سایت داروخانه آنلاین زیوش
رژیم کتوژنیک ممکن است از ایجاد سرطان پانکراس جلوگیری کند

رژیم کتوژنیک ممکن است از ایجاد سرطان پانکراس جلوگیری کند

اخبار۱۴۰۳/۶/۱۷

 

در پژوهشی که به‌تازگی در مجله Nature چاپ شده، پژوهشگران ثابت کردند که رژیم با چربی بالا، به همراه داروهای سرطان، متابولیسم چربی را در موش‌ها متوقف می‌کند. در نتیجه سوخت کافی به سلول‌های سرطانی نرسیده، و این سلول‌ها به‌خاطر گرسنگی توانایی رشد و تکثیر را از دست می‌دهند. مادامی که موش‌ها با رژیم پرچربی کتوژنیک تغذیه شدند، تومورها نتوانستند رشد کنند.

این پژوهش در ابتدا با هدف بررسی اثرات دوره‌های طولانی روزه‌داری و تأثیر آن بر روی متابولیسم چربی انجام گرفت. با این حال، پژوهشگران توانستند رابطه‌ای میان رژیم کتوژنیک و کاهش ریسک سرطان پانکراس مشاهده کنند.

این یافته‌های تازه نویدبخش روش‌های نوینی در درمان سرطان هستند،‌ که در‌ آن‌ها ترکیب دارو و رژیم نقش به‌مراتب مهمی ایفا می‌کند.

با این حال، نباید از خاطر برد که مطالعات حیوانی همواره و به‌طورکامل قابل‌تعمیم به انسان‌ها نیستند.

به گفته‌ی برخی متخصصان، پیروی کامل از یک رژیم سخت، آن هم وقتی بیمار با مشکلات فیزیکی و احساسی درمان سرطان دست و پنجه نرم می‌کند، اصلاً آسان نیست؛ و کیفیت زندگی آن‌ها را کاهش می‌دهد.

پس باید توجه داشت که علی‌رغم موفقیت در مطالعات حیوانی،‌ برای اجرای این گونه درمان‌ها در انسان، هنوز راه درازی در پیش است و پژوهش‌های بسیار دیگری باید انجام شود.

برخی متخصصان هم‌چنین بیان کرده‌اند که کاهش وزن هنگام درمان سرطان پانکراس، چه بسا می‌تواند نتایج معکوسی به دنبال داشته باشد. به گفته‌ی این متخصصان، در طی سرطان پانکراس، بدن خودش به دلایل مختلفی مانند کاهش اشتها و ترشح برخی مواد مانند کژکتین (cachectin) وزن زیادی از دست می‌دهد؛ حال اگر یک رژیم کاهش وزن هم بر روی آن سوار شود، دستگاه ایمنی به‌شدت ضعیف شده و توان مبارزه با سلول‌های سرطانی تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد.

رژیم کتوژنیک کاملاً بی‌ضرر هم نیست و نشان داده شده‌است که در درازمدت می‌تواند افزایش استرس و التهاب در بدن، کمبودهای تغذیه‌ای و فشار بر روی کبد و کلیه را در پی داشته باشد.

از همین رو،‌ برخی محققان رژیم‌‌های جایگزینی مانند رژیم مقلد روزه‌داری (FMD) ارائه داده‌اند، که سبک‌تر است و تغییرات کم‌تری در سبک زندگی بیمار ایجاد می‌کند، پس امکان استفاده از آن در بیماران سرطانی میسرتر است.

گرچه شاید نتایج این پژوهش در حال حاضر نتوانند مستقیماً به فرایندهای درمان سرطان وارد شوند،‌ اما نقطه‌ضعف‌های تازه و مهمی از سلول‌های سرطانی و آسیب‌پذیری‌های آن‌ها را آشکار کرده‌اند که در آینده می‌تواند نقش چشمگیری در درمان سرطان ایفا کند.

 

منبع خبری:

medical news today