ممکن است شکر ابتلا به زوال عقل را تسریع کند!
اخبار۱۴۰۳/۵/۱۹
مصرف مقدار زیاد شکر میتواند به مغز صدمه بزند. طبق نتایج آخرین مطالعات انجامشده سکته و زوال عقل جزو ده عامل اول مرگومیر هستند. رعایت سبک زندگی سالم و فعال، همراه با خواب و ورزش کافی و همچنین پرهیز از مواد مضر مانند الکل، نیکوتین یا شکر بیش از اندازه میتواند از مغز محافظت کند.
توصیه میشود که بهتر است بیش از ده درصد از انرژی بدن توسط قندها تأمین نشود؛ یعنی اگر کالری روزانه را دو هزار کیلو کالری در نظر بگیریم، روزانه پنجاه گرم آن قندها باشند. توجه کنید که این عدد تنها مربوط به قندی که بهطور مستقیم مصرف میکنیم نیست؛ مواد خوراکی و نوشیدنی هم میتوانند حاوی قند باشند، حتی میوهها و آبمیوهها!
شکر با چه سازوکاری به مغز آسیب میزند؟
میزان بالای قند خون به عروق خونی آسیب میزند و انباشت مواد دیگر روی دیواره عروق را افزایش میدهد. در ادامه میزان جریان خون و تأمین مواد مغذیای که به سلولهای مغز میرسند کاسته میشود. این فرایند میتواند منجر به مشکلات مختلفی شود منجمله زوال عقل عروقی.
علاوهبر این، گلیکوز آمینو گلیکانها که مولکولهای قندی پیچیدهای هستند؛ میتوانند مستقیماً به فرایندهای شناختی آسیب بزنند. این مولکولها بر شکاف سیناپسی بین سلولهای عصبی اثر میگذارند و به این ترتیب، پلاستیسیته مغز نیز متأثر میشود.
با اینکه دو تا دوازده ساعت پس از مصرف قند عملکرد ذهنی تقویت میشود، مصرف مداوم قند میتواند بهطور برگشتناپذیری به عملکردهای شناختی آسیب بزند.
دیابت میتواند بهطور غیرمستقیم باعث آسیب مغزی شود. سالهاست مشخص شده افرادی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند، ریسک بیشتری برای ابتلا به زوال عقل دارند. بهنظر میرسد که متابولیسم گلوکز در سلولهای عصبی نیز مختل میشود و همین مورد بر ایجاد بیماری آلزایمر موثر است. همچنین انسولین در ایجاد پلاکهای آلزایمر نقش دارد.