تیشو یا بافت کاغذی دارد. لایه دوم جنس کاغذی داشته که جاذب آب است و از خیس شدن بدن جلوگیری میکند. سپس همراه با پودر جاذب به اندازه سه تا هفت گرم، یک لایه خمیر کاغذی در آن وجود دارد.
- لایه سوم: جاذب مایعات است که یک یا دو لایه تیشو با بافت کاغذی دارد.
- لایه چهارم: یک لایه خمیر کاغذی با پودر SAP جاذب دارد. SAP به عنوان یک پلیمر جاذب آب و یک سوپر جاذب، به اندازه ۳۰۰ برابر وزن خود جاذب مایعات است. در صورتی که در ساختار آنها از ترکیبات ضدبو و آنتی باکتریالی استفاده شود، از رشد باکتری، عفونت و انتقال بو پیشگیری خواهد شد.
- لایه پنجم: یک لایه فیلم پلی اتیلن PE دارد که از نشت رطوبت و آلودگی جلوگیری خواهد کرد.
ویژگی زیراندازه خوب
زیرانداز خوب دارای ویژگیهای زیر است:
- آنتی باکتریال و ضد بو
- دارای تعداد لایههای کافی
- دارای سایز مناسب بر حسب کاربرد
- ضد حساسیت و قدرت جذب بالا
- نرم، منعطف و سبک
- استفاده از متریال باکیفیت در ساختارش
- مقاوم و مستحکم در برابر کشش
- لیز نبودن در برابر حرکات بدن